Αρχική Special Topics «Ανακυκλώνω-Αλλάζω συσκευή»: Παράταση για εξαργύρωση επιταγών

«Ανακυκλώνω-Αλλάζω συσκευή»: Παράταση για εξαργύρωση επιταγών

Σύνταξη: ecozen.gr

0
allazosyskevi allazo syskevi
Διαφήμιση

Παράταση στους δικαιούχους του προγράμματος «Ανακυκλώνω-Αλλάζω Συσκευή» δίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 

Οι 151.450 οριστικοί δικαιούχοι μπορούν να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους μέσω των επιταγών (vouchers) μέχρι την 1η Νοεμβρίου. 

Παράλληλα εκκρεμεί η ανακοίνωση της ένταξης άλλων 140.000 δικαιούχων από τους  συνολικά 727.576, που έχουν κάνει αίτηση και μένουν εκτός προγράμματος.

Η επιχορήγηση που παρέχεται μέσω επιταγών (vouchers) μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά την αγορά νέας συσκευής σε καταστήματα λιανικής πώλησης ηλεκτρικών συσκευών και να καλύψουν ένα μέρος της συνολικής δαπάνης.

Για κάθε αγορά νέας συσκευής με επιδότηση, δημιουργείται παράλληλα η υποχρέωση παράδοσης μίας παλιάς προς ανακύκλωση που ανήκει στην ίδια κατηγορία.

κλιματιστικόΗ ανακοίνωση του ΥΠΕΝ

Στην ανακοίνωση του υπουργείου σημειώνεται ότι: «το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοινώνει την παράταση της προθεσμίας περιόδου αγορών με χρήση κουπονιών νέων μη ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών, μέσω του Προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή». Η νέα καταληκτική ημερομηνία αγορών είναι η 1η Νοεμβρίου2022,ενώ η αρχική καταληκτική ημερομηνία ήταν στις 16 Σεπτεμβρίου 2022».

Μεγάλες αυξήσεις στην αγορά

Το «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή», συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον των πολιτών, παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια  που υπάρχουν κυρίως στην αγορά, από φαινόμενα μεγάλων αυξήσεων στις τιμές των επιδοτούμενων συσκευών (κλιματιστικά, ψυγεία, καταψύκτες), από αλυσίδες λιανικής, ενώ έχουν καταγραφεί και παράπονα δικαιούχων για διαδικαστικά θέματα, όπως μη έγκαιρης ενημέρωσης τους για την εξέλιξη της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα.

Σημειώνεται ότι έχει θεσμοθετηθεί ρύθμιση περιστολής της τεχνητής διόγκωσης των τιμών για  τα προϊόντα των οποίων η αγορά επιδοτείται από το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» και απαγορεύεται η αποκόμιση μικτού κέρδους από την πώληση επιδοτούμενων προϊόντων, όταν το περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο μικτού κέρδους ανά μονάδα προ της 31ης.12.2021.

Παράλληλα έχουν προβλεφθεί έλεγχοι από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου, τη Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α.) και τις αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου των Περιφερειών και για τους παραβάτες ισχύουν κυρώσεις, οι οποίες ξεκινούν από σύσταση με σκοπό την παύση της παράνομης πρακτικής και κλιμακώνονται σε πρόστιμο από 5.000 έως 1.000.000 ευρώ. 

Οι επιλαχόντες

Για την τύχη των 727.576 πολιτών, που έχουν κάνει αίτηση και μένουν εκτός προγράμματος αρμόδια πηγή αναφέρει ότι «στις προθέσεις και τις προσπάθειες της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ είναι η διαδοχική εξεύρεση πόρων, ώστε σε εύλογο διάστημα να ενταχθεί κατά κύματα αν είναι δυνατόν το σύνολο των ενδιαφερομένων». Πάντως μέχρι τώρα δεν υπάρχουν δεσμευτικές ανακοινώσεις και χρονοδιαγράμματα ικανοποίησης του συνόλου των δικαιούχων.

Ωστόσο σε αυτό το πλαίσιο με εξεύρεση επιπλέον χρηματοδότησης 200 εκατ. ευρώ ετοιμάζεται από το ΥΠΕΝ η επίσημη ανακοίνωση ένταξης άλλων 140.000 από τους επιλαχόντες του προγράμματος.

Διαφήμιση