Αρχική Special Topics Η Βραδιά του Ερευνητή 2022 στο ΕΜΠ

Η Βραδιά του Ερευνητή 2022 στο ΕΜΠ

Σύνταξη: ecozen.gr

0
image
Διαφήμιση

Κάθε χρόνο πάνω από δύο εκατομμύρια πολίτες σε 30 χώρες σε περισσότερες από 400 ευρωπαϊκές πόλεις μετέχουν στη Βραδιά του Ερευνητή, μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με στόχο την εξοικείωση του κοινού με τον υπέροχο κόσμο της έρευνας.

Η «Βραδιά του Ερευνητή» είναι ένα γεγονός συνδεδεμένο με την Ευρώπη το οποίο, όπως σχολιάζουν οι διοργανωτές, «δηλώνει ότι στην Ελλάδα η έρευνα και η καινοτομία έχουν λόγο στην ανάπτυξη». Μάλιστα, πριν την πανδημία, στην ετήσια εκδήλωση συμμετείχαν πάνω από 15 χιλιάδες επισκέπτες, κυρίως μαθητές, ενώ κατά τη διάρκεια της πανδημίας ο θεσμός ήταν συνεπής στη συνάντησή του με το κοινό μέσω διαδικτύου.

Η έμφαση φέτος δίδεται στις ερευνητικές δράσεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής κρίσης και της υποβάθμισης του περιβάλλοντος. Σε αυτό το πλαίσιο θα παρουσιαστούν έρευνες και δράσεις για την ενέργεια, τη διαχείριση του νερού, τα εδάφη και τα κλιματικά ουδέτερα, ανθεκτικά κτήρια, καθώς και, συνολικά, για την εξέλιξη των πόλεων.

Από την  Έρευνα στην Ανάπτυξη με πρωταγωνιστές τους νέους 

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, συνεπές στο ραντεβού του για ένατη συνεχή χρονιά, διοργανώνει τη μεγάλη Ευρωπαϊκή γιορτή της Έρευνας “European Researchers’ Night” με τη συμμετοχή όλων των Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Κέντρων της Αττικής.

2Q

Η Βραδιά του Ερευνητή στο ΕΜΠ θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022 από τις 5 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ στο κτήριο Αβέρωφ του ιστορικού συγκροτήματος του Πολυτεχνείου Πατησίων και θα ξεκινήσει με την Εναρκτήρια Εκδήλωση.

H Βραδιά του Ερευνητή στο ΕΜΠμε την ομιλία του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Νίκου Παπαθανάση, υπογραμμίζει τη διάσταση της εφαρμογής των πορισμάτων της Έρευνας στην Ανάπτυξη.

Η Επιστημονικά Υπεύθυνη της διοργάνωσης, Ομότιμη Καθηγήτρια Αντωνία Μοροπούλου, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, εισαγάγει στο θεσμό. Καλωσορίζει ο Πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Καθηγητής Ανδρέας Μπουντουβής, και εκ των συνδιοργανωτών, ο Δήμαρχος Αθηναίων, κ. Κώστας Μπακογιάννης, ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, κ. Γιώργος Στασινός, και για το θέμα της Κλιματικής Αλλαγής ο Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών, κ. Χρήστος Ζερεφός. Χαιρετίζουν οι Πρυτανικές Αρχές των Πανεπιστημίων της Αττικής και οι υποστηρικτές της διοργάνωσης.

Αντωνία Μοροπούλου
Η Επιστημονικά Υπεύθυνη της διοργάνωσης, Ομότιμη Καθηγήτρια Αντωνία Μοροπούλου

Η οιωνεί κοινοπραξία που οργανώνει όλα τα τελευταία χρόνια με επιτυχία την εκδήλωση αυτή, με το συντονισμό του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης ΕΚΕΤΑ και ευθύνη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στην Αττική, με τη συμμετοχή του Πανεπιστημίου Πατρών, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας ΙΤΕ και του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, θέλει να δώσει το «Παρών» στο διασυνδεδεμένο με την Ευρώπη αυτό γεγονός, δηλώνοντας ότι στην Ελλάδα η Έρευνα και η Καινοτομία έχουν λόγο στην Ανάπτυξη.

Τον καιρό της πανδημίας, που η Βραδιά εξελίχθηκε και αναδιοργανώθηκε σε διαδικτυακή βάση, είχαν πρόσβαση εκατοντάδες χιλιάδες διαδικτυακοί επισκέπτες από την Ελλάδα, αλλά και ανά την υφήλιο, σε ερευνητικές δραστηριότητες και πρωτότυπους σχεδιασμούς και έργα σε κάθε τομέα της Επιστήμης από τη μοριακή μηχανική και την υγεία, την κλιματική αλλαγή και την πράσινη μετάβαση, έως τις μεταφορές, την ενέργεια και τον πολιτισμό.

Η Βραδιά του Ερευνητή στο αρχαιότερο τεχνολογικό ίδρυμα της χώρας είναι μία μεγάλη ευκαιρία για την εφαρμογή νέων στρατηγικών Έρευνας και Καινοτομίας που τόσο χρειάζεται η χώρα σήμερα στην πορεία της στην Ανάπτυξη.

Η Εναρκτήρια Εκδήλωση, τα δρώμενα της Βραδιάς και τα επιτεύγματα των ερευνητών που θα παρουσιάζονται επιτόπου στο κτήριο Αβέρωφ θα μεταδίδονται παράλληλα μέσω live streaming στην ιστοσελίδα www.ntua.gr/ntuaren και στο κανάλι www.youtube.com/ntuaren της Βραδιάς του Ερευνητή στο ΕΜΠ, καθώς και στην ιστοσελίδα της ΕΡΤ www.ertnews.gr.

Η Βραδιά του Ερευνητή στο ΕΜΠ στοχεύει στο μέλλον:

  • στη διάχυση της έρευνας στην κοινωνία,
  • στη δημιουργία θέσεων εργασίας επιστημονικού προσωπικού υψηλού επιπέδου προσόντων,
  • στην αντιστροφή του ρεύματος brain-drain,
  • στη στήριξη της επιχειρηματικότητας των νέων, καθώς και νεοφυών επιχειρήσεων που προωθούν την καινοτομία στην πραγματική οικονομία.

Και έχει ιδιαίτερη σημασία σήμερα στις συνθήκες της ενεργειακής κρίσης ενόψει της ανάκαμψης της χώρας.

https://www.ntua.gr/ntuaren/

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΒΡΑΔΙΑΣ ΤΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΗ

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροCovid-19: Πόσο μας βοηθάει η ενισχυτική δόση
Επόμενο άρθροΑΑΔΕ: Ανακαλείται βότκα