Αρχική Καταστροφές Κεντάκι: Στους 28 ο τραγικός απολογισμός από τις πλημμύρες

Κεντάκι: Στους 28 ο τραγικός απολογισμός από τις πλημμύρες

0
Kentucky - Κεντάκι - Reuters
Εικόνα: Reuters
Διαφήμιση

Δεν έχει τέλος το δράμα που ζουν εδώ και μέρες οι κάτοικοι του Κεντάκι των ΗΠΑ.

Καταρρακτώδεις βροχές έπληξαν το ανατολικό τμήμα της αγροτικής Πολιτείας τη νύχτα της Τετάρτης 27 Ιουλίου 2022, μετατρέποντας τους δρόμους σε ποτάμια και αναγκάζοντας τους κατοίκους να καταφύγουν στη στέγη των σπιτιών τους περιμένοντας τις ομάδες διάσωσης.

Οι βροχές συνεχίστηκαν την Παρασκευή, αλλά οι καιρικές συνθήκες πρόσφεραν στους διασώστες μια ευπρόσδεκτη ανάπαυλα το Σάββατο.

Σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό των αρχών, οι πλημμύρες έχουν στοιχίσει την ζωή σε τουλάχιστον 28 ανθρώπους.

Οι ζημιές που προκλήθηκαν σε κεραίες του δικτύου κινητής τηλεφωνίας περιέπλεξαν τις επιχειρήσεις διάσωσης και κάθε εκτίμηση για τον αριθμό των θανάτων και των αγνοούμενων.

skynews kentucky Κεντάκι
Εικόνα: Sky News

Οι πιο καταστροφικές πλημμύρες στην ιστορία του Κεντάκι – Χρειάζονται χρόνια για την αποκατάσταση

Οι ισχυρές καταιγίδες που έπληξαν το ανατολικό τμήμα της αμερικανικής πολιτείας, προκαλώντας καταστροφές, θα χρειαστούν χρόνια ολόκληρα για να αποκατασταθούν, δήλωσε ο κυβερνήτης της αμερικανικής πολιτείας Άντι Μπεσίαρ.

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τις πιο καταστροφικές πλημμύρες στην ιστορία του Κεντάκι», είπε χαρακτηριστικά, ενώ υπογράμμισε ότι «εκατοντάδες κάτοικοι θα χάσουν τα σπίτια τους».

Κεντάκι - Kentucky - USA TODAY
Εικόνα: USA TODAY/COURIER JOURNAL

«Θα πηγαίνουμε πόρτα-πόρτα για να προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε όσο περισσότερο κόσμο είναι δυνατό», είπε χαρακτηριστικά. «Θα βρίσκουμε πτώματα για εβδομάδες, πολλά από τα οποία θα έχουν παρασυρθεί για εκατοντάδες μέτρα», προειδοποίησε.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κήρυξε κατάσταση «φυσικής καταστροφής» και αποδέσμευσε ομοσπονδιακές ενισχύσεις για να υποστηρίξει τις πληγείσες περιοχές από «την καταιγίδα, τις πλημμύρες, τις κατολισθήσεις και τους χείμαρρους λάσπης».

Κίνδυνος αστραπιαίων πλημμυρών

Οι πλημμύρες έπληξαν περιοχές η οικονομία των οποίων είχε ήδη υποστεί ισχυρό πλήγμα από την παρακμή της δραστηριότητας των ορυχείων, του βασικού κινητήρα της.

Χτυπήθηκαν περιοχές «όπου ο κόσμος ήδη δεν είχε και πολλά», τόνισε ο κ. Μπεσίαρ.

Η βροχή στο Κεντάκι έφθασε κατά τόπους τα περίπου 20 εκατοστά μέσα σε 24 ώρες. Παράλληλα, τα νερά ποταμών αυξήθηκαν αστραπιαία ταχύτητα, με αποτέλεσμα να προκληθούν υπερχειλίσεις.

Κεντάκι - Kentucky - USA TODAY
Εικόνα: USA TODAY

Η αμερικανική εθνική μετεωρολογική υπηρεσία εξέδωσε την Κυριακή νέα προειδοποίηση πως υπάρχει κίνδυνος πλημμυρών στο κεντρικό τμήμα της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της πολιτείας Κεντάκι.

«Η απειλή αστραπιαίων πλημμυρών θα συνεχίσει να υπάρχει το απόγευμα και το βράδυ λόγω των ραγδαίων βροχών και καταιγίδων», ανέφερε.

Η κακοκαιρία αυτή χαρακτηρίζεται η πιο πρόσφατη εκδήλωση των ακραίων καιρικών φαινομένων που είναι ολοένα συχνότερα εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη που αποδίδεται στις ανθρώπινες δραστηριότητες.

Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο, δεκάδες σφοδροί ανεμοστρόβιλοι σάρωσαν πέντε πολιτείες των κεντρικών ΗΠΑ, ιδίως το δυτικό τμήμα του Κεντάκι, στοιχίζοντας τη ζωή σε τουλάχιστον 79 ανθρώπους.

Kentucky - Κεντάκι - Reuters
Εικόνα: Reuters
Διαφήμιση