Αρχική Περιβάλλον Ξηρασία: Εμφανίστηκαν κουφάρια πολεμικών πλοίων στο Δούναβη

Ξηρασία: Εμφανίστηκαν κουφάρια πολεμικών πλοίων στο Δούναβη

Σύνταξη: ecozen.gr

0
δουναβης πολεμικα πλοια
Διαφήμιση

Η έντονη ξηρασία που πλήττει την Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι έκανε πολλά μεγάλα ποτάμια να στερέψουν. Ακόμα και η στάθμη του Δούναβη που είναι ένας από τους μεγαλύτερους ποταμούς της Ευρώπης έχει μειωθεί στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 100 ετών.

Στο τμήμα του ποταμού που διασχίζει τη Σερβία η πτώση της στάθμης ήταν τόση ώστε να αποκαλυφθούν τα κουφάρια 20 πολεμικών πλοίων που είχαν βυθιστεί στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στην πόλη Πράχοβο, στην ανατολική Σερβία εμφανίστηκαν μέσα από τα νερά του Δούναβη τα απομεινάρια δεκάδων γερμανικών πολεμικών πλοίων που ήταν γεμάτα με εκρηκτικά.

Αυτά ήταν κάποια από τα εκατοντάδες που βυθίστηκαν στον Δούναβη το 1944, καθώς ο γερμανικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας υποχωρούσε μπροστά στην προέλαση των σοβιετικών δυνάμεων. Μέχρι και σήμερα, τα ναυάγια εξακολουθούν να παρεμποδίζουν τη ναυσιπλοΐα στον ποταμό, όταν η στάθμη του νερού πέφτει.

«Ο γερμανικός στολίσκος άφησε πίσω του μια οικολογική καταστροφή που απειλεί εμάς, τους κατοίκους του Πράχοβο», σχολίασε ο 74χρονος Βέλιμιρ Τραϊλοβιτς, ένας συνταξιούχος κάτοικος της πόλης ο οποίος έχει γράψει ένα βιβλίο για τα πλοία αυτά.

Κινδυνεύουν επίσης οι εργαζόμενοι στην τοπική αλιευτική βιομηχανία.

Η πολύμηνη ξηρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν ως αποτέλεσμα να πέσει η στάθμη των ποταμών και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης, όπως στη Γερμανία, την Ιταλία και τη Γαλλία.

Στη Σερβία οι αρχές κατέφυγαν στη βυθοκόρηση για να παραμείνουν ανοιχτές οι λωρίδες ναυσιπλοΐας στον Δούναβη. Στην περιοχή του Πράχοβο, λόγω των βυθισμένων πολεμικών πλοίων, το πλωτό τμήμα του Δούναβη έχει περιοριστεί στα 100 μέτρα, από 180 προηγουμένων.

Τον Μάρτιο, η σερβική κυβέρνηση προκήρυξε διαγωνισμό για τον καθαρισμό του ποταμού και την απομάκρυνση των πυρομαχικών και των εκρηκτικών. Το κόστος εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 29 εκατομμύρια ευρώ.

 

Διαφήμιση