Αρχική Ειδήσεις Πέθανε ο εκδότης Σταύρος Ψυχάρης σε ηλικία 77 ετών

Πέθανε ο εκδότης Σταύρος Ψυχάρης σε ηλικία 77 ετών

0
Σταύρος Ψυχάρης
Σταύρος Ψυχάρης, (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
Διαφήμιση

Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 77 ετών ο Σταύρος Ψυχάρης, γνωστός δημοσιογράφος και εκδότης. Ο γνωστός εκδότης πέθανε στον ύπνο του τα ξημερώματα της 2ας Αυγούστου.

Την είδηση έκανε γνωστή ο γιος του, Ανδρέας Ψυχάρης μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter με μία φωτογραφία με τέσσερα κεριά.

Ποιος ήταν ο Σταύρος Ψυχάρης

Ο Σταύρος Ψυχάρης ήταν Έλληνας εκδότης, δημοσιογράφος και επιχειρηματίας. Από το 2009 μέχρι το 2017 τέλεσε ως Πρόεδρος του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη (ΔΟΛ).

Γεννήθηκε το 1945 και θείος του ήταν ο Κώστας Λουλές, ηγετικό στέλεχος και βουλευτής του ΚΚΕ. Άρχισε την δημοσιογραφική του καριέρα το 1964 στην αριστερή εφημερίδα «Δημοκρατική Αλλαγή» (ενώ ήταν γραμμένος και στον Ελληνο-Σοβιετικό Σύνδεσμο) για να προσληφθεί κατά της διάρκεια της δικτατορίας ως κοινοβουλευτικός συντάκτης της εφημερίδας «Έθνος».

Από το 1972 εργάζεται στο Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη (ΔΟΛ), αρχικά ως δημοσιογράφος και εν συνεχεία ως πολιτικός συντάκτης της εφημερίδας «Τα Νέα».

Από το φθινόπωρο του 1983 ήταν διευθυντής της εφημερίδας «Το Βήμα».

Σταύρος Ψυχάρης
Σταύρος Ψυχάρης και Δ. Ρέππας, (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Το 1996 διορίστηκε Διοικητής του Αγίου Όρους από την κυβέρνηση Σημίτη, θέση που διατήρησε μέχρι το 2001. Το Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου ανέλαβε καθήκοντα γενικού διευθυντή και από το Σεπτέμβριο του 2003 του διευθύνοντος συμβούλου και αντιπροέδρου του Ομίλου, που συμμετείχε στο διοικητικό συμβούλιο των εκδοτικών εταιρειών του ομίλου ΔΟΛ.

Ήταν πρόεδρος του Ιδρύματος Λαμπράκη (παλαιότερα Ίδρυμα Μελετών Λαμπράκη), θέση που ανέλαβε μετά το θάνατο του ιδρυτή του ιδρύματος, Χρήστου Λαμπράκη το 2009, ενώ εκλέχθηκε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, αναλαμβάνοντας ο ίδιος, εκτός από την έκδοση του «Βήματος» και την έκδοση της εφημερίδας «Τα Νέα».

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ,ΨΥΧΑΡΗΣ,ΕΥΘΥΜΙΟΥ
ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ, ΨΥΧΑΡΗΣ, ΕΥΘΥΜΙΟΥ, (EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ)

Τιμήθηκε στις 20 Ιουνίου 2010 από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως για την προσφορά του κατά την περίοδο που διετέλεσε Διοικητής του Αγίου Όρους με το οφίκιο του Μεγάλου Νοταρίου του Οικουμενικού Θρόνου.

Από τον πρώτο του γάμο είχε δύο γιους, τον Παναγιώτη και τον Ανδρέα Ψυχάρη, ενώ από τον δεύτερο γάμο του με τη δημοσιογράφο και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου Χριστίνα Τσούτσουρα απέκτησε δύο κόρες, τη Χριστίνα και τη Σοφία.

Τέλος, υπήρξε στενός συνομιλητής του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Ανδρέα Παπανδρέου, ενώ πριν από μερικά χρόνια ο γνωστός εκδότης είχε συλληφθεί για χρέη στο Δημόσιο και σε τράπεζες.

ΑΘΗΝΑ - ΕΤΗΣΙΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΟΥ ΚΩΝ/ΝΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ (EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ)
Ετήσιο μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Καραμανλή, 17 χρόνια μετά το θάνατο του στο Ίδρυμα Καραμανλή στη Φιλοθέη την Τρίτη 28 Απριλίου 2015. (EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ)

Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ – Την Πέμπτη η κηδεία

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, εκφράζοντας τα συλλυπητήρια του στην οικογένεια του Σταύρου Ψυχάρη, τα παιδιά και την σύζυγό του και δημοσιογράφο Χριστίνα Τσούτσουρα, καθώς και τους οικείος του, ενημερώνει ότι η κηδεία θα τελεστεί την Πέμπτη, 4 Αυγούστου στις 11.00 π.μ. στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Επιπλέον, παραθέτει βιογραφικό σημείωμα του εκδότη, που πέθανε νωρίτερα σήμερα.

Σταύρος Ψυχάρης: «Για δεκαετίες ο κινητήριος μοχλός του μεγαλύτερου δημοσιογραφικού οργανισμού της χώρας»

Ο Σταύρος Ψυχάρης γεννήθηκε στον Τύρναβο το 1945. Τη δημοσιογραφική του σταδιοδρομία ξεκίνησε το 1964 στην εφημερίδα «Δημοκρατική Αλλαγή». Εργάστηκε, επίσης, στον «Νέο Ανένδοτο» και το 1968 πήγε στο «Έθνος», ως συντάκτης ύλης και στη συνέχεια ως πολιτικός συντάκτης.

Το 1972 ξεκίνησε να εργάζεται στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη, ενώ αργότερα ανέλαβε διευθυντικές θέσεις στον Οργανισμό. Από το φθινόπωρο του 1983 ήταν διευθυντής της εφημερίδας «Το Βήμα».

Το 1996 διορίστηκε Διοικητής του Αγίου Όρους θέση που διατήρησε μέχρι το 2001. Τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου ανέλαβε καθήκοντα γενικού διευθυντή και από τον Σεπτέμβριο του 2003 του διευθύνοντος συμβούλου και αντιπροέδρου του Ομίλου, που συμμετείχε στο διοικητικό συμβούλιο των εκδοτικών εταιρειών του ομίλου ΔΟΛ.

Ήταν πρόεδρος του Ιδρύματος Λαμπράκη (παλαιότερα Ίδρυμα Μελετών Λαμπράκη), θέση που ανέλαβε μετά τον θάνατο του ιδρυτή του ιδρύματος Χρήστου Λαμπράκη το 2009, ενώ εκλέχθηκε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, αναλαμβάνοντας ο ίδιος, εκτός από την έκδοση του Βήματος και την έκδοση της εφημερίδας «Τα Νέα».

Επίσης, είχε διατελέσει Πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (Ε.Ι.Η.Ε.Α.).

Τιμήθηκε στις 20 Ιουνίου 2010 από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως για την προσφορά του κατά την περίοδο που διετέλεσε Διοικητής του Αγίου Όρους με το οφίκιο του Μεγάλου Νοταρίου του Οικουμενικού Θρόνου.

Ο Σταύρος Ψυχάρης διέγραψε μία μοναδική διαδρομή στην ελληνική δημοσιογραφία. Άνθρωπος με έντονη προσωπικότητα, δυναμισμό και γνώσεις, υπήρξε για δεκαετίες ο κινητήριος μοχλός του μεγαλύτερου δημοσιογραφικού οργανισμού της χώρας, ενώ παράλληλα με την αρθρογραφία του επηρέαζε την πολιτική ζωή του τόπου.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΚλιματική αλλαγή: Σενάρια Αποκάλυψης από τους επιστήμονες
Επόμενο άρθροΚαι όμως, οδηγούμαστε προς τον στασιμοπληθωρισμό