Αρχική Διάστημα Γιγαντιαίος χάρτης αποκαλύπτει αρχαία ίχνη νερού στον Άρη

Γιγαντιαίος χάρτης αποκαλύπτει αρχαία ίχνη νερού στον Άρη

Σύνταξη: ecozen.gr

0
ΝΕΡΟ ΑΡΗΣ
Διαφήμιση

Ένας νέος χάρτης αποκαλύπτει πού μπορούμε να βρούμε αρχαία ίχνη νερού στον Άρη. Χρησιμοποιώντας δεδομένα που συλλέχθηκαν την τελευταία δεκαετία από το Mars Express της ESA και το Mars Reconnaissance Orbiter της NASA, που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον κόκκινο πλανήτη, οι επιστήμονες δημιούργησαν τον πιο ολοκληρωμένο χάρτη συγκεκριμένων αρειανών ορυκτών κοιτασμάτων.

Τα κοιτάσματα είναι υδατικά ορυκτά – αυτά που έχουν αλλοιωθεί από την παρουσία νερού, όπως οι άργιλοι.

Ξέρουμε ότι υπάρχουν άργιλοι στον Άρη- έχουμε δει μερικούς από κοντά, ή όσο πιο κοντά μπορούμε, μέσω του οχήματος Curiosity. Ωστόσο, ένας ευρύτερος χάρτης των σημείων όπου μπορούν να βρεθούν δίνει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της ιστορίας του νερού στον Άρη και θα μας βοηθήσει να σχεδιάσουμε τη μελλοντική εξερεύνηση του πλανήτη.

Πριν από την έναρξη της έρευνας, υπήρχαν περίπου χίλια γνωστά κοιτάσματα υδατικών ορυκτών στον Άρη. Η νέα εργασία, με επικεφαλής τον επιστήμονα Τζον Κάρτερ του Πανεπιστημίου Paris-Saclay και του Πανεπιστημίου Aix Marseille στη Γαλλία, έχει εντοπίσει μάλλον σημαντικά περισσότερα.

Ο νέος χάρτης δείχνει ότι υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες υδατικά κοιτάσματα ορυκτών στον Άρη, ιδιαίτερα σε ορισμένα από τα παλαιότερα τμήματα της επιφάνειας του πλανήτη.

“Νομίζω ότι συλλογικά έχουμε υπεραπλουστεύσει τον Άρη”, λέει ο Carter.

ΧΑΡΤΗΣ ΝΕΡΟΥ ΑΡΗΣ

“Αυτή η εργασία έχει πλέον αποδείξει ότι όταν μελετάς λεπτομερώς τα αρχαία εδάφη, το να μην βλέπεις αυτά τα ορυκτά είναι στην πραγματικότητα το παράξενο”.
Η λεπτομερέστερη μελέτη αυτών των ορυκτών μπορεί να αποκαλύψει πόση ποσότητα νερού υπήρχε, ιστορικά, στον Άρη.

Η διαδικασία σχηματισμού των αργίλων

Για παράδειγμα, εδώ στη Γη, οι άργιλοι σχηματίζονται όταν το νερό και ένα άλλο ορυκτό αλληλεπιδρούν, με αποτέλεσμα ένα διαφορετικό ορυκτό.

Οι βερμικουλίτες, οι σμεκτίτες και οι χλωρίτες σχηματίζονται όταν το νερό αλληλεπιδρά με σίδηρο ή/και μαγνήσιο

Οι σμεκτίτες και οι καολίνες σχηματίζονται από τις αλληλεπιδράσεις του νερού με το αλουμίνιο. Αλλά και η ποσότητα του νερού παίζει ρόλο.

Όσο περισσότερο νερό, τόσο πιο αλλοιωμένο είναι το τελικό ορυκτό. Έτσι, οι επιστήμονες μπορούν να εξετάσουν διαφορετικά κοιτάσματα ορυκτών και να κάνουν μια εκτίμηση σχετικά με το πόσο νερό υπήρχε τη στιγμή που σχηματίστηκε το ορυκτό.

Η εργασία του Carter και των συνεργατών του αποκάλυψε την παρουσία των ορυκτών που αναφέρθηκαν παραπάνω, καθώς και θειικών και ανθρακικών αλάτων μέσω φασματομετρικών δεδομένων.

Πρόκειται για τη μέτρηση του φωτός που αντανακλάται από ένα αντικείμενο. Και τα δύο τροχιοφόρα είναι εξοπλισμένα με φασματόμετρα, τα δεδομένα των οποίων συμπληρώνουν το ένα το άλλο σχετικά με την ορυκτολογία της αρειανής επιφάνειας.

Ο χάρτης που προέκυψε δείχνει ότι δεν υπάρχει μεγάλο μέρος του Άρη που να μην έχει αλλοιωθεί από το νερό σε κάποιο σημείο της ιστορίας του. Μπορεί ο πλανήτης να είναι σήμερα ένα αρκετά ξηρό μέρος, αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι ιστορικά δεν ήταν άγνωστος στην υγρασία.

Υποδηλώνει επίσης ότι η προηγούμενη αναπαράσταση της ιστορίας του νερού – ότι το νερό σχημάτισε τις αργίλους και στη συνέχεια ήρθαν τα άλατα καθώς τα νερά στέρεψαν – μπορεί να είναι υπερβολικά απλοϊκή.

Ορισμένα από τα άλατα στο νέο χάρτη φαίνεται να είναι παλαιότερα από ορισμένες από τις αργίλους και, σε ορισμένες περιοχές, τα δύο αυτά υλικά αναμειγνύονται με τρόπο που υποδηλώνει ότι μπορεί να είναι σύγχρονα.

“Η εξέλιξη από το πολύ νερό στο καθόλου νερό δεν είναι τόσο ξεκάθαρη όσο νομίζαμε, το νερό δεν σταμάτησε από τη μια μέρα στην άλλη. Βλέπουμε μια τεράστια ποικιλομορφία γεωλογικών συνθηκών, έτσι ώστε καμία διαδικασία ή απλό χρονοδιάγραμμα δεν μπορεί να εξηγήσει την εξέλιξη της ορυκτολογίας του Άρη”, εξηγεί ο Carter.

“Αυτό είναι το πρώτο αποτέλεσμα της μελέτης μας. Το δεύτερο είναι ότι αν εξαιρέσουμε τις διαδικασίες ζωής στη Γη, ο Άρης παρουσιάζει μια ποικιλία ορυκτολογίας σε γεωλογικά περιβάλλοντα, όπως ακριβώς και η Γη”.

Ένα άλλο ερώτημα που παραμένει είναι αν το νερό εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα ή εξαφανιζόταν και επανεμφανιζόταν περιοδικά;

Δεν μπορούν να εξαχθούν πολλά από έναν χάρτη που δείχνει πού βρίσκονται τα ορυκτά. . . αλλά, σε μια άλλη δημοσίευση, μια ομάδα με επικεφαλής την επιστήμονα Lucie Riu, τότε στην JAXA και τώρα στην ESA, ποσοτικοποίησε την αφθονία των υδατικών ορυκτών όπως φαίνεται στον παγκόσμιο χάρτη.

“Αν γνωρίζουμε πού και σε ποιο ποσοστό υπάρχει κάθε ορυκτό, αυτό μας δίνει μια καλύτερη ιδέα για το πώς αυτά τα ορυκτά θα μπορούσαν να έχουν σχηματιστεί”, εξηγεί ο Riu.

Από κοινού, οι δύο εργασίες αποτελούν σημαντική προεργασία που έπρεπε να δημιουργηθεί πριν από την απάντηση αυτών των ερωτημάτων.

Και, ίσως, τον εντοπισμό των πιο ενδιαφερουσών σημείων για την αποστολή μελλοντικών αποστολών, είτε με πλήρωμα είτε χωρίς πλήρωμα, στην προσπάθεια να κατανοήσουμε πώς ο Άρης έγινε ένας ξηρός κόσμος – ο οποίος, με τη σειρά του, θα μπορούσε να δώσει κάποιες απαντήσεις για το πώς δεν έγινε η Γη.

https://www.sciencealert.com/

Διαφήμιση