Αρχική Θεραπείες Βρέθηκε θεραπεία για τη βασική αιτία του άσθματος

Βρέθηκε θεραπεία για τη βασική αιτία του άσθματος

Σύνταξη: ecozen.gr

0
Πνεύμονες
Διαφήμιση

Ένας πιθανός τρόπος αντιμετώπισης μιας από τις βασικές αιτίες του άσθματος ανακαλύφθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Aston και του Imperial College του Λονδίνου.

Σε δοκιμές σε ποντίκια, οι ερευνητές κατάφεραν να εξαλείψουν ουσιαστικά τα ασθματικά συμπτώματα μέσα σε δύο εβδομάδες και να επαναφέρουν τους αεραγωγούς τους σχεδόν στο φυσιολογικό.

Περίπου 5,5 εκατομμύρια άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο λαμβάνουν θεραπεία για άσθμα και περίπου 1. 200 άνθρωποι πεθαίνουν από την ασθένεια κάθε χρόνο.

Το άσθμα προκαλεί πάχυνση και στένωση των αεραγωγών, με αποτέλεσμα συμπτώματα όπως συριγμός και δύσπνοια.

Οι τρέχουσες θεραπείες, συμπεριλαμβανομένων των στεροειδών, παρέχουν βραχυπρόθεσμη ανακούφιση από αυτά τα συμπτώματα, είτε χαλαρώνοντας τους αεραγωγούς είτε μειώνοντας τη φλεγμονή.

Ωστόσο, κανένα σημερινό φάρμακο δεν αντιμετωπίζει τις δομικές αλλαγές που επιφέρει το άσθμα στους αεραγωγούς και τους πνεύμονες, ώστε να προσφέρει μια θεραπεία μεγαλύτερης διάρκειας.

Τζιλ Τζόνσον
Η επικεφαλής ερευνήτρια, Δρ Τζιλ Τζόνσον, από τη Σχολή Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Άστον, δήλωσε:

“Με την άμεση στόχευση των αλλαγών στους αεραγωγούς, ελπίζουμε ότι αυτή η προσέγγιση θα μπορούσε τελικά να προσφέρει μια πιο μόνιμη και αποτελεσματική θεραπεία από τις ήδη διαθέσιμες, ιδίως για τους σοβαρούς ασθματικούς που δεν ανταποκρίνονται στα στεροειδή. Ωστόσο, το έργο μας βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο και χρειάζεται περαιτέρω έρευνα προτού αρχίσουμε να το δοκιμάζουμε σε ανθρώπους”.

Στόχευση στα περικύτταρα

Η έρευνα επικεντρώθηκε σε έναν τύπο βλαστικών κυττάρων, γνωστό ως περικύτταρο, το οποίο βρίσκεται κυρίως στην επένδυση των αιμοφόρων αγγείων. Όταν οι ασθματικοί έχουν αλλεργική και φλεγμονώδη αντίδραση, για παράδειγμα στα ακάρεα της οικιακής σκόνης, αυτό προκαλεί τη μετακίνηση των περικυττάρων προς τα τοιχώματα των αεραγωγών.

Εκεί, τα περικύτταρα αναπτύσσονται σε μυϊκά κύτταρα και άλλα κύτταρα που κάνουν τον αεραγωγό παχύτερο και λιγότερο εύκαμπτο. Αυτή η κίνηση των περικυττάρων προκαλείται από μια πρωτεΐνη γνωστή ως CXCL12.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα μόριο που ονομάζεται LIT-927 για να μπλοκάρουν το σήμα αυτής της πρωτεΐνης, εισάγοντας το στις ρινικές διόδους των ποντικών.

ασθμα

Τα ασθματικά ποντίκια που έλαβαν θεραπεία με LIT-927 είχαν μείωση των συμπτωμάτων μέσα σε μία εβδομάδα και τα συμπτώματά τους εξαφανίστηκαν ουσιαστικά μέσα σε δύο εβδομάδες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα τοιχώματα των αεραγωγών στα ποντίκια που έλαβαν θεραπεία με LIT-927 ήταν πολύ λεπτότερα από εκείνα των μη επεξεργασμένων ποντικών, πιο κοντά σε εκείνα των υγιών ατόμων ελέγχου.

Αυτό θα τους βοηθήσει να προσδιορίσουν:

  • πότε θα ήταν η πιο αποτελεσματική στιγμή για τη χορήγηση της θεραπείας κατά την εξέλιξη της νόσου,
  • πόσο LIT-927 χρειάζεται και
  • να κατανοήσουν καλύτερα τον αντίκτυπό της στη λειτουργία των πνευμόνων.

Πιστεύουν ότι, αν η έρευνα αυτή είναι επιτυχής, θα χρειαστούν ακόμη αρκετά χρόνια μέχρι η θεραπεία να δοκιμαστεί σε ανθρώπους.

Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από το Συμβούλιο Ιατρικών Ερευνών, μέρος της Έρευνας και Καινοτομίας του Ηνωμένου Βασιλείου, και δημοσιεύεται στο Respiratory Medicine.

ΠΗΓΗ: https://www.medscape.co.uk/

Διαφήμιση