Αρχική Κόσμος Λιζ Τρας: Η τρίτη  γυναίκα πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου

Λιζ Τρας: Η τρίτη  γυναίκα πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου

0
λιζ τρας
Διαφήμιση

Αγγελική Γυπάκη

Της Αγγελικής Γυπάκη

Η νέα αρχηγός των Τόρις και νέα πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου είναι η Ελίζαμπεθ Μαίρη Τρας ( Λιζ Τρας), μέχρι πρότινος υπουργός Εξωτερικών και πρώην υπουργός Γυναικών και Ισότητας, Εμπορίου αλλά και υπουργός Περιβάλλοντος στην κυβέρνηση Ντέιβιντ Κάμερον 2014-2016.

Είναι η τρίτη γυναίκα που αναλαμβάνει τα ηνία της χώρας μετά την Μάργκαρετ Θάτσερ και  την Τερέζα Μέϊ που επικράτησε του Ρίσι Σούνακ στις εσωκομματικές εκλογές του Συντηρητικού κόμματος μετά την παραίτηση Μπόρις Τζόνσον. 

Η κα Λιζ Τρας θα είναι η 15η ηγέτιδα της χώρας επί βασιλείας Ελισάβετ ΙΙ την οποία επισκέπτονται με τον Μπόρις Τζόνσον  αύριο  στο Μπαλμόραλ  της Σκωτίας για να λάβει επισήμως το χρίσμα.

Margaret Thatcher
Μάργκαρετ Θάτσερ Φωτό: .britannica.com

Αν και η 47χρονη Λιζ Τραζ εξελέγη στην εσωκομματική διαδικασία με μικρότερο ποσοστό ψήφων από τους  προκατόχους της ( πήρε το 57,4% των ψήφων),  επικράτησε του Ρίσι Σουνάκ που απέσπασε το  42,6%.

Όπως ανακοινώθηκε, κέρδισε 81.326 ψήφους των μελών του Συντηρητικού Κόμματος έναντι  60.399 του αντιπάλου της Ρίσι Σούνακ για τον οποία μίλησε με κολακευτικά λόγια. 

Η κα Τρας διαδέχεται τον Μπόρις Τζόνσον που υποχρεώθηκε να ανακοινώσει παραίτηση προ δύο μηνών, μετά από τρία χρόνια και πλέον χρόνια στην εξουσία.

Άμεσα ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η νέα πρωθυπουργός είναι βεβαίως το ενεργειακό και η ακρίβεια που μαίνεται στην Ευρώπη. Η ίδια υποσχέθηκε να παρουσιάσει ένα πακέτο νέων μέτρων  στο οποίο θα περιλαμβάνονται και φορολογικά μέτρα. 

THERESA MAY
Τερέζα Μέι

Η ίδια αποκαλεί τον Μπόρις Τζόνσον «φίλο» και εξύμνησε το έργο του λέγοντας: «Μπόρις, έφερες σε πέρας το Brexit, έλιωσες τον Τζέρεμι Κόρμπιν, έβγαλες το εμβόλιο για τον κορωνοϊό και αντιτάχθηκες στον Πούτιν. Σε θαυμάζουν από το Κίεβο ως το Κάρλαϊλ».

Η νέα κυβέρνηση υπό  την κα Τρας  έχει δικαίωμα να εξαντλήσει την πενταετία έως το τέλος του 2024.

Το απόγευμα της Τρίτης 06/09/22 η Τρας αναμένεται να δώσει το στίγμα της με ομιλία στην είσοδο της  Ντάουνινγκ Στριτ 10 πριν εμφανιστεί για πρώτη φορά ως πρωθυπουργός στη Βουλή των Κοινοτήτων το μεσημέρι της Τετάρτης. Από αύριο αρχίζει και το έργο στελέχωσης της κυβέρνησής της.

Διαφήμιση