Αρχική Καταστροφές Τρίτος σεισμός στη Σάμο 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ

Τρίτος σεισμός στη Σάμο 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ

Σύνταξη: ecozen.gr

0
seismos samos
Διαφήμιση

Νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε ανοιχτά της Σάμου λίγα λεπτά μετά τις 5 το απόγευμα.

Μιλώντας στο skai.gr ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας, ανέφερε ότι από τη στιγμή που οι τελευταίες δονήσεις είναι μικρότερες από τον σεισμό των 5,2 βαθμών θεωρείται φυσιολογική σεισμική ακολουθία.

Ο δεύτερος ισχυρός σεισμός -με διαφορά 14 μόλις λεπτών – ταρακούνησε τη Σάμο, καθώς μετά τα 4,5 Ρίχτερ, στις 13.10 σήμερα το νησί «χτυπήθηκε» από 5,2 Ρίχτερ.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο νέος σεισμός είχε ισχύ 5,2 Ρίχτερ και εντοπίζεται πάλι στον υποθαλάσσιο χώρο 15 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Πυθαγορείου Σάμου. Το εστιακό βάθος είναι στα 13 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση βορείου Αιγαίου, δεν έχουν υπάρξει αναφορές για ζημιές ή τραυματισμούς.

samos 600x370.jpe

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε άλλα νησιά, αλλά και στα παράλια της Τουρκίας.

Επιφυλακτικός για τον διπλό σεισμό στη Σάμο, μεγέθους 4,7 και 5,2 Ρίχτερ αντίστοιχα, δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας. 

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε ότι η δεύτερη δόνηση δεν ήταν μετασεισμός, αλλά νέος ισχυρότερος σεισμός, σημειώνοντας ότι υπάρχει μια «σύνθετη ακολουθία».

Παράλληλα, ο κ. Λέκκας τόνισε ότι έχει επικοινωνήσει ήδη με τον δήμαρχο Ανατολικής Σάμου και δόθηκαν οδηγίες ώστε τα στελέχη του δήμου να διενεργήσουν ελέγχους.

Τέλος, κάλεσε τον κόσμο να αποφεύγει τις παλιές κατασκευές και να ακολουθεί τα μέτρα αντισεισμικής προστασίας.

Πανικός σε Σμύρνη και Αϊδίνι

Ιδιαίτερα αισθητοί και στα τουρκικά παράλια έγιναν οι δυο σεισμοί. Μάλιστα, οι κάτοικοι σε Σμύρνη, Αϊδίνι και Ντιντίμ πανικοβλήθηκαν και βγήκαν στους δρόμους για ασφάλεια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Τμήματος Σεισμών της Διεύθυνσης Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης της Τουρκίας, ο πρώτος σεισμός μεγέθους 4,7 βαθμών σημειώθηκε στις 12:56 στο Αιγαίο Πέλαγος ανοικτά των ακτών του Κουσάντασι σε βάθος 10 χιλιομέτρων και προκάλεσε αναστάτωση σε Σμύρνη και Αϊδίνι.

Δεν συνδέεται με τον σεισμό των 7 Ρίχτερ του 2020

Σύμφωνα με τον σεισμολόγο Γεράσιμο Παπαδόπουλο οι δύο σεισμοί έχουν την ίδια εστία, η οποία εντοπίστηκε σε θαλάσσιο χώρο 13 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Πυθαγορείου.

Ο σεισμολόγος τόνισε στο in ότι ακόμη είναι νωρίς ώστε να γίνουν προβλέψεις για μετασεισμούς, ωστόσο ξεκαθάρισε πως οι σεισμοί δεν συνδέονται με τον μεγάλο σεισμό των 7 Ρίχτερ που έγινε στη Σάμο το 2020, καθώς τότε το ρήγμα βρισκόταν στα βόρεια του νησιού.

 

Διαφήμιση