Αρχική Καταστροφές Κάτω από το νερό το ένα τρίτο του Πακιστάν – Παγκόσμια κινητοποίηση...

Κάτω από το νερό το ένα τρίτο του Πακιστάν – Παγκόσμια κινητοποίηση για βοήθεια

Σύνταξη: ecozen.gr

0
πακισταν πλημμυρες2
Διαφήμιση

Περισσότερο από το ένα τρίτο του Πακιστάν είναι κάτω από το νερό, σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), καθώς οι φονικές πλημμύρες απειλούν να προκαλέσουν δευτερογενείς καταστροφές.

Τα τρόφιμα είναι σε έλλειψη, αφού το νερό κάλυψε εκατομμύρια στρέμματα καλλιεργειών και αφάνισε εκατοντάδες χιλιάδες ζώα. Εν τω μεταξύ, οι οργανισμοί βοήθειας έχουν προειδοποιήσει για έξαρση των μολυσματικών ασθενειών, αφήνοντας εκατομμύρια ανθρώπους ευάλωτους σε ασθένειες που προκαλούνται από αυτό που τα Ηνωμένα Έθνη αποκάλεσαν “μουσώνα με στεροειδή” (δηλαδή ντοπαρισμένος με στεροειδή).

Περισσότεροι από 1. 200 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις πλημμύρες από τα μέσα Ιουνίου, σχεδόν 400 από αυτούς παιδιά, ενώ εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί, σύμφωνα με την Εθνική Αρχή Διαχείρισης Καταστροφών του Πακιστάν (NDMA).

Το Πακιστάν, το οποίο ήδη αντιμετώπιζε πολιτικές και οικονομικές αναταραχές, βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της κλιματικής κρίσης που προκαλείται από τον άνθρωπο.

Γιατί είναι τόσο καταστροφικές οι πλημμύρες;

Η εποχή των μουσώνων στο Πακιστάν συνήθως φέρνει ισχυρές βροχοπτώσεις, αλλά η φετινή ήταν η χειρότερη από τότε που άρχισαν οι καταγραφές το 1961, σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία του Πακιστάν.

πακισταν πλημμυρες

Οι κατακλυσμιαίες βροχοπτώσεις των μουσώνων – 10 φορές πιο έντονες από το συνηθισμένο – προκάλεσαν την υπερχείλιση του Ινδού ποταμού, δημιουργώντας ουσιαστικά μια μεγάλη λίμνη, πλάτους δεκάδων χιλιομέτρων, σύμφωνα με εικόνες από την ESA στις 30 Αυγούστου.
Στις νότιες επαρχίες Sindh και Balochistan, οι βροχοπτώσεις ήταν 500% πάνω από το μέσο όρο από τις 30 Αυγούστου κατακλύζοντας ολόκληρα χωριά και καλλιεργήσιμες εκτάσεις, ισοπεδώνοντας κτίρια και καταστρέφοντας καλλιέργειες.

Το Πακιστάν είναι υπεύθυνο για λιγότερο από το 1% των αερίων που θερμαίνουν τον πλανήτη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά είναι το όγδοο πιο ευάλωτο έθνος στην κλιματική κρίση, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Κλιματικού Κινδύνου.

Και πληρώνει βαρύ τίμημα – η χώρα της Νότιας Ασίας αντιμετώπισε δραματικές κλιματικές συνθήκες φέτος, από καύσωνες ρεκόρ έως καταστροφικές πλημμύρες – καθώς η κλιματική κρίση επιδεινώνει τα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Σπίτια πλημμυρίζουν στην Τζαφαραμπάντ, μια περιοχή της νοτιοδυτικής επαρχίας Μπαλουχιστάν του Πακιστάν, την 1η Σεπτεμβρίου 2022.

Οι πλημμύρες έχουν επηρεάσει 2 εκατομμύρια στρέμματα καλλιεργειών και έχουν σκοτώσει περισσότερα από 794.000 ζώα σε όλο το Πακιστάν,

Προειδοποίηση ΟΗΕ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε ότι ο κόσμος “υπνοβατεί” προς την περιβαλλοντική καταστροφή.
“Η Νότια Ασία είναι μία από τις παγκόσμιες εστίες κλιματικής κρίσης. Οι άνθρωποι που ζουν σε αυτά τα θερμά σημεία έχουν 15 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από τις κλιματικές επιπτώσεις”, δήλωσε ο Γκουτέρες στις 30 Αυγούστου.

“Καθώς συνεχίζουμε να βλέπουμε όλο και περισσότερα ακραία καιρικά φαινόμενα σε όλο τον κόσμο, είναι εξοργιστικό το γεγονός ότι η δράση για το κλίμα τίθεται σε δεύτερη μοίρα, καθώς οι παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου εξακολουθούν να αυξάνονται, θέτοντας όλους μας – παντού – σε αυξανόμενο κίνδυνο”, πρόσθεσε.

Το Πακιστάν φιλοξενεί επίσης περισσότερους παγετώνες από οπουδήποτε αλλού εκτός των πολικών περιοχών. Όμως, καθώς το κλίμα θερμαίνεται, γίνεται πιο ευάλωτο σε ξαφνικές πλημμύρες από λιωμένους παγετώνες.

πακισταν πλημμυρες 1

Το μέγεθος της καταστροφής

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Shehbaz Sharif δήλωσε στις 30 Αυγούστου ότι οι πλημμύρες ήταν “οι χειρότερες στην ιστορία της χώρας” και εκτίμησε ότι η καταστροφή προκάλεσε ζημιές σε υποδομές, σπίτια και αγροκτήματα άνω των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Περισσότεροι από 33 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πληγεί, δηλαδή περίπου το 15% του πληθυσμού, σύμφωνα με την υπουργό κλιματικής αλλαγής του Πακιστάν Sherry Rehman στις 25 Αυγούστου. Περισσότερα από 1 εκατομμύριο σπίτια έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί, ενώ τουλάχιστον 5. 000 χιλιόμετρα δρόμων έχουν καταστραφεί, σύμφωνα με την NDMA.

Οι πλημμύρες έχουν επηρεάσει 2 εκατομμύρια στρέμματα καλλιεργειών και έχουν σκοτώσει περισσότερα από 794.000 ζώα σε όλο το Πακιστάν, σύμφωνα με έκθεση κατάστασης του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ στις 26 Αυγούστου.
Περισσότερες από 800 εγκαταστάσεις υγείας έχουν καταστραφεί στη χώρα, εκ των οποίων οι 180 έχουν υποστεί πλήρεις ζημιές, με αποτέλεσμα εκατομμύρια άνθρωποι να μην έχουν πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη και ιατρική φροντίδα, όπως αναφέρεται σε πολλές πληγείσες περιοχές, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).


Επισιτιστική και υγειονομική κρίση μετά τις πλημμύρες

Το Πακιστάν αντιμετωπίζει διπλή επισιτιστική και υγειονομική κρίση λόγω των πρωτοφανών πλημμυρών.
Σύμφωνα με τη φιλανθρωπική οργάνωση Action Against Hunger, 27 εκατομμύρια άνθρωποι στη χώρα δεν είχαν πρόσβαση σε αρκετά τρόφιμα πριν από τις πλημμύρες και τώρα ο κίνδυνος εκτεταμένης πείνας είναι ακόμη πιο άμεσος.

“Η προτεραιότητά μας αυτή τη στιγμή είναι να βοηθήσουμε να σωθούν και να προστατευθούν ζωές καθώς τα νερά συνεχίζουν να ανεβαίνουν. Η κλίμακα αυτών των πλημμυρών έχει προκαλέσει σοκαριστικό επίπεδο καταστροφής – οι καλλιέργειες έχουν παρασυρθεί και τα ζώα έχουν σκοτωθεί σε τεράστιες εκτάσεις της χώρας, πράγμα που σημαίνει ότι θα ακολουθήσει πείνα”, δήλωσε ο Saleh Saeed, διευθύνων σύμβουλος της Επιτροπής Έκτακτης Ανάγκης για Καταστροφές, ενός συνασπισμού βοήθειας με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.

Pakistan Floods

Ο πρωθυπουργός Σαρίφ δήλωσε ότι οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν ελλείψεις τροφίμων και ότι οι τιμές βασικών ειδών όπως οι ντομάτες και τα κρεμμύδια έχουν “εκτοξευθεί στα ύψη”.
“Πρέπει να ταΐσω τους ανθρώπους μου. Το στομάχι τους δεν μπορεί να μείνει άδειο”, δήλωσε ο Sharif.

Ο ΠΟΥ έχει επίσης χαρακτηρίσει τις χειρότερες πλημμύρες που έχει καταγράψει ποτέ το Πακιστάν ως κατάσταση έκτακτης ανάγκης “ύψιστου επιπέδου”, προειδοποιώντας για ταχεία εξάπλωση των ασθενειών λόγω της έλλειψης πρόσβασης σε ιατρική βοήθεια.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ Tedros Adhanom Ghebreyesus προειδοποίησε στις 31 Αυγούστου για νέα κρούσματα διαρροϊκών ασθενειών, δερματικών λοιμώξεων, λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος, ελονοσίας και δάγκειου πυρετού μετά τις πλημμύρες, ενώ μια σειρά από ασθένειες που μεταδίδονται από το νερό εγκυμονούν επίσης κινδύνους για την υγεία.


Παγκόσμια κινητοποίηση

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό του Πακιστάν, δημιουργήθηκε ένα Εθνικό Κέντρο Αντιμετώπισης και Συντονισμού Πλημμυρών, καθώς η χώρα υποφέρει από τις πλημμύρες.

Τα Ηνωμένα Έθνη απηύθυναν έκκληση για συγκέντρωση βοήθειας ύψους 160 εκατομμυρίων δολαρίων με στόχο να καλύψουν τις ανάγκες 5,2 εκατομμύριων από τους πιο ευάλωτους ανθρώπους στη χώρα, ενώ ο ΠΟΥ έδωσε επίσης 10 εκατομμύρια δολάρια για τη θεραπεία των τραυματιών, την παροχή προμηθειών σε εγκαταστάσεις υγείας και την πρόληψη της εξάπλωσης μολυσματικών ασθενειών.

Δύο κινεζικά στρατιωτικά αεροσκάφη που μετέφεραν σκηνές και άλλη βοήθεια για τις πλημμύρες προσγειώθηκαν στο Καράτσι στις 30 Αυγούστου, σύμφωνα με τον Γενικό Πρόξενο της Κίνας στο Καράτσι.

Η Κίνα υποσχέθηκε 14,5 εκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια προς το Πακιστάν, ενώ η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε επίσης συνεισφορά 1,5 εκατομμυρίου λιρών (1,73 εκατομμύρια δολάρια) για τις προσπάθειες αρωγής.

Ο πρωθυπουργός Σαρίφ δήλωσε στο CNN ότι η χώρα βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Μόσχα για την εισαγωγή σιταριού χωρίς να παραβιάζονται οι δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Σαρίφ δήλωσε ότι ενώ το Πακιστάν είχε εξασφαλίσει 1 εκατομμύριο μετρικούς τόνους σιταριού εν μέσω της παγκόσμιας έλλειψης, η χώρα θα χρειαστεί τώρα περισσότερο λόγω των επιπτώσεων των πλημμυρών στον γεωργικό τομέα – ο οποίος αντιπροσωπεύει σχεδόν το 40% της απασχόλησης, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας.

ΠΗΓΗ: CNN

Διαφήμιση