Αρχική Ζώα Νεκρά 5. 000 δελφίνια από τα πολεμικά πλοία των Ρώσων στη Μαύρη...

Νεκρά 5. 000 δελφίνια από τα πολεμικά πλοία των Ρώσων στη Μαύρη Θάλασσα

0
Δελφίνια - Αλτσχάιμερ
Διαφήμιση

Περισσότερα από 5. 000 δελφίνια έχουν πεθάνει ως αποτέλεσμα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσαν επιστήμονες, επιρρίπτοντας την ευθύνη στις συσκευές σόναρ που χρησιμοποιούν οι ναυτικές δυνάμεις του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο πραγματικός αριθμός θα μπορούσε να είναι ακόμη υψηλότερος, σύμφωνα με τον βιολόγο Ιβάν Ρούσεφ, ο οποίος δήλωσε ότι τα πλοία και τα υποβρύχια που βρίσκονται στη Μαύρη Θάλασσα προκαλούν τους θανάτους.

Ο Ρούσεφ, ο οποίος εργάζεται στο Εθνικό Φυσικό Πάρκο Λιμνοθαλασσών Tuzly στη νότια περιοχή της Οδησσού στην Ουκρανία, δήλωσε ότι μόλις το πέντε τοις εκατό των νεκρών δελφινιών ξεβράζονται στην ακτή.

Το υπόλοιπο 95% βυθίζεται στον πυθμένα της Μαύρης Θάλασσας, είπε. “Δεν είναι διαθέσιμα για εντοπισμό και καταμέτρηση από την ακτή, οπότε πιστεύουμε ότι κατά τη διάρκεια του πολέμου των Ρώσων κατά της Ουκρανίας, δεκάδες χιλιάδες δελφίνια έχουν ήδη πεθάνει”, δήλωσε ο Rusev στην ομάδα για τα δικαιώματα των ζώων Open Cages Ukraine.

Σε προηγούμενη ανάρτησή του στο Facebook υπέδειξε ότι τα σόναρ που χρησιμοποιούν τα πολεμικά σκάφη της Μόσχας στη Μαύρη Θάλασσα, όπως πλοία και υποβρύχια, επηρεάζουν την υγεία των ζώων.

delfini

“Τα δελφίνια πέφτουν στη ζώνη εμβέλειας των συσκευών πλοήγησης των πλοίων, η οποία απενεργοποιεί τα όργανα πλοήγησης και ηχοεντοπισμού τους”, έγραψε ο Ρούσεφ.

Χρησιμοποιώντας ηχητικά κύματα – ή ηχοεντοπισμό – τα δελφίνια είναι σε θέση να εντοπίζουν αντικείμενα στο νερό. Αυτό τα βοηθά στην πλοήγηση, τον προσανατολισμό, την εύρεση τροφής, τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και την αποφυγή δυνητικά επικίνδυνων αντικειμένων ή θηρευτών.

Ωστόσο, το σόναρ -μαζί με τον συνεχή ήχο των μηχανών των πλοίων και τα πυρά των όπλων- προκαλεί δυσφορία στα δελφίνια και παραλύει την ικανότητά τους να πλοηγούνται.

Οι νάρκες ο δεύτερος λόγος αφανισμού των δελφινιών

Ο βιολόγος δήλωσε ότι τα δελφίνια που ξεβράστηκαν στις εκβολές του ποταμού Ροπόταμο της Βουλγαρίας στα τέλη Μαΐου είχαν υποστεί εγκαύματα, πιθανότατα από νάρκες στο νερό.

Αυτό υποδηλώνει ότι όχι μόνο οι νάρκες σκοτώνουν επίσης τα θαλάσσια πλάσματα, αλλά το σόναρ εμποδίζει την ικανότητά τους να τις αποφεύγουν όταν κολυμπούν στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο Ρούσεφ δήλωσε ότι ένας άλλος κίνδυνος που αντιμετωπίζουν τα δελφίνια στην περιοχή είναι αυτός των εκρήξεων από βομβαρδισμούς, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν την “τύφλωσή” τους.

“Έχοντας χάσει τον προσανατολισμό τους, τα ζώα χάνουν τον ακουστικό έλεγχο του περιβάλλοντος.

 Τα “τυφλά” δελφίνια βρίσκονται σε άγχος και πανικό, αδυνατώντας να προσανατολιστούν στο χώρο.

Ως αποτέλεσμα, προσκρούουν σε κάθε είδους εμπόδια, όπως νάρκες, προσκρούουν σε βράχους. Και το κυριότερο – τέτοια “παράλυτα” δελφίνια δεν μπορούν να πιάσουν ψάρια και γρήγορα εξαντλούνται”, έγραψε.

Πρόσθεσε ότι ακόμη και οι “πιγκέρες” – συσκευές που χρησιμοποιούνται από τους ψαράδες για να αποτρέπουν τα δελφίνια από το να κολυμπήσουν στα δίχτυα τους – έχουν σταματήσει να λειτουργούν.

νεκρά δελφίνια

Τα εξαντλημένα δελφίνια είναι αδύναμα δελφίνια, πέφτουν στα δίχτυα των Τούρκων ψαράδων χωρίς καν να αντιδρούν στα πιγκέρ (μια ειδική συσκευή απώθησης δελφινιών που εγκαθιστούν οι Τούρκοι ψαράδες στα δίχτυα)”, είπε.

Ο Ρούσεφ δήλωσε στην εφημερίδα Kyiv Independent ότι πριν από τον πόλεμο, οι οικολόγοι έβρισκαν δελφίνια στην ακτή με τραύματα που είχαν προκληθεί από δίχτυα ή με τα πτερύγιά τους να έχουν αφαιρεθεί από τους ψαράδες. Τώρα, ωστόσο, πολλά βρίσκονται ανέγγιχτα.

“Δεν το έχω ξαναδεί αυτό. Αυτό είναι κάτι εντελώς νέο και τρομακτικό για τους επιστήμονες”, δήλωσε στην εφημερίδα.
Προκειμένου να ανακάμψει ο πληθυσμός των δελφινιών της Μαύρης Θάλασσας, ο Ρούσεφ ζήτησε να δημιουργηθεί εθνικό πάρκο στα βορειοδυτικά νερά της, μόλις τελειώσει ο πόλεμος.

Η Ρωσία έχει εδώ και πολύ καιρό μια τεράστια ναυτική παρουσία στη Μαύρη Θάλασσα, και από τότε που ο Πούτιν ξεκίνησε την εισβολή του στην Ουκρανία, αυτή η παρουσία έχει μόνο αυξηθεί.

Η Μόσχα έχει χρησιμοποιήσει τις ισχυρές ναυτικές της δυνάμεις για να αποκλείσει τα ουκρανικά λιμάνια, σταματώντας τις ζωτικής σημασίας εξαγωγές σιτηρών προς τον υπόλοιπο κόσμο. Στα τέλη Ιουλίου, τρία ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας απελευθερώθηκαν στο πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.

Ενώ το ναυτικό της Μόσχας έχει υποχωρήσει αφού η Ουκρανία έδειξε την ικανότητά της να πλήττει στόχους μακριά από τις ακτές – όπως η ναυαρχίδα του Πούτιν στη Μαύρη Θάλασσα Moskva, η οποία βυθίστηκε τον Απρίλιο από πυραύλους Neptune – η ισχυρή ναυτική παρουσία παραμένει.

Τα τελευταία 100 χρόνια, ο πληθυσμός των δελφινιών της Μαύρης Θάλασσας μειώνεται ραγδαία.

Τον περασμένο αιώνα, υπήρχαν περίπου 6 εκατομμύρια δελφίνια στη Μαύρη Θάλασσα. Τώρα, ο αριθμός αυτός πιστεύεται ότι είναι 253. 000 – μια πτώση πάνω από 20 φορές – σύμφωνα με το Υπουργείο Προστασίας Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων της Ουκρανίας.

Οικολόγοι από χώρες που έχουν ακτές στη Μαύρη Θάλασσα – συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Τουρκίας – ανέφεραν μια “εξαιρετική αύξηση” στον αριθμό των νεκρών δελφινιών που ξεβράζονται στην ακτή.

ΠΗΓΗ: Dailymail

Διαφήμιση