Ένα μεγάλο βήμα για την ελληνική γαστρονομία αποτελεί η συμφωνία του ΕΟΤ με τον εμβληματικό «Michelin Guide» που υπογράφηκε σήμερα, Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2022, στο Παρίσι από τον Γενικό Γραμματέα του ΕΟΤ Δημήτρη Φραγκάκη, παρουσία του Υπουργού Τουρισμού Βασίλη Κικίλια.
Ο Οδηγός Michelin είναι ένα brand αναγνωρίσιμο στους ταξιδιώτες σε όλο τον κόσμο για την ποιότητά του και την διεθνή αναγνώριση που προσφέρει. Η συμφωνία περιλαμβάνει ένα ευρύ πλάνο προβολής της ελληνικής γαστρονομίας διεθνώς μέσω της Michelin.
Για τη συμφωνία με τον Οδηγό Michelin o Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, δήλωσε: «Είμαστε ενθουσιασμένοι που έχουμε την τιμή να ξεκινήσουμε μία νέα συνεργασία με τον διεθνούς κύρους Οδηγό Michelin, η οποία τοποθετεί επίσημα την Ελλάδα και ιδιαίτερα την Αθήνα στον παγκόσμιο χάρτη υψηλής γαστρονομίας.
Για πολλά χρόνια η Ελλάδα είναι ξακουστή σε όλο τον κόσμο για την ποιότητα της Μεσογειακής Διατροφής που αποτελεί τη βάση της τοπικής κουζίνας.
Η χώρα μας βιώνει και φέτος μια εξαιρετική χρονιά στον τομέα του τουρισμού και ταυτόχρονα μία νέα ευκαιρία παρουσιάζεται: να συστήσουμε στους επισκέπτες μας την υψηλή γαστρονομία που διαθέτουμε ώστε να τους δώσουμε ακόμα ένα λόγο προκειμένου να επισκεφτούν ξανά τον αγαπημένο τους προορισμό!
Είναι αυτονόητο πως όταν μιλάμε για υψηλή γαστρονομία συνεργαζόμαστε με τους κορυφαίους του είδους.
Μέσα στα επόμενα δύο χρόνια η Ελλάδα θα διαθέτει το δικό της εμβληματικό Οδηγό Michelin.
Οι ειδικοί του Michelin ερευνούν τα εστιατόρια της πόλης και της περίφημης Riviera, και μοιράζονται τις εμπειρίες που αποκομίζουν στις ιστοσελίδες και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του οδηγού. Είμαστε βέβαιοι πως αυτό το εγχείρημα είναι μόνο η αρχή για την ανάδειξη όλο και περισσότερων γαστρονομικών προορισμών σε όλη την Ελλάδα.
Ευχαριστώ θερμά την ομάδα Michelin για την ψήφο εμπιστοσύνης και σας προσκαλώ όλους να περάσετε το επόμενο greekend απολαμβάνοντας την εξαιρετική κουζίνα της χώρας μας στα εστιατόρια που έχουν διακριθεί με αστέρι Michelin!»
Ρεκόρ αφίξεων από Γαλλία
Ο Υπουργός Τουρισμού, από το Παρίσι όπου βρίσκεται για τη Διεθνή Έκθεση IFTM-Top Resa 2022, δήλωσε στους δημοσιογράφους της ΕΡΤ Κώστα Παπαχλιμίντζο και Χριστίνα Βίδου ότι οι συμφωνίες που άρχισαν να χτίζονται πέρυσι το φθινόπωρο έχουν αποδώσει καρπούς και θα συνεχίσουν να δίνουν.
«Ήρθαμε πέρυσι τέτοια εποχή στο Παρίσι, στην ίδια κορυφαία ευρωπαϊκή Έκθεση, με στρατηγικό στόχο να συνάψουμε ισχυρές συμφωνίες με τις μεγάλες αεροπορικές εταιρείες της Γαλλίας- την Air France και την Transavia- και τους tour operators, έτσι ώστε να φέρουμε παραπάνω Γάλλους ταξιδιώτες στη χώρα, άρα παραπάνω εισόδημα. Φέτος, λοιπόν, από τον Ιανουάριο μέχρι το Σεπτέμβριο του 2022, έχουν έρθει 1,4 εκ. εκατομμύρια Γάλλοι τουρίστες στην Ελλάδα και έχει ξεπεραστεί το ρεκόρ του 2019» δήλωσε ο κ. Κικίλιας.
Πρόσθεσε, επίσης, ότι οι κατά 50% περισσότερες αεροπορικές θέσεις που έδωσε φέτος για την Ελλάδα η Air France σε σχέση με το 2019, και η αντίστοιχη 60% αύξηση από την Transavia αναβαθμίζουν σημαντικά το τουριστικό προϊόν και για την off season περίοδο.
Συνταξιούχοι και ψηφιακοί νομάδες οι χειμερινοί τουρίστες
Και με βορειοευρωπαίους συνταξιούχους αλλά και με ψηφιακούς νομάδες, οι οποίοι, και αυτοί, έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν το φθινόπωρο και το χειμώνα και φαίνεται ότι προτιμούν τη χώρα μας. Βλέπω ότι επεκτείνεται η τουριστική περίοδος, έχουμε σημαντικά έσοδα από τον τουρισμό. Μου λένε εδώ οι Γάλλοι tour operators ότι για το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο έχουν ήδη βάλει stop sales, έχουν, δηλαδή, πουλήσει όλα τα πακέτα τους. Οπότε είναι λογικό τώρα να παλεύουμε για το Νοέμβρη. Πάμε βήμα-βήμα».
«Μεγάλο το βήμα για ανάδειξη της ελληνικής γαστρονομίας»
Ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης, που συντόνισε την πρωτοβουλία τα τελευταία δυο χρόνια, αναφέρει από το Παρίσι:
«Η σημερινή συμφωνία μεταξύ του ΕΟΤ και της Michelin αποτελεί ένα μεγάλο βήμα για την ανάδειξη της ελληνικής γαστρονομίας σε όλο τον κόσμο. Η συνεργασία μας με τον πλέον αναγνωρίσιμο φορέα γαστρονομίας διεθνώς δημιουργεί τις προϋποθέσεις για αλλαγή ταχύτητας της Ελλάδας σε αυτόν τον τομέα. Η χώρα μας αποκτά ένα ακόμα ισχυρό πλεονέκτημα στον διεθνή ανταγωνισμό ως τουριστικός προορισμός 12 μηνών.
Θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες μου στους δύο μεγάλους Έλληνες σεφ που έχουν τιμηθεί με αστέρια Michelin: τον Άγγελο Λάντο και τον Έκτορα Μποτρίνι οι οποίοι με ενέπνευσαν να ξεκινήσω αυτή την προσπάθεια πριν από δύο χρόνια, εν μέσω σκληρής πανδημίας. Τους ευχαριστώ από καρδιάς.
Η Ελλάδα έχει όλες τις προϋποθέσεις να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο και στη διεθνή γαστρονομική σκηνή. Και σήμερα είμαι πολύ υπερήφανος που κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση».