Αρχική Ανακύκλωση Kamikatsu: Η πόλη της Ιαπωνίας με μηδενικά απόβλητα

Kamikatsu: Η πόλη της Ιαπωνίας με μηδενικά απόβλητα

Σύνταξη: ecozen.gr

0
καμικατσου1
Διαφήμιση

Κρυμμένη στα βουνά του νησιού Σικόκου της Ιαπωνίας, μια πόλη περίπου 1.500 κατοίκων βρίσκεται σε μια φιλόδοξη πορεία προς μια ζωή χωρίς απόβλητα.

Το 2003, το Kamikatsu έγινε ο πρώτος δήμος στην Ιαπωνία που έκανε δήλωση μηδενικών αποβλήτων. Έκτοτε, η πόλη έχει μετατρέψει τις πρακτικές καύσης στην ύπαιθρο για τη διάθεση των απορριμμάτων σε ένα σύστημα αγοράς, κατανάλωσης και απόρριψης με στόχο την επίτευξη ουδετερότητας ως προς τον άνθρακα.

Τώρα, η πόλη εκτιμά ότι βρίσκεται σε ποσοστό άνω του 80% της πορείας της προς την επίτευξη του στόχου αυτού μέχρι το 2030.

Το Καμικάτσου και οι κάτοικοί του έχουν πολλά να διδάξουν σχετικά με την πιο βιώσιμη διαβίωση καθώς πολλά από τα μέτρα που έχουν υιοθετήσει θα μπορούσαν να επεκταθούν σε μεγαλύτερες πόλεις

Ανακύκλωση με 45 διαφορετικούς τρόπους

Το  Κέντρο Μηδενικών Αποβλήτων είναι η εγκατάσταση ανακύκλωσης της πόλης, όπου οι κάτοικοι μπορούν να ταξινομούν τα σκουπίδια τους σε 45 κατηγορίες – υπάρχουν εννέα τρόποι για να ταξινομήσουν μόνο τα προϊόντα χαρτιού – πριν πετάξουν τα υπόλοιπα σε ένα σωρό για τους αποτεφρωτήρες. Οι κάτοικοι καθαρίζουν και στεγνώνουν τα βρώμικα αντικείμενα ώστε να είναι κατάλληλα για ανακύκλωση.

Η πόλη προσφέρει ένα σύστημα κινήτρων στο οποίο οι πολίτες μπορούν να συλλέγουν πόντους ανακύκλωσης με αντάλλαγμα προϊόντα φιλικά προς το περιβάλλον. Υπάρχουν πινακίδες που απεικονίζουν ποια νέα αντικείμενα θα κατασκευαστούν από αυτά τα ανακυκλωμένα αντικείμενα και πόσα χρήματα εξοικονομεί η πόλη συνεργαζόμενη με εταιρείες ανακύκλωσης αντί να καίει τα σκουπίδια.

καμικατσου 2

Κατάστημα μεταχειρισμένων ειδών

Στο Κέντρο Μηδενικών Αποβλήτων υπάρχει ένα κατάστημα μεταχειρισμένων ειδών όπου οι κάτοικοι μπορούν να αφήνουν αντικείμενα που δεν θέλουν πια και άλλοι μπορούν να τα παίρνουν δωρεάν.

Το μόνο που χρειάζεται να κάνουν είναι να ζυγίζουν το αντικείμενο που παίρνουν από το κατάστημα και να καταγράφουν το βάρος σε ένα βιβλίο, ώστε το κατάστημα να μπορεί να παρακολουθεί τον όγκο των επαναχρησιμοποιούμενων αντικειμένων.

Το κατάστημα είναι κατασκευασμένο από ανακυκλωμένα αντικείμενα. Το δάπεδο περιλαμβάνει γυάλινα κομμάτια από δωρεά πιάτων. Τα αταίριαστα παράθυρα είναι όλα δωρεές από τα σπίτια των κατοίκων. Υπάρχει ένας τεράστιος πολυέλαιος από γυάλινα μπουκάλια.

Βιώσιμο ξενοδοχείο

Το Hotel Why άνοιξε το 2020 ως μέρος των εγκαταστάσεων του Zero Waste Center, το οποίο είναι κατασκευασμένο σε σχήμα ερωτηματικού για να απεικονίσει το ερώτημα: Γιατί δημιουργούμε τόσα πολλά απόβλητα ; Το ξενοδοχείο μοιάζει με απομονωμένη καλύβα στο δάσος, ενώ τη νύχτα τα αστέρια μοιάζουν με πλανητάριο.

Σε κάθε επισκέπτη δίνονται έξι κάδοι για τη διαλογή των σκουπιδιών κατά τη διάρκεια της διαμονής του. Οι κομψές διακοσμήσεις είναι όλα επαναχρησιμοποιημένα υλικά, όπως ένα πάπλωμα patchwork από απορρίμματα τζιν και μια επιτοίχια οθόνη από σχοινιά. Τα έπιπλα έχουν διασωθεί από μοντέλα εκθέσεων.

καμικατσου ξενοδ1

Το ξενοδοχείο δίνει έμφαση στο να χρησιμοποιείτε μόνο ό,τι χρειάζεστε. Κατά το check-in, οι επισκέπτες κόβουν ατομικές μπάρες σαπουνιού, ώστε να παίρνουν ακριβώς την ποσότητα που χρειάζονται για τη διαμονή τους. Οι κόκκοι καφέ αλέθονται με βάση τον αριθμό των φλιτζανιών που επιθυμεί ο επισκέπτης, ώστε να μην πάει τίποτα χαμένο.


Μείωση της σπατάλης τροφίμων

Οι κάτοικοι και οι επιχειρήσεις προσπαθούν να ελαχιστοποιήσουν τα απορρίμματα τροφίμων. Για παράδειγμα, στο Cafe Polestar, υπήρχε ένα πιάτο διαθέσιμο για το μεσημεριανό γεύμα για τη μείωση των αποβλήτων: κάρυ από τοπικά λαχανικά.

καμικατσου
Μοίρασμα αυτοκινήτου

Το Kamikatsu απέχει περίπου μία ώρα από την πλησιέστερη πόλη Tokushima. Για να μετακινηθούν οι κάτοικοί του στην πόλη και στο αεροδρόμιο, για να επιστρέψουν στο Τόκιο, χρησιμοποιούν το σύστημα κοινόχρηστων διαδρομών της πόλης. Περίπου 40 άτομα μοιράζονται μια χούφτα αυτοκίνητα, ώστε να μπορούν να μεταφέρουν κατοίκους ή επισκέπτες.

Με πληροφορίες από : https://www.washingtonpost.com

Διαφήμιση