Αρχική Υγεία - Διατροφή Η πολύωρη έκθεση στο φως των οθονών σας γερνάει

Η πολύωρη έκθεση στο φως των οθονών σας γερνάει

Σύνταξη: ecozen.gr

0
Κινητό τηλέφωνο, smartphone
Διαφήμιση

Σχεδόν κάθε ενήλικας στον δυτικό κόσμο εκτίθεται καθημερινά σε μπλε φως. Αλλά τώρα επιστήμονες του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Όρεγκον προειδοποιούν ότι μπορεί να βλάψει τη λειτουργία των κυττάρων και να προκαλέσει νευροεκφυλισμό και γήρανση.

Το να κοιτάτε το τηλέφωνό σας για πολύ ώρα μπορεί να σας προκαλέσει ρυτίδες, σύμφωνα με μια ακαδημαϊκή μελέτη, αφού διαπιστώθηκε ότι το μπλε φως από τις συσκευές μπορεί να επιταχύνει τη γήρανση.

Σχεδόν κάθε ενήλικας στον δυτικό κόσμο εκτίθεται καθημερινά στο μπλε φως από τα τηλέφωνα, τους υπολογιστές και τις τηλεοράσεις.

Τώρα όμως επιστήμονες του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Όρεγκον διαπίστωσαν ότι όταν οι φρουτόμυγες τοποθετούνται κάτω από το εκτυφλωτικό φως για 14 ημέρες, εμφανίζουν σημάδια μειωμένης κυτταρικής λειτουργίας και νευροεκφυλισμού και γήρανσης.

Η  Δρ Jadwiga Giebultowicz, η βιολόγος που ηγήθηκε της μελέτης, προειδοποίησε ότι μπορεί να έχει “επιζήμια επίδραση σε ένα ευρύ φάσμα κυττάρων του σώματός μας”.

“Η μελέτη μας υποδηλώνει ότι η αποφυγή της υπερβολικής έκθεσης στο μπλε φως μπορεί να είναι μια καλή στρατηγική κατά της γήρανσης”, πρόσθεσε.

Παχυσαρκία και ψυχικά προβλήματα

Προηγούμενες έρευνες έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι ο πολύς χρόνος στην οθόνη αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας και προβλημάτων ψυχικής υγείας. Υπάρχουν επίσης ανησυχίες ότι το μπλε φως επιβαρύνει τα μάτια, οδηγώντας σε θολή όραση, εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και καταρράκτη – και διαταράσσει τον κιρκάδιο ρυθμό, δυσκολεύοντας τον ύπνο. Πολλές συσκευές διαθέτουν ήδη ενσωματωμένους μηχανισμούς που επιτρέπουν στους χρήστες να μειώνουν το μπλε φως που εκπέμπουν.

macbook υπολογιστής
Στη μελέτη – που δημοσιεύεται στο περιοδικό Frontiers in Aging – οι επιστήμονες χώρισαν τις φρουτόμυγες σε δύο ομάδες.

Η μία ομάδα εκτέθηκε συνεχώς σε μπλε φως για δέκα ή 14 ημέρες, ενώ η δεύτερη παρέμεινε σε συνεχές σκοτάδι.

Στη συνέχεια, οι μύγες θανατώθηκαν και οι επιστήμονες εξέτασαν τα κύτταρα στο κεφάλι τους για διαφορές.

Εκείνοι που εκτέθηκαν στο μπλε φως για 14 ημέρες είχαν υψηλότερα επίπεδα της χημικής ουσίας σουξινικό οξύ – γεγονός που υποδηλώνει μειωμένη παραγωγή ενέργειας.

Είχαν επίσης χαμηλότερα επίπεδα γλουταμινικού – κλειδί για την επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων – το οποίο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, υποδεικνύει την έναρξη του νευροεκφυλισμού.

Πρόωρος θάνατος από το μπλε φως;

Οι μύγες εκτέθηκαν σε πολύ ισχυρότερο μπλε φως από αυτό που εκπέμπουν τα τηλέφωνα και οι φορητοί υπολογιστές. Και βρίσκονταν συνεχώς κάτω από αυτό για έως και 14 ημέρες – αντί για λίγες ώρες.

Όμως, οι επιστήμονες δήλωσαν ότι τα αποτελέσματά τους υποδηλώνουν ότι το φως θα μπορούσε να προκαλέσει αλλαγές στα κύτταρα που επιταχύνουν τη γήρανση.

Ισχυρίζονται μάλιστα ότι το μπλε φως θα μπορούσε να προκαλέσει “πρόωρο θάνατο”.

Η Giebultowicz πρόσθεσε: “Τα LED έχουν γίνει ο κύριος φωτισμός σε οθόνες όπως τα τηλέφωνα, οι επιτραπέζιοι υπολογιστές και οι τηλεοράσεις, καθώς και ο φωτισμός περιβάλλοντος, οπότε οι άνθρωποι στις προηγμένες κοινωνίες εκτίθενται στο μπλε φως μέσω του φωτισμού LED κατά τη διάρκεια των περισσότερων ωρών εγρήγορσής τους.

“Οι χημικές ουσίες σηματοδότησης στα κύτταρα των μυγών και των ανθρώπων είναι οι ίδιες, οπότε υπάρχει πιθανότητα αρνητικών επιδράσεων του μπλε φωτός στους ανθρώπους”.

Και πρόσθεσε: “Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής υποδηλώνουν ότι απαιτείται μελλοντική έρευνα με τη συμμετοχή ανθρώπινων κυττάρων για να διαπιστωθεί ο βαθμός στον οποίο τα ανθρώπινα κύτταρα μπορεί να παρουσιάζουν παρόμοιες αλλαγές στους μεταβολίτες που εμπλέκονται στην παραγωγή ενέργειας ως απόκριση στην υπερβολική έκθεση στο μπλε φως”.

Ταινία - Τηλεόραση - Οικογένεια

Οι επιστήμονες έχουν ήδη δείξει ότι οι μύγες που εκτίθενται σε μπλε φως “ενεργοποιούν” γονίδια για να τις προστατεύσουν από το στρες.

Διαπίστωσαν επίσης ότι όσοι κρατούνται στο σκοτάδι τείνουν να ζουν περισσότερο. Οι Αμερικανοί περνούν πεντέμισι ώρες στο τηλέφωνό τους κάθε μέρα, σύμφωνα με εκτιμήσεις και άλλες τρεις ώρες μπροστά από την τηλεόραση.

Όμως, όλο και περισσότερες έρευνες αποδεικνύουν ότι η παρατεταμένη παραμονή μπροστά στο μπλε φως μπορεί να βλάψει την υγεία κάποιου – και να δυσκολέψει τον ύπνο. Αρκετές μελέτες έχουν προειδοποιήσει ότι μπορεί να βλάψει το κιρκάδιο ρολόι – το βιολογικό χρονόμετρο με το οποίο όλα τα κύτταρα καθορίζουν την ώρα της ημέρας.

Τον Ιούνιο, επιστήμονες στην περιοχή Bay Area πρότειναν μάλιστα ότι το μπλε φως μπορεί να βλάψει την ανοσολογική άμυνα του ματιού, αυξάνοντας τον κίνδυνο οφθαλμικών προβλημάτων.

Πώς μπορείτε να προστατευτείτε από το μπλε φως;

  • Χρησιμοποιείστε ένα φίλτρο μπλε φωτός στο τηλέφωνο, το tablet ή τον υπολογιστή σας για να προστατεύετε το δέρμα και τα μάτια σας, συμβουλεύει ο δρ Alejandro Sanchez de Miguel, μεταπτυχιακός ερευνητής στο Ινστιτούτο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας του Πανεπιστημίου του Exeter.
  • Οι εφαρμογές που φιλτράρουν το μπλε φως προς το βράδυ περιλαμβάνουν το f. lux για τον υπολογιστή και το τηλέφωνό σας. Άλλες, όπως το Twilight ή η ρύθμιση “νυχτερινή λειτουργία” στη συσκευή σας, θα μειώσουν το μπλε φως που εκπέμπεται ανά πάσα στιγμή.
  • ΟΛΟΙ θα πρέπει να φορούν αντηλιακό με παράγοντα 50 για να εμποδίζουν το φως UVA και UVB, καθώς και οξείδια του σιδήρου, που προστατεύουν από το μπλε φως, λέει ο Dr Andrew Birnie, σύμβουλος δερματολόγος και ειδικός στον καρκίνο του δέρματος στα νοσοκομεία William Harvey και Kent and Canterbury.
  • Οι οροί ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ C μπορούν επίσης να παρέχουν αντιοξειδωτική προστασία από το μπλε φως, λέει η σύμβουλος δερματολόγος Dr Emma Wedgeworth.
  • ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ τη χρήση του τηλεφώνου ή του υπολογιστή σας στο σκοτάδι, καθώς οι κόρες των ματιών σας θα διαστέλλονται και θα προσλαμβάνουν περισσότερο μπλε φως, λέει ο Δρ Ajith Karunarathne, επίκουρος καθηγητής στο τμήμα χημείας και βιοχημείας του Πανεπιστημίου του Τολέδο.
Διαφήμιση