Στην «αποεξαφάνιση» της τίγρης της Τασμανίας στοχεύουν οι επιστήμονες στην Αυστραλία, σε μια μεγάλη προσπάθεια, ύψους πολλών εκατομμυρίων δολαρίων.
Το εξαφανισμένο εδώ και δεκαετίες είδος της τίγρης της Τασμανίας (θυλακίνος ή θυλακίνη) θεωρείται ότι με την αναδημιουργία του θα προσφέρει πολλά για την ανθρωπότητα και την πανίδα.
Η τελευταία αιχμάλωτη τίγρη της Τασμανίας πέθανε σε ζωολογικό κήπο της Τασμανίας το 1936.
Η ομάδα πίσω από την μεγαλόπνοη επιστημονική προσπάθεια υποστηρίζει ότι το είδος μπορεί να αναδημιουργηθεί χρησιμοποιώντας βλαστοκύτταρα και τεχνολογία γονιδιακής επεξεργασίας και ο πρώτος θυλακίνος και θα μπορούσε να ενταχθεί ξανά στη φύση εντός 10 ετών.
Ο θυλακίνος κέρδισε το προσωνύμιο της τίγρης της Τασμανίας για τις ρίγες κατά μήκος της πλάτης του – αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα μαρσιποφόρο. Μισός λύκος, μισή τίγρη, και κάτι από καγκουρό, ο Thylacinus cynocephalus ή τίγρης της Τασμανίας εξαιτίας των ραβδώσεων στην πλάτη του είχε ένα γενεαλογικό δέντρο που χανόταν στα βάθη του Μειόκαινου (4 εκατομμύρια χρόνια για τον «σύγχρονο» τίγρη της Τασμανίας). ‘Ήταν πολύ διαδεδομένο είδος στην Αυστραλία και τη Νέα Γουινέα, αλλά οι γεωλογικές και κλιματικές αλλαγές τον περιόρισαν στην Τασμανία.
Σε 10 χρόνια το πρώτο μωρό θυλακίνου
Η ομάδα Αυστραλών και Αμερικανών επιστημόνων σχεδιάζει να πάρει βλαστοκύτταρα από ένα ζωντανό είδος μαρσιποφόρου με παρόμοιο DNA και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσει τεχνολογία επεξεργασίας γονιδίων για να «φέρει πίσω» το εξαφανισμένο είδος. Αυτό θα αντιπροσώπευε ένα σημαντικό επίτευγμα για τους ερευνητές που το επιχειρούν, και απαιτεί μια σειρά από επιστημονικές ανακαλύψεις.
«Πιστεύω τώρα ότι σε 10 χρόνια θα μπορούσαμε να έχουμε το πρώτο μας ζωντανό μωρό θυλακίνου από τότε που κυνηγήθηκαν μέχρι την εξαφάνιση τους πριν από σχεδόν έναν αιώνα», δήλωσε ο καθηγητής Άντριου Πασκ, ο οποίος ηγείται της έρευνας από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης.
Ο πληθυσμός των τίγρεων της Τασμανίας μειώθηκε όταν οι άνθρωποι έφτασαν στην Αυστραλία πριν από δεκάδες χιλιάδες χρόνια και μειώθηκε περαιτέρω όταν εμφανίστηκαν τα ντίνγκο – ένα είδος άγριου σκύλου. Τελικά, το μαρσιποφόρο κυνηγήθηκε μέχρι εξαφάνισης και στην Τασμανία.
We have released 21-second newsreel clip featuring the last known images of the extinct Thylacine, filmed in 1935, has been digitised in 4K and released.
Be sure to check out the footage of this beautiful marsupial. #NFSAOpenOnline #TasmanianTigerhttps://t.co/s3JSAnmFck pic.twitter.com/FSRYXCTTMy
— NFSA National Film and Sound Archive of Australia (@NFSAonline) May 19, 2020
Η πρώτη «αποεξαφάνιση» στην ιστορία
Εάν οι επιστήμονες κατάφερναν να φέρουν το ζώο ξανά στη φύση, αυτό θα σηματοδοτούσε το πρώτο γεγονός «αποεξαφάνισης» στην ιστορία, αλλά πολλοί επιστήμονες αμφιβάλλουν σφόδρα κατά πόσο αυτό είναι δυνατό, κάνοντας λόγο για επιστημονική φαντασία.
Όπως σχολίασε στην αυστραλιανή εφημερίδα Sydney Morning Herald ο αναπληρωτής καθηγητής Τζέρεμι Όστιν του Αυστραλιανού Κέντρου για το Αρχαίο DNA το πρότζεκτ «έχει να κάνει περισσότερο με την προσοχή των μέσων ενημέρωσης για τους επιστήμονες και λιγότερο με τη σοβαρή επιστήμη».
Βίντεο με την τελευταία τίγρη της Τασμανίας
Σε σπάνιο βίντεο ντοκουμέντο από την τελευταία γνωστή θυλακίνη ή αλλιώς τίγρης της Τασμανίας, δόθηκε στη δημοσιότητα από το Εθνικό Αρχείο Εικόνας και Ήχου στην Αυστραλία (NFSA).
Όπως αναφέρει το CNN στο υλικό, διάρκειας 21 δευτερολέπτων καταγράφεται το ζώο που ονομάζεται Μπένζαμιν να περιφέρεται στο κλουβί του, στον ζωολογικό κήπο Beaumaris στο Χόμπαρτ της Τασμανίας, σύμφωνα με το δελτίο τύπου.
Το βίντεο εκτιμάται πως τραβήχτηκε το 1935 στο πλαίσιο ενός ντοκιμαντέρ για την Τασμανία, μόλις λίγους μήνες πριν τον θάνατο του Μπέντζαμιν.
ΠΗΓΕΣ: BBC, CNN