Αρχική Ενέργεια Έτοιμο το «πακέτο» επιδοτήσεων για ρεύμα και φυσικό αέριο

Έτοιμο το «πακέτο» επιδοτήσεων για ρεύμα και φυσικό αέριο

Σύνταξη: ecozen.gr

0
ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΔΕΚΟ ΔΕΗ ΚΑΙ ΕΥΔΑΠ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΕΥΡΩ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI) - Επιδότηση ρεύματος - ρεύμα
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Το νέο πακέτο μέτρων για εξοικονόμηση σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο καθώς και οι επιδοτήσεις που θα δοθούν έχει συνταχθεί και βρίσκεται στην τελική ευθεία της οριστικοποίησης.

Τα μέτρα αναμένονται να εφαρμοστούν από τον Οκτώβρη και αφορούν, σύμφωνα με ανώτατες πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο ποσοστό εξοικονόμησης ενέργειας που πρέπει να επιτύχουν οι καταναλωτές για να εξασφαλίσουν πρόσθετη έκπτωση στο λογαριασμό τους.

Το 15% λοιπόν έχει “κλειδώσει” σαν ποσοστό όσον αφορά στη μείωση της κατανάλωσης σε σχέση με το 2021. Επιδότηση θα υπάρξει σε όλες τις οικιακές καταναλώσεις για πρώτη και για δεύτερη κατοικία χωρίς ωστόσο να έχουν οριστεί τα κλιμάκια της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας με τα οποία θα εφαρμοστούν οι νέες επιδοτήσεις, καθώς παύει η επιδότηση για το σύνολο της κατανάλωσης που ισχύει τώρα.

ηλεκτρικό ρεύμα - ρεύματος

Αναφορικά με το πλαφόν στην τιμή αποζημίωσης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής (είναι το ελληνικό μοντέλο που υιοθετήθηκε από την Κομισιόν), οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι παραμένει ως βάση το ελληνικό σχέδιο το οποίο ούτως ή άλλως προβλέπει μηνιαία αναθεώρηση των τιμών που εισπράττουν οι ηλεκτροπαραγωγοί, ανάλογα με τη διακύμανση του πραγματικού κόστους των μονάδων.

Επιδότηση στο φυσικό αέριο

Υπό συζήτηση είναι επίσης τόσο το ύψος της επιδότησης στο φυσικό αέριο όσο και ο μηχανισμός καταβολής της. Αν δηλαδή θα υπάρχει συνδυασμός κρατικής επιδότησης με έκπτωση από τη ΔΕΠΑ ή θα εφαρμοστεί μοντέλο ανάλογο με αυτό που ισχύει στην ηλεκτρική ενέργεια, όπου το σύνολο των επιδοτήσεων παρέχεται από την Πολιτεία μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης.

φυσικό αέριο

Τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τις επιδοτήσεις αναμένει και η αγορά. Κύκλοι των προμηθευτών εξέφραζαν σχετικά προβληματισμό για το ενδεχόμενο αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ενώ επεσήμαιναν την ανάγκη να εφαρμοστεί σύστημα ανάλογο με του “Τειρεσία” για τους καταναλωτές με χρέη που μετακινούνται σε νέο πάροχο.

Διαφήμιση