Αρχική Ενέργεια Έρευνα-Ανάλυση: Πιο κερδισμένοι οι μεγάλοι παίκτες της ενέργειας

Έρευνα-Ανάλυση: Πιο κερδισμένοι οι μεγάλοι παίκτες της ενέργειας

0
Πετρέλαιο - πλαφόν
Διαφήμιση

Eρευνα – Ανάλυση: καθ. Γιάννης Μανιάτης
Με τη συνεργασία των μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών: Λυδίας Καινούργιου, Κωνσταντίνου Μάρκου, Αγγελικής Μελά

Ρεκόρ κερδών των πετρελαϊκών εταιριών και χωρών (με την Ελλάδα να προτιμά να πληρώνει, αντί να εισπράττει από τα εθνικά κοιτάσματα φυσικού αερίου), μακράς διάρκειας καύσωνες στην ΕΕ με τριπλάσιο αριθμό ημερών και δραματική επέκταση των δασικών πυρκαγιών, αγώνας δρόμου της Ευρώπης για ανάπτυξη υποδομών LNG, έρευνες για το ανθρακικό αποτύπωμα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 05.08.2022 1

Η εκτόξευση των εσόδων των πετρελαϊκών εταιρειών (κρατικών και ιδιωτικών) είναι πιθανό να συνεχιστεί και το 2023. Οι ‘’μεγάλοι’’ (oil majors) από κέρδη $20δις/τρίμηνο, έχουν εκτοξευθεί στα $60δις/τρίμηνο.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι μεγάλοι παίχτες είναι οι κρατικές εταιρείες υδρογονανθράκων (NOCs) που κατέχουν το 65% των αποθεμάτων και παράγουν σχεδόν το 60% της παραγωγής (στην Ελλάδα προφανώς, δεν θέλουμε να εισπράττουμε έσοδα από τα δικά μας κοιτάσματα φυσικού αερίου και προτιμάμε να πληρώνουμε από το υστέρημα των πολιτών τις εισαγωγές από τρίτες χώρες).

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 05.08.2022 2

Τα ’’αντίμετρα’’ της Μόσχας στις κυρώσεις της ΕΕ έχουν οδηγήσει στη μείωση του ρωσικού φυσικού αερίου από 450 εκατ. κυβ.μέτρα/ημέρα το 2021 σε μόλις 150 εκατ.κυβ.μέτρα το 2022, με τις ποσότητες αυτές να ισομοιράζονται ανάμεσα στο Nordstream I, τον TurkStream και τους αγωγούς μέσω Ουκρανίας. Συνεχίζεται ο αγώνας της ΕΕ, να γεμίσει τις αποθήκες αερίου έως 80% το Νοέμβριο από 56% σήμερα.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 05.08.2022 3

Στην παραγωγή ηλεκτρισμού στην ΕΕ μειώθηκε κατά 23GW η συμμετοχή αερίου, υδροηλεκτρικών και πυρηνικών, ενώ αντίθετα, αυξήθηκε κατά μόνο κατά 15GW, η παραγωγή λιγνιτικών, αιολικών και φωτοβολταϊκών μονάδων.  Στην παραγωγή πυρηνικών αντιδραστήρων της Γαλλίας, εμφανίζεται ιστορικό χαμηλό καλοκαιριού των τελευταίων ετών.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 05.08.2022 4

Σύμφωνα με τον Ember, η λειτουργία των ‘’αποσυρμένων’’ λιγνιτικών μονάδων της Ευρώπης, θα προσθέσει ένα 15% στην παραγωγή και περίπου 1.5% στις συνολικές εκπομπές CO2 της Ευρώπης. Πάντως, η Ευρώπη, που προσφέρει το υψηλότερο παγκόσμιο ποσοστό ανανεώσιμων (31%) αποτελεί ελκυστικό τόπο εγκατάστασης νέων μονάδων, των κατασκευαστών ημιαγωγών.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 05.08.2022 6

 

Η ΝΑ Ασία, οι ΗΠΑ, αλλά και το σύνολο του υπόλοιπου κόσμου, βιώνει τα τελευταία 20 χρόνια έως και τριπλάσιο αριθμό ημερών καύσωνα, ως αποτέλεσμα των δραματικών εξελίξεων της Κλιματικής Κρίσης.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 05.08.2022 5

Η εποχή των μεγάλων πυρκαγιών στην Ευρώπη ξεκινά όλο και νωρίτερα (ήδη από το Μάρτιο κάθε έτους), ενώ ταυτόχρονα, διαρκώς αυξάνει η έκταση των καμένων εκτάσεων.

 

γιάννης Μανιάτης
Γιάννης Μανιάτης/ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

 

 

Του καθηγητή Γιάννη Μανιάτη, πρ. υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής

Πρώτη δημοσίευση του άρθρου στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Διαφήμιση