Αρχική Special Topics - 2 Sani Bee Spot – Ο μεγαλύτερος χώρος στην Ελλάδα αφιερωμένος στις μέλισσες

Sani Bee Spot – Ο μεγαλύτερος χώρος στην Ελλάδα αφιερωμένος στις μέλισσες

Σύνταξη: ecozen.gr

0
hero image bee flower
Διαφήμιση

Τη φετινή καλοκαιρινή σεζόν, το Sani Resort, εγκαινίασε το Sani Bee Spot, το πρώτο και μεγαλύτερο διαδραστικό Bee Spot στην Ελλάδα, στοχεύοντας στην προστασία των μελισσών και άλλων επικονιαστικών εντόμων, φέρνοντας παράλληλα στο επίκεντρο τη σχέση τους με τους ανθρώπους και τα φυτά.

Σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό The Bee Camp, το νέο Sani Bee Spot είναι ένας πρωτοποριακός, φιλικός προς τις μέλισσες κήπος, με 7 διαφορετικούς σταθμούς, αφιερωμένους στον κύκλο ζωής των μελισσών.

Κάθε σταθμός έχει σχεδιαστεί για να εξυπηρετεί τόσο τους ανθρώπους όσο και τα επικονιαστικά έντομα, προσφέροντας πληροφορίες γύρω από τη βιολογία των άγριων μελισσών καθώς και ζωντανά παραδείγματα σπάνιων ειδών μέλισσας. 

ΣΤΑΘΜΟΣ 1 – Σταθμός νερού

Δεν υπάρχει ζωή χωρίς νερό. Όπως κάθε ζωντανός οργανισμός, έτσι και οι μέλισσες χρειάζονται νερό σε καθημερινή βάση.  Ένα μικρό συντριβανάκι, προσεκτικά κατασκευασμένο με ρηχά βαθουλώματα, επιτρέπει στις μέλισσες να έχουν ασφαλή πρόσβαση στο νερό, εξασφαλίζοντας ενυδάτωση και φρεσκάδα χωρίς τον κίνδυνο της εξάντλησης ή του πνιγμού.
1 water station

ΣΤΑΘΜΟΣ 2 – Βοτανικός κήπος

Μέσα από εκατομμύρια χρόνια εξέλιξης, οι μέλισσες και τα φυτά έχουν προσαρμοστεί μαζί στο έδαφος και το κλίμα κάθε περιοχής, αναπτύσσοντας στενές συμβιωτικές σχέσεις. Η διατροφή των μελισσών φροντίζει για την επικονίαση των φυτών, καθώς τα σώματα των εντόμων μεταφέρουν το γενετικό υλικό των φυτών, εξασφαλίζοντας την επιβίωσή τους.  Ένας φιλικός προς τις μέλισσες κήπος απαιτεί έναν συνδυασμό φυτών που μπορούν να είναι διαρκώς ανθισμένα σε κάθε εποχή, προσφέροντας επαρκή τροφή σε όλα τα στάδια του κύκλου ζωής της μέλισσας.

ΣΤΑΘΜΟΣ 3 – Ξενοδοχείο επικονιαστών 

Οι μέλισσες, οι πεταλούδες, οι πασχαλίτσες, τα σκαθάρια και όλων των ειδών τα έντομα ταξιδεύουν από λουλούδι σε λουλούδι, μεταφέροντας άθελά τους γύρη και συμμετέχοντας έτσι στη συναρπαστική διαδικασία της επικονίασης. Πού κατοικούν, όμως, όλα αυτά τα πλάσματα; Τα περισσότερα έντομα αναζητούν φυσικά καταφύγια και κοιλότητες για να ξεκουραστούν, να περάσουν τη νύχτα ή να αναπαραχθούν. Ένα ξύλινο γλυπτό με τρύπες διαφορετικών σχημάτων και μεγεθών μπορεί να αποτελέσει σημείο συνάντησης πολλών ειδών.

3 pollinator hotel

ΣΤΑΘΜΟΣ 4- Πύργος μοναχικών μελισσών

Τα περισσότερα είδη μελισσών ζουν μοναχικές ζωές, μακριά από κυψέλες. Χωρίς να διαθέτουν μόνιμο καταφύγιο ή να παράγουν μέλι, αυτές οι μέλισσες έχουν αρκετούς λόγους να αμύνονται και να χρησιμοποιούν το κεντρί τους. Αυτό που τις συνδέει με τις άλλες μέλισσες στην πραγματικότητα είναι η διανομή της γύρης από λουλούδι σε λουλούδι και η επικονίαση των φυτών. Όπως οι πεταλούδες ή οι χρυσόμυγες, περνούν τις ημέρες τους διαρκώς πετώντας από το ένα φυτό στο άλλο και ταξιδεύοντας από το λιβάδι στο δάσος. Ένας πύργος μελισσών, π.χ. ένας γέρικος κορμός που σταδιακά αποσυντίθεται, μπορεί να λειτουργήσει ως στάση αναψυχής κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού, προσφέροντας βραχυπρόθεσμη προστασία και ένα ασφαλές καταφύγιο για να φέρουν τα μωρά τους στη ζωή!

ΣΤΑΘΜΟΣ 5 – Μαιευτήριο παρατήρησης

Πώς ξεκινά η ζωή μιας μέλισσας; Πώς είναι τα αβγά της; Ή τα μωρά μιας μέλισσας ξυλουργού; Πώς μεγαλώνουν και αναπτύσσονται, τι τρώνε και πώς προετοιμάζονται για την πρώτη πτήση τους στον έξω κόσμο; Μια γρήγορη ματιά στις σκοτεινές σήραγγες που σκαλίζουν οι μέλισσες στο ξύλο αποκαλύπτει τις μαγευτικές, κρυφές πτυχές της ανάπτυξής τους, από αβγά σε ενήλικες μέλισσες, προτού δουν τον ήλιο για πρώτη φορά. Κομμάτια γύρης φυλάσσονται μαζί με τα αβγά και με φυσικά υλικά, τοποθετημένα στη σειρά με βάση ένα χαρακτηριστικό μοτίβο, δημιουργώντας έναν θάλαμο αναπαραγωγής, όπου τα αβγά εκκολάπτονται και οι προνύμφες τρέφονται και εξελίσσονται.

Sani Resort Bee Spot (1)

ΣΤΑΘΜΟΣ 6 – Καταφύγια στο έδαφος

«Αν θέλεις να βοηθήσεις τις μέλισσες, άφησε λίγο χώμα ανέγγιχτο». Ένα απλό σημείο με άθικτο, άγονο χώμα είναι πολύ σημαντικό για τη ζωή πολλών μοναχικών μελισσών. Πολλά είδη, όπως η τοπική μέλισσα Anthophora plumipes, επιλέγουν να αναζητήσουν καταφύγιο μέσα στο χώμα, όπου μπορούν να βρουν προστασία από θηρευτές και δύσκολες καιρικές συνθήκες.

ΣΤΑΘΜΟΣ 7- Επικονιαστικό παιχνίδι

Τα περισσότερα λουλούδια στη φύση είναι γεμάτα νέκταρ και γύρη, που είναι η αγαπημένη τροφή των μελισσών. Πετώντας από λουλούδι σε λουλούδι, οι μέλισσες σταματούν για να τραφούν, ενώ μέρος από τη γύρη κολλά στο σώμα, τα πόδια και τις κεραίες τους. Μεταφέροντας, λοιπόν, τη γύρη άθελά τους και διασκορπίζοντάς τη στα τριγύρω λουλούδια, επικονιάζουν τα φυτά, που με τη σειρά τους μετατρέπονται σε φρούτα και σπόρους.

μελισσα

Αυτά τα φρούτα και οι σπόροι αποτελούν τροφές για εμάς τους ανθρώπους και για πολλά άλλα ζώα, αλλά και τον βασικό τρόπο επιβίωσης των φυτών στη φύση! Γυρνώντας τα ξύλινα κομμάτια του παιχνιδιού, μπορείτε κι εσείς να γράψετε ένα μέρος σε αυτήν τη σημαντική ιστορία, ανακαλύπτοντας παράλληλα τα διαφορετικά χρώματα γύρης που βρίσκουν και διασκορπίζουν οι μέλισσες στην Ελλάδα.

 

Sani Resort Bee Spot (3)

Bee Hotel – για την φιλοξενία των μελισσών

Με επικεφαλής τους Eco Guides, οι επισκέπτες μπορούν να επισκεφθούν το νέο Bee Spot και να ανακαλύψουν τους

  • υδροσταθμούς,
  • το βοτανικό κήπο,
  • το «Bee Hotel» – ένα πύργο που φιλοξενεί τις μέλισσες,
  • καταφύγια εδάφους καθώς κι
  • ένα φυτώριο παρατήρησης, έχοντας την ευκαιρία να αποκτήσουν πληροφορίες σχετικά με το επικονιαστικό αυτό είδος.

Παράλληλα, μέσα από βιωματικά παιχνίδια, μικροί και μεγάλοι μπορούν να ανακαλύψουν τα διαφορετικά χρώματα γύρης που αξιοποιούνται από τις μέλισσες, στην Ελλάδα. 

Εκτός από τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται για τους επισκέπτες, το Bee Spot αποτελεί και τόπο αναψυχής ευαισθητοποιώντας παράλληλα την κοινή γνώμη σχετικά με τη βιοποικιλότητα και τη σημασία των μελισσών. Παράλληλα υποστηρίζει τις υπάρχουσες προσπάθειες ενίσχυσης του βιώσιμου χαρακτήρα του Sani Resort.

Sani Resort Bee Spot (2)

Από την έναρξη της φετινή σεζόν, το νέο Sani Bee Spot έχει ήδη συγκεντρώσει περισσότερους από 600 επισκέπτες που συμμετείχαν στην ειδική καθοδηγούμενη οικολογική περιήγηση, προσφέροντας μια ξεχωριστή, εκπαιδευτική και βιωματική εμπειρία. 

Το Sani Resort, που το 2021 – για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά – αναδείχθηκε «κορυφαίο περιβαλλοντικό συγκρότημα παγκοσμίως» στον θεσμό των World Travel Awards, όπου κι έγινε το πρώτο ξενοδοχειακό συγκρότημα με ανθρακική ουδετερότητα στην Ελλάδα, συνεχίζει να προσφέρει εμπειρίες στους επισκέπτες γύρω από τον πυλώνα της βιωσιμότητας.

Η πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων που έχει αναλάβει ο Όμιλος Sani / Ikos για την ανάδειξη της πλούσιας μεσογειακής βιοποικιλότητας, έχοντας συμπράξει -εδώ και μία δεκαετία- με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία με στόχο την προστασία των υγροτόπων της Σάνης.

Επίσης, συνεργάζεται με την οργάνωση iSea για την καταγραφή των θαλάσσιων πληθυσμών δελφινιών στην Χαλκιδική, την Bee Camp, που έχει ως αποστολή την προστασία του πληθυσμού των μελισσών, αλλά και το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών για τη μελέτη και προστασία του τοπικού δάσους.

Όλα τα προγράμματα αειφορίας τους Ομίλου Sani / Ikos υποστηρίζονται από συγκεκριμένες πολιτικές και μετρήσιμους στόχους, που έχουν ως άξονα τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, ενώ ο Όμιλος είναι μέλος του  Οικουμενικού Συμφώνου των Ηνωμένων Εθνών για τις επιχειρήσεις (UN Global Compact). Για τον έλεγχο των επιδόσεων του Ομίλου, έχουν υιοθετηθεί ειδικά εργαλεία παρακολούθησης απόδοσης, ενώ παρακολουθούνται πάνω από 100 δείκτες.

Σχετικά με τον Όμιλο Sani/Ikos

Ο Όμιλος Sani/Ikos είναι ένας καινοτόμος, δυναμικά αναπτυσσόμενος ξενοδοχειακός Όμιλος. Μέσω των εμπορικών σημάτων του, Sani Resort & Ikos Resorts, o Όμιλος λειτουργεί και συνεχώς αναπτύσσει 10 μοναδικά, ιδιόκτητα ξενοδοχειακά συγκροτήματα στην Ελλάδα (Χαλκιδική, Κέρκυρα, Κως) και την Ισπανία (Μαρμπέλα/Εστεπόνα), τα οποία συγκαταλέγονται στα κορυφαία resorts πολυτελείας παγκοσμίως. 

Τη διοίκηση του Ομίλου Sani/Ikos ασκούν ως co-managing partners οι κκ. Σταύρος Ανδρεάδης, Ανδρέας Α. Ανδρεάδης και Mathieu Guillemin, με τη στήριξη κορυφαίων επενδυτικών σχημάτων.   

Στόχος του Ομίλου Sani/Ikos είναι η επέκταση των Sani & Ikos Resorts και σε άλλες υψηλού προφίλ τοποθεσίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μέσα από τη λειτουργία των ξενοδοχειακών συγκροτημάτων του, ο Όμιλος παραμένει συνεπής στις δεσμεύσεις του για την υιοθέτηση βιώσιμων και φιλικών προς το περιβάλλον πρακτικών, καθώς και για τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας, την ενίσχυση της τοπικής παραγωγής και προϊόντων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ταυτόχρονα με την επίτευξη ισχυρών αποτελεσμάτων.

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΘερμοπληξία – Tο σύνδρομο του θερμοκηπίου
Επόμενο άρθρο«Αγαπημένη χώρα» η Ελλάδα στα αμερικανικά ταξιδιωτικά βραβεία «The Trazees»