Αρχική Καταστροφές Φιλιππίνες: Πέντε νεκροί από το πέρασμα του τυφώνα Noru

Φιλιππίνες: Πέντε νεκροί από το πέρασμα του τυφώνα Noru

Σύνταξη: ecozen.gr

0
φιλιππινες πλημμυρες
Διαφήμιση

Πέντε διασώστες στις Φιλιππίνες έχασαν τη ζωή τους σε έναν τυφώνα που έχει αφήσει πλημμυρισμένα σπίτια και εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Οι διασώστες παρασύρθηκαν από πλημμύρες ενώ εκτελούσαν επιχειρήσεις στην περιοχή San Miguel, βόρεια της πρωτεύουσας Μανίλα.

Η περιοχή ήταν μεταξύ εκείνων που επλήγησαν σκληρά από τον τυφώνα Noru, με ορισμένους κατοίκους να έχουν αποκλειστεί στις στέγες τους, ενώ άλλοι περπατούσαν μέσα σε νερά γεμάτα σκουπίδια που έφταναν μέχρι το ύψος του στήθους, προσπαθώντας να περάσουν προμήθειες.

Ο τυφώνας προκάλεσε ριπές ταχύτητας έως και 240 χλμ/ώρα στο Λουζόν, όπου ζουν περισσότεροι από 55 εκατομμύρια κάτοικοι.

Ο Noru, γνωστός σε τοπικό επίπεδο ως Karding, έφτασε αρχικά στην ξηρά ως σούπερ τυφώνας, αλλά αργότερα εξασθένησε στις 20:20 τοπική ώρα (12:20 GMT) την Κυριακή. Αναμένεται να εγκαταλείψει τις Φιλιππίνες μέχρι το βράδυ της Δευτέρας.

Οι πλημμύρες στο χωριό κορυφώθηκαν γύρω στις 04:00 τα ξημερώματα και τα νερά λέγεται ότι υποχωρούν.

φιλιππινες πλημμυρες1

Περισσότεροι από 74. 000 άνθρωποι είχαν απομακρυνθεί από την πορεία του τυφώνα και οι αρχές είχαν προειδοποιήσει νωρίτερα για “σοβαρές πλημμύρες” σε περιοχές της πρωτεύουσας Μανίλα.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για σοβαρές ζημιές ή εκτεταμένες απώλειες ανθρώπινων ζωών.

“Νομίζω ότι μπορεί να σταθήκαμε τυχεροί, τουλάχιστον αυτή τη φορά”, δήλωσε ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Φερδινάνδος Μάρκος κατά τη διάρκεια ενημέρωσης τη Δευτέρα. “Νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο από αυτό που κάναμε αυτές τις δύο τελευταίες ημέρες ότι, πολύ, πολύ σημαντικό, είναι η προετοιμασία”, πρόσθεσε.

“Δεν έχει τελειώσει ακόμα. Νομίζω ότι το σημείο στο οποίο μπορούμε να σταματήσουμε είναι όταν η πλειοψηφία των εκκενωμένων έχει ήδη επιστρέψει στα σπίτια της”, δήλωσε.

Ο Μάρκος διέταξε να μεταφερθούν με αεροπλάνο προμήθειες και να παρασχεθεί εξοπλισμός καθαρισμού στις κοινότητες που έχουν πληγεί περισσότερο.

Στην επαρχία Κεζόν, ανατολικά της Μανίλα, οι ψαράδες δεν μπορούσαν νωρίτερα να βγουν στη θάλασσα, ενώ υπήρξαν αναφορές ότι ορισμένες περιοχές δεν είχαν ρεύμα.

Πτήσεις και ακτοπλοϊκά δρομολόγια έχουν ακυρωθεί. Στη Λουζόν, ο πρόεδρος Μάρκος ανέστειλε όλες τις κυβερνητικές εργασίες και τα σχολικά μαθήματα ακυρώθηκαν.

Στο δήμο Ντινγκαλάν, βορειοανατολικά της Μανίλα και στην ακτή του Ειρηνικού, οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να αναζητήσουν καταφύγιο.

φιλιππινες πλημμυρες2

Οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο της χώρας θα ανασταλούν επίσης τη Δευτέρα και ο κ. Μάρκος προειδοποίησε ότι το υπουργείο Ενέργειας έχει θέσει σε κατάσταση συναγερμού όλες τις βιομηχανίες που σχετίζονται με την ενέργεια στη χώρα.

Χιλιάδες εθελοντές παρακολουθούν τη στάθμη των ποταμών, τις γέφυρες και τα βουνά για κατολισθήσεις που θα μπορούσαν να εμποδίσουν τις προσπάθειες διάσωσης, δήλωσε ο Ντικ Γκόρντον, πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού των Φιλιππίνων.

Οι πληροφορίες θα είναι ζωτικής σημασίας για να φτάσει η βοήθεια εκεί που χρειάζεται, είπε.

Οι φονικοί τυφώνες που χτύπησαν το αρχιπέλαγος των Φιλιππίνων

Οι Φιλιππίνες, ένα αρχιπέλαγος με περισσότερα από 7. 000 νησιά στον Ειρηνικό Ωκεανό, είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στις καταιγίδες. Βλέπει κατά μέσο όρο 20 τροπικές καταιγίδες ετησίως.

Υπολογίζεται ότι 400 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν ο τυφώνας Rai έπληξε τη χώρα τον Δεκέμβριο του 2021, με τις ομάδες διάσωσης να περιγράφουν σκηνές “πλήρους σφαγής”.

Και το 2013, ο τυφώνας Χαϊγιάν, μία από τις ισχυρότερες τροπικές καταιγίδες που έχουν καταγραφεί ποτέ, σκότωσε περίπου 6. 300 ανθρώπους.

 

 

 

Διαφήμιση