Αρχική Καταστροφές Φωτιά στο Πάρκο της Δαδιάς: Τι αποκάλυψαν οι δορυφορικές εικόνες

Φωτιά στο Πάρκο της Δαδιάς: Τι αποκάλυψαν οι δορυφορικές εικόνες

0
ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗ ΔΑΔΙΑ ΣΟΥΦΛΙΟΥ ΕΒΡΟΥ (ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΓΕΕΘΑ/EUROKINISSI)
ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗ ΔΑΔΙΑ ΣΟΥΦΛΙΟΥ ΕΒΡΟΥ. Παρασκευή 22 Ιουλίου 2022 (ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΓΕΕΘΑ/EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Τεράστια είναι η οικολογική καταστροφή που άφησε η πίσω της η μεγάλη και πολυήμερη πυρκαγιά στο Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς, στον Έβρο.

Η ανάλυση των δορυφορικών εικόνων υψηλής ανάλυσης από το Post Fire Biodiversity Recovery Hub του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, αποτυπώνει πλήρως την θλιβερή εικόνα.

Η συνολική πληγείσα έκταση από τη φωτιά στο Δάσος της Δαδιάς έφτασε στα 45.412 στρέμματα, με τη ζώνη Α2 να είναι εκείνη που επηρεάστηκε περισσότερο, ενώ στην κρίσιμη ζώνη Α1, όπου ζουν και αναπαράγονται τα αρπακτικά πουλιά του Πάρκου, κάηκαν 4.590 στρέμματα.

Σύμφωνα με τον Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α., στον αριστερό χάρτη απεικονίζεται η συνολική πληγείσα περιοχή στο Πάρκο της Δαδιάς, η περίμετρος της οποίας περικλείει μια έκταση 45.412 στρεμμάτων.

Χάρτες πυρκαγιάς Δαδιά - Πάρκο της Δαδιάς

Στο δεξιό χάρτη αποτυπώνεται με λεπτομερή χαρτογράφηση η σφοδρότητα της πυρκαγιάς σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις της στη βλάστηση της περιοχής. Η χωρική αποτίμηση της σφοδρότητας αποτελεί βασικό στοιχείο για την κατανόηση της μεταπυρικής εκτίμησης των στοιχείων βιοποικιλότητας και του φυσικού κεφαλαίου για τη διαχείριση των καμένων εκτάσεων, με σκοπό τη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων μέσω της λήψης των κατάλληλων μέτρων, σημειώνει ο Οργανισμός.

Με πορτοκαλί χρώμα σημειώνονται οι περιοχές όπου η πυρκαγιά διαδόθηκε κυρίως στην επιφάνεια του εδάφους (16.072 στρέμματα), καίγοντας δασική καύσιμη ύλη σε επαφή με το έδαφος (π.χ., κατακείμενα ξηρά φύλλα και βελόνες, μικρά κλαδιά, χόρτα και χαμηλού ύψους θάμνους), αφήνοντας ανεπηρέαστη ή σχεδόν ανεπηρέαστη την κόμη των δέντρων.

Με κίτρινο χρώμα αποτυπώνονται οι περιοχές όπου η πυρκαγιά έκαψε το σύνολο σχεδόν της διαθέσιμης βλάστησης (22.097 στρέμματα), από τον υπόροφο μέχρι και την κόμη των δέντρων ή προξένησε ολοσχερή καταστροφή της βλάστησης.

Με πράσινο χρώμα οι εντελώς άκαυτες νησίδες βλάστησης μέσα στην πληγείσα περιοχή (6.153 στρέμματα).

ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗ ΔΑΔΙΑ ΣΟΥΦΛΙΟΥ ΕΒΡΟΥ (ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΓΕΕΘΑ/EUROKINISSI) - Πάρκο της Δαδιάς
ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗ ΔΑΔΙΑ ΣΟΥΦΛΙΟΥ ΕΒΡΟΥ. Παρασκευή 22 Ιουλίου 2022 (ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΓΕΕΘΑ/EUROKINISSI)

Διαβάστε σχετικά: Αρχίζει η οικολογική αποκατάσταση του Εθνικού Πάρκου της Δαδιάς

Μήνυμα αισιοδοξίας για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και των σπάνιων ειδών

Οι ζώνες του Εθνικού Πάρκου που επηρεάστηκαν περισσότερο ήταν η Α2 με 26.367 καμένα στρέμματα, ενώ στην κρίσιμη ζώνη Α1 με τη μεγαλύτερη πυκνότητα παρουσίας θέσεων φωλεοποίησης του Μαυρόγυπα, η πυρκαγιά επηρέασε 4.590 στρέμματα.

Το υψηλό ποσοστό (50% της πληγείσας περιοχής) από άκαυτες νησίδες και χαμηλής/μέτριας σφοδρότητας πυρκαγιάς αφήνει ένα μήνυμα αισιοδοξίας για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και των σπάνιων αρπακτικών και πτωματοφάγων ειδών στην περιοχή. O Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. ήδη καταρτίζει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μεταπυρικής αποκατάστασης της περιοχής, το οποίο αναμένεται να αρχίσει να υλοποιείται τις επόμενες ημέρες. Τα αποτελέσματα της χαρτογράφησης θα επαληθευτούν και θα εμπλουτισθούν ως προς τη θεματική τους πληροφορία από εκτεταμένες εργασίες πεδίου.

Διαφήμιση