Αρχική Ζώα Τα πρώτα χελωνάκια του 2022!

Τα πρώτα χελωνάκια του 2022!

0
first hatchlings 22 2
Διαφήμιση

Οι ειδήσεις  για τα πρώτα χελωνάκια της φετινής περιόδου στη Ζάκυνθο και τον Κυπαρισσιακό κόλπο έφτασαν την ίδια μέρα. Συγκεκριμένα, στις 18 Ιουλίου, λίγο μετά την ολοκλήρωση της πρωινής επιτήρησης των αντίστοιχων παραλιών από τους ερευνητές / εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ, έγινε γνωστό ότι  βρέθηκαν τα πρώτα ίχνη από νεοσσούς στην παραλία Σεκάνια του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου και στην Περιοχή Προστασίας της φύσης του Κυπαρισσιακού κόλπου. Οι δύο αυτές προστατευόμενες περιοχές συγκεντρώνουν τους μεγαλύτερους αναπαραγωγικούς πληθυσμούς της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα στη Μεσόγειο.

Στις 24 Ιουλίου εντοπίστηκαν τα πρώτα χελωνάκια στην Κρήτη, που φιλοξενεί τον τρίτο μεγαλύτερο αναπαραγωγικό πληθυσμό της Καρέττα στην Ελλάδα. Τα μικρά βγήκαν από φωλιά στην περιοχή του κόλπου της Μεσσαράς. Ακολούθησε η νότια Πελοπόννησος στις 26 Ιουλίου, όπου βρέθηκαν τα πρώτα ίχνη νεοσσών από θηρευμένη φωλιά στο Μαυροβούνι του Λακωνικού κόλπου.

χελωνάκι

Σβήνουμε τα φώτα στην παραλία ωοτοκίας το βράδυ

«Τώρα εντείνεται η προσπάθεια να ελαττωθεί το φαινόμενο αποπροσανατολισμού των μικρών από τα φώτα και αυτό συνεπάγεται νέα καθήκοντα για τους εθελοντές μας μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου» λέει ο Θωμάς Αράπης, Πρόεδρος του ΑΡΧΕΛΩΝ. Τα μικρά χελωνάκια έλκονται από δημόσια και ιδιωτικά φώτα που φωτίζουν αρκετά σημεία των παραλιών ωοτοκίας. Έτσι αντί να πάνε προς τη θάλασσα, που είναι ο φυσικός προορισμός τους, παγιδεύονται σε θάμνους, χαντάκια, παραλιακούς δρόμους και παραλιακές εγκαταστάσεις, όπου και πεθαίνουν συνήθως από αφυδάτωση και εξάντληση.

Η νομοθεσία προβλέπει μείωση της φωτορρύπανσης στις περιοχές ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας. Κάθε χρόνο οι υπεύθυνοι προγραμμάτων του ΑΡΧΕΛΩΝ επικοινωνούν για το θέμα αυτό με τις αρμόδιες αρχές και με τις επιχειρήσεις που λειτουργούν στις συγκεκριμένες παραλίες. «Παρόλα αυτά τα μέτρα δεν τηρούνται σε πολλές περιπτώσεις. Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη ανταπόκριση καπό τους τοπικούς φορείς καθώς δεχόμαστε αρκετά απεγνωσμένα τηλεφωνήματα από πολίτες που ζητούν βοήθεια για να σωθούν αποπροσανατολισμένα χελωνάκια, τα οποία έχουν ελάχιστες πιθανότητες επιβίωσης» συνεχίζει ο Θωμάς. 

Βρήκες φωλιά ή χελωνάκια;

Με τα εθελοντικά προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ παρακολουθείται συστηματικά κάθε χρόνο  η ωοτοκία της θαλάσσιας χελώνας σε συνολικά 75χλμ παραλιών ωοτοκίας στην Ελλάδα. Όμως σποραδικές φωλιές της Καρέττα καταγράφονται κάθε χρόνο και σε άλλα σημεία της Ελληνικής ακτογραμμής με τη βοήθεια πολιτών που επικοινωνούν μέσω της ιστοσελίδας www.archelon.gr

«Επίσης, σε ορισμένες περιοχές έχει αναπτυχθεί στενή  συνεργασία με τοπικές ομάδες όπως, με τον Σύλλογο «Τουλίπα Γουλιμή», που εποπτεύει συστηματικά τις παραλίες στη νοτιοανατολική Λακωνία υπό την επίβλεψή μας. Οι καταγραφές των σποραδικών φωλιών είναι σημαντικές για τη μελέτη των πληθυσμιακών τάσεων των θαλάσσιων χελωνών, ενόψει και της κλιματικής αλλαγής», καταλήγει ο Πρόεδρος του ΑΡΧΕΛΩΝ.

φωλιά Καρέττα

Πώς μπορεί κανείς να βοηθήσει; Επισκεφθείτε μας!

Μιλήστε με τους εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ στους σταθμούς ενημέρωσης στην πόλη της Ζακύνθου, στον Κυπαρισσιακό κόλπο (Καλόνερο και Περιβαλλοντικός Σταθμός Αγιαννάκη), στην Κορώνη Μεσσηνίας, στον Λακωνικό κόλπο (Μαυροβούνι),  στο Ρέθυμνο (παλιό λιμάνι), στα Χανιά (παλιό λιμάνι) και στον κόλπο της Μεσσαράς  (Μάταλα) καθώς και στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα Αττικής.

Διαφήμιση