Αρχική COVID-19 Έρχονται το φθινόπωρο επικαιροποιημένα εμβόλια κατά της Covid

Έρχονται το φθινόπωρο επικαιροποιημένα εμβόλια κατά της Covid

0
ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΟ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΒΟΥΛΑΣ (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) - ραντεβού - επικαιροποιημένα εμβόλια
Στιγμιότυπο από το Εμβολιαστικό Κέντρο στο Ασκληπιείο Βούλας, την Μεγ. Τετάρτη 28 Απριλίου 2021. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
Διαφήμιση

Έγκριση για τα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά της covid-19 ως προς τη μετάλλαξη Όμικρον, τα οποία θα προστατεύουν από βάρια και μη νόσηση, αλλά και από την μόλυνση, αναμένεται μέσα στον Αύγουστο, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3.

Όπως σημείωσε ο υπουργός, αυτά τα εμβόλια θα συμπεριλαμβάνουν και τις παραλλαγές 4 και 5. Για αυτόν τον λόγο, η Ελλάδα έχει μεταφέρει το μεγαλύτερο μέρος των παραγγελιών της προς το τελευταίο τρίμηνο του έτους, όπως και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, από το φθινόπωρο και μετά, καθώς τότε θα χρειαστούμε περισσότερα εμβόλια και πιο επικαιροποιημένα.

Ερωτηθείς αν βρισκόμαστε σε φάση ανάπτυξης εμβολίων τα οποία θα είναι σε μορφή σπρέι για τη μύτη ή εισπνεόμενα, ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι γίνονται πολλές προσπάθειες και μελέτες σε αλλά επίπεδα, αλλά δεν γνωρίζει πόσο κοντά βρισκόμαστε σε αυτά, καθώς είναι καθαρά επιστημονικό θέμα.

Η πορεία της πανδημίας – Νέο κύμα τον Σεπτέμβριο

Για την πορεία της πανδημίας, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι το κύμα κορονοϊού που επικράτησε τον Ιούνιο και τον Ιούλιο έχει επιπεδοποιηθεί και βρίσκεται σε κάμψη, ενώ τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται πτώση των κρουσμάτων και μεγαλύτερη αποκλιμάκωση.

Τόνισε, ωστόσο, ότι από τον Σεπτέμβριο αναμένεται νέο κύμα. Όμως, όπως επεσήμανε, έχουμε εμβολιαστική κάλυψη πληθυσμού, αντιικά φάρμακα σε ευρεία χρήση, για τα οποία οι αιτήσεις φτάνουν τις 500 κάθε μέρα, και πληρέστερα θεραπευτικά πρωτόκολλα.

Διαβάστε επίσης: Long Covid για 1 στους 8 ασθενείς σύμφωνα με έρευνα

Ο «προσωπικός γιατρός»

Σχετικά με τον «προσωπικό γιατρό», ο κ. Πλεύρης υπογράμμισε ότι η συμμετοχή είναι δωρεάν και η λογική του θεσμού είναι ο πολίτης να εγγράφεται τώρα, να γνωρίζει ότι θα σχηματιστεί ο ηλεκτρονικός ιατρικός φάκελος του τους επόμενους μήνες και ένας γιατρός που επιθυμεί ο ίδιος θα παρακολουθεί την υγεία του για να μπορεί να τον κατευθύνει.

Το 25% των γιατρών μαζί με ιδιώτες που είχαν δικαίωμα να ενταχθούν, εντάχθηκαν επισημαίνοντας ότι πρόκειται για 3. 000 γιατρούς, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός.

Τέλος, ανέφερε ότι για την Αττική και το Νότιο Αιγαίο πολίτες και γιατροί θα μπορούν να εγγράφονται από τον Σεπτέμβριο ώστε οι γιατροί να έχουν περισσότερο χρόνο και να υπάρχει μεγαλύτερη συμμετοχή.

Διαφήμιση