Αρχική Ενέργεια Αγροβολταϊκά: Εκεί που η ηλιακή ενέργεια συναντά τη γεωργία

Αγροβολταϊκά: Εκεί που η ηλιακή ενέργεια συναντά τη γεωργία

Σύνταξη: ecozen.gr

0
αγροβολταικα 2
Διαφήμιση

Η αγροβολταϊκή είναι η χρήση ηλιακών συλλεκτών στη γεωργία για την παραγωγή τροφίμων και ηλεκτρικής ενέργειας. Σε όλο τον κόσμο, η πρακτική αυτή έχει διάφορες ονομασίες: αγροηλιακά, αγροφωτοβολταϊκά, ηλιακή κοινή χρήση και γεωργία με φωτοβολταϊκά.

Πολλοί εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι η αγροβολταϊκή μπορεί να ελαχιστοποιήσει τα εμπόδια για την επισιτιστική ασφάλεια και τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια. Ενώ η πρακτική είναι ακόμα στα σπάργανα, αναμένεται να αναπτυχθεί καθώς η ηλιακή ενέργεια συνεχίζει να αναπτύσσεται τις επόμενες δεκαετίες.

Πώς λειτουργεί

Η αγροβολταϊκή περιλαμβάνει την τοποθέτηση ηλιακών συλλεκτών στο έδαφος σε μεγαλύτερο ύψος από ό,τι στις συνήθεις ηλιακές συστοιχίες, αφήνοντας το έδαφος από κάτω για τη γεωργική παραγωγή.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το 90% της προβλεπόμενης ανάπτυξης της ηλιακής ενέργειας έως το 2050 θα συμβεί σε αγροτικές περιοχές, σύμφωνα με το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ (DOE).

Η συνετή χρήση της αγροτικής γης μέσω πρακτικών όπως η αγροβολταϊκή είναι το κλειδί για την ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας.

Μπορεί να μειώσει τον αντίκτυπό της στις αγροτικές κοινότητες και την αγροτική άγρια ζωή, ενώ παράλληλα θα αυξήσει την αποδοχή της ηλιακής ενέργειας από το ευρύτερο κοινό.
Τα πάνελ παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια εκτός δικτύου στο αγρόκτημα και/ή ηλεκτρική ενέργεια συνδεδεμένη με το δίκτυο στην τοπική κοινότητα.

Η τροφή που παράγεται κάτω από τα πάνελ μπορεί να αυξήσει τις καλλιέργειες για την αγορά ή να παρέχει τροφή και σκιά για τα ζώα που βόσκουν.

αγροβολταϊκά

Μέσω προγραμμάτων καθαρής μέτρησης ή μέσω της εκμίσθωσης της γης τους σε κατασκευαστές ηλιακών συστημάτων, οι αγρότες αποκομίζουν οικονομικό όφελος τόσο από τις καλλιέργειες όσο και από την ενέργεια που παράγουν.

Οφέλη της αγροβολταϊκής

Η χρήση της γης για πολλαπλούς σκοπούς έχει πολλαπλά οφέλη. Προσθέτοντας αυτά τα οφέλη, μια ανασκόπηση των αγροβολταϊκών πρακτικών διαπίστωσε ότι η παραγωγικότητα της γης αυξήθηκε κατά 70%.

Μειωμένη απώλεια νερού, υψηλότερες αποδόσεις

Παρέχοντας σκιά, οι ηλιακοί συλλέκτες μειώνουν την εξάτμιση της υγρασίας από το έδαφος κάτω από αυτούς – σε μια μελέτη η απώλεια υγρασίας μειώθηκε κατά 40%.

Η σκιά που παρέχουν οι ηλιακοί συλλέκτες μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποθήκευση νερού και το νερό που χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό των ηλιακών συλλεκτών μπορεί στη συνέχεια να ανακυκλωθεί για την άρδευση των καλλιεργειών.

Αμοιβαία, η βλάστηση κάτω από τους συλλέκτες μειώνει τη θερμική καταπόνηση και αυξάνει την ενεργειακή απόδοση των συλλεκτών.

Τα ζώα και οι καλλιέργειες κάτω από τα πάνελ απαιτούν επίσης λιγότερο νερό. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι καθώς οι θερμοκρασίες ανέβαιναν στα τέλη της άνοιξης, τα αρνιά που έβοσκαν κάτω από ηλιακούς συλλέκτες χρειάζονταν σχεδόν ένα λίτρο λιγότερο νερό την ημέρα από τα αρνιά που έβοσκαν σε ανοιχτούς αγρούς.

Ηλιακοί βοσκότοποι

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι, ακόμη και αν οι ηλιακοί βοσκότοποι παρήγαγαν 38% λιγότερα χόρτα, η απώλεια αντισταθμίστηκε από το υψηλότερο θρεπτικό τους περιεχόμενο, οδηγώντας σε παρόμοια παραγωγή αρνιών με αυτή των ανοιχτών αγρών.

Με λιγότερες απώλειες νερού, ακόμη και ορισμένες καλλιέργειες που δεν ανέχονται τη σκιά, όπως το καλαμπόκι, παρουσίασαν αυξημένες αποδόσεις.

Στήριξη για τους γεωργούς

Παγκοσμίως, οι γεωργικές εκτάσεις αντιμετωπίζουν πολλές απειλές: διάβρωση του εδάφους, άνοδος της στάθμης της θάλασσας, ερημοποίηση και, στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανάπτυξη των πόλεων και των προαστίων.

Σύμφωνα με το American Farmland Trust, μέχρι το 2040 περίπου 18,4 εκατομμύρια στρέμματα (σχεδόν όσο η Νότια Καρολίνα) θα χαθούν για οικιστική και βιομηχανική ανάπτυξη.

Σχεδόν τα δύο τρίτα αυτών των γεωργικών εκτάσεων διαχειρίζονται από άτομα άνω των 55 ετών  και οι νέοι αντιμετωπίζουν οικονομικά εμπόδια για να ξεκινήσουν – ένας από τους κύριους λόγους που οι γεωργικές εκτάσεις πωλούνται για άλλη χρήση αντί να συνεχίσουν να καλλιεργούνται.

Κορυφαία μεταξύ των συστάσεων του American Farmland Trust είναι οι “έξυπνες ηλιακές” πρακτικές που περιλαμβάνουν την παροχή κινήτρων για την αγροβολταϊκή ενέργεια, ώστε να καταστεί η γεωργία πιο κερδοφόρα και προσιτή για την επόμενη γενιά παραγωγών τροφίμων.

αγροβολταικα 1

Επίλυση διαφορών χρήσης γης

Τα ζητήματα χρήσης γης είναι συχνά κρίσιμα για την περαιτέρω ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας απαιτούν κατά μέσο όρο 10 φορές περισσότερη γη από ό,τι τα ορυκτά καύσιμα ανά μονάδα ενέργειας.

Επιπλέον, οι ηλιακοί συλλέκτες είναι περιορισμένοι σε χώρο, καθώς πρέπει να τοποθετηθούν εκεί όπου φωτίζει ο ήλιος, ενώ τα ορυκτά καύσιμα μπορούν να μεταφερθούν και να καούν σε περιοχές που είναι λιγότερο εκτεθειμένες στην ανθρώπινη αλληλεπίδραση.

Η αυξημένη εξάρτηση από την ηλιακή ενέργεια μπορεί επίσης να δημιουργήσει εντάσεις “πράσινου εναντίον πράσινου”, φέρνοντας αντιμέτωπη τη διατήρηση της αγροτικής βιοποικιλότητας με την προώθηση της καθαρής ενέργειας – εντάσεις που η αγροβολταϊκή μπορεί να αμβλύνει.

Αγροβολταϊκά έργα

Ενώ οι προτάσεις για το συνδυασμό της ηλιακής ενέργειας με τη γεωργία χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1980 , η αγροβολταϊκή ως λέξη και πρακτική χρονολογείται από την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα.

Μία από τις πιο συνηθισμένες ενσωματώσεις της γεωργίας με τους ηλιακούς συλλέκτες, και αυτή που προσφέρει τις μεγαλύτερες δυνατότητες για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, είναι να αφήνεται στα ζώα να βόσκουν στη γη κάτω από τους ηλιακούς συλλέκτες. Αυτό μπορεί να γίνει σε κλίμακα χωρίς την ανάγκη μεγάλου γεωργικού εξοπλισμού.

Η βόσκηση των ζώων έχει επίσης το πλεονέκτημα ότι ελέγχει την ανάπτυξη της βλάστησης κάτω από τα πάνελ. Λόγω του μεγέθους τους, τα πρόβατα είναι κατάλληλα για να βοσκούν κάτω από τα πάνελ, αλλά όταν τα πάνελ υψώνονται αρκετά ψηλά, μπορούν να φιλοξενηθούν και αγελάδες.

αγροβολταικα
Καλλιέργειες

Πολλά αγροβολταϊκά έργα περιλαμβάνουν επίσης είτε εντατική κηπουρική (φρούτα και λαχανικά) είτε παραγωγή δημητριακών και οσπρίων. Ηλιακά πάνελ έχουν εγκατασταθεί πάνω από αμπελώνες στην Ιταλία και την Ινδία, για παράδειγμα. Στο Βέλγιο, οι ανθεκτικές στη σκιά πατάτες προωθούνται ως πιθανός μοχλός ανάπτυξης της αγροβολταϊκής ενέργειας.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα βατόμουρα που καλλιεργούνται στο Μέιν έχουν αποδειχθεί κατάλληλα για αγροβολταϊκά. Στην Αριζόνα, ένα πρόγραμμα έξω από τη Βιόσφαιρα καλλιεργεί σέσκουλα, λάχανο, λάχανο, κρεμμύδια και άλλα φυτά που ευδοκιμούν στη μερική σκιά.

Και μεταξύ των πολλών άλλων έργων, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Urbana-Champaign του Ιλινόις καλλιεργούν αροτραίες καλλιέργειες, κτηνοτροφικά φυτά και ειδικές καλλιέργειες προκειμένου να διαφοροποιήσουν την εξάρτηση της πολιτείας από το καλαμπόκι και τη σόγια.

Προκλήσεις της αγροβολταϊκής

Η αγροβολταϊκή δεν είναι χωρίς προκλήσεις. Η απορροή βρόχινου νερού από τους ηλιακούς συλλέκτες μεταβάλλει την κατανομή του νερού σε ένα αγρόκτημα, επηρεάζοντας δυνητικά την ανάπτυξη των καλλιεργειών.

Η αυξημένη υγρασία κάτω από τα πάνελ, λόγω της μειωμένης εξάτμισης, μπορεί να εισάγει ασθένειες ή παράσιτα. Και, ίσως το πιο σημαντικό, το κόστος επένδυσης ενός ηλιακού φωτοβολταϊκού συστήματος αποτελεί εμπόδιο για πολλές γεωργικές επιχειρήσεις.  Η αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων μπορεί να βοηθήσει στην πρόοδο των αγροβολταϊκών συστημάτων, βελτιώνοντας τόσο την επισιτιστική όσο και την ενεργειακή ασφάλεια των κοινοτήτων που υιοθετούν αυτή την πρακτική.

ΠΗΓΗ: https://www.treehugger.com

Διαφήμιση