Αρχική Καταστροφές Έρχεται δεύτερο κύμα κακοκαιρίας – Οι έξι περιοχές που κινδυνεύουν περισσότερο

Έρχεται δεύτερο κύμα κακοκαιρίας – Οι έξι περιοχές που κινδυνεύουν περισσότερο

Σύνταξη: ecozen.gr

0
ΒΡΟΧΗ ΣΤΗ ΑΘΗΝΑ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/ EUROKINISSI)
(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/ EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Νέο κύμα κακοκαιρίας αναμένεται σήμερα στη χώρα. Χθες, 23 Αυγούστου ισχυρή καταιγίδα έπληξε την Αττική προκαλώντας πλημμύρες και δυσκολίες στην κίνηση των οχημάτων.  Πάνω από 2.500 κεραυνοί έπεσαν μέσα σε μία μόλις ώρα και το ύψος της βροχής ήταν στα 40 χιλιοστά.

Περισσότερες από 100 κλήσεις δέχθηκε την Τρίτη το απόγευμα το κέντρο επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, που βρίσκεται σε ετοιμότητα λόγω και των έντονων βροχοπτώσεων που έπληξαν αρκετές περιοχές της Αττικής. Οι 102 αφορούσαν αντλήσεις υδάτων και οι 7 κοπές δέντρων.

Προβλήματα και στη Θεσσαλονίκη

Σοβαρά προβλήματα αντιμετώπισε η Θεσσαλονίκη λόγω της καταιγίδας και της χαλαζόπτωσης. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε κλήσεις για άντληση υδάτων και κοπές δέντρων σε περιοχές της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Καρδίτσα και Τρίπολη.

Στην πόλη του Αγρινίου από πτώση κολώνας της ΔΕΗ ακινητοποιήθηκε όχημα και εγκλωβίστηκαν δύο άτομα. Στο Μέτσοβο κεραυνός χτύπησε και σκότωσε κοπάδι προβάτων ενώ στην Αργιθέα Καρδίτσας υπήρξαν κατολισθήσεις βράχων. Στην περιοχή του δήμου Παλαμά, το χαλάζι κατέστρεψε χιλιάδες στρέμματα με καλλιέργειες.

Κοζάνη: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Δήμος Εορδαίας

Τα προβλήματα που προέκυψαν από την σφοδρή καταιγίδα στο δήμο Εορδαίας ανάγκασαν τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλειο Παπαγεωργίου να κηρύξει την περιοχή σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης.

Σε λιγότερο από μία ώρα πλημμύρισαν κατοικίες, καταστήματα και υπόγεια ενώ καταστράφηκαν καλλιέργειες από την υπερχείλιση των αρδευτικών καναλιών.

Την κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζήτησε από την πρώτη στιγμή ο δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντας προκειμένου να διατεθεί εξοπλισμός και ανθρώπινο δυναμικό για την βοήθεια στους πληγέντες και ταυτόχρονα να υπάρξουν αποζημιώσεις σε κατοίκους και επαγγελματίες που πλημμύρησαν οι κατοικίες και τα καταστήματα τους.

ΚΛΕΙΣΤΗ Η ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΧΑΜΟΣΤΕΡΝΑΣ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΕΝΤΟΝΗΣ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗΣ (ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)
(ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Σαντορίνη: Κατολισθήσεις στο λιμάνι

«Δεν θα πρέπει να υπερεκτιμάμε τις δυνάμεις μας όλοι οι συμπολίτες μας οι οποίοι θα κινηθούν στους δρόμους» επισήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ, ο εκπρόσωπος Τύπου Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός αναφορικά με τα έντονα καιρικά φαινόμενα που αναμένονται σε όλη την χώρα το επόμενο 48ωρο.

Από το πρωί της Τετάρτης, επικρατούν πολύ έντονα φαινόμενα στην Σαντορίνη, ανέφερε ο κ. Αρτοποιός. «Έχουμε κινητοποιήσει 5 οχήματα καθώς έγιναν κατολισθήσεις και στο λιμάνι, χωρίς προβλήματα στην ναυσιπλοΐα, αλλά χρειάζεται εγρήγορση γιατί είναι τουριστική περιοχή και πρέπει οι επιχειρηματίες των καταλυμάτων να ενημερώσουν τους τουρίστες για τα έντονα φαινόμενα στο νησί» τόνισε ο κ. Αρτοποιός ενώ όπως είπε υπάρχουν και διακοπές ρεύματος.

«Έχουμε αναπτύξει σε όλο το παραλιακό μέτωπο, στην λεωφόρο Μαραθώνος, στην Ποσειδώνος, την Βουλιαγμένης, 15 οχήματα προληπτικά ούτως ώστε να επέμβουμε αν χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε κάποιο εγκλωβισμό ατόμου σε αυτοκίνητο. Εφιστούμε την προσοχή, μακριά από πλημμυρισμένους δρόμους. Καλύτερα να χάσουμε 2 ώρες σταθμευμένοι στα δεξιά του δρόμου παρά να κινδυνέψει η σωματική μας ακεραιότητα.

Κάθε κατάσταση πριν γίνει ανεξέλεγκτη μπορούμε να την ορίσουμε. Αν ένας δρόμος πλημμυρίσει με 30-40 πόντους νερό, μπορεί η κατάσταση να γίνει ανεξέλεγκτη και να μην ορίζουμε το αυτοκίνητό μας. Και ο καλύτερος τρόπος να προφυλαχθούμε από τους κεραυνούς, είναι μέσα στο αυτοκίνητό μας» συμπλήρωσε.

Να μην εφησυχάζουμε ειδικά για αυτό το 48ωρο, επανέλαβε ο κ. Αρτοποιός, σημειώνοντας ότι τα φαινόμενα θα είναι έντονα και παροδικά, αλλά χθες χρειάστηκε μόλις μια ώρα για να πέσουν 40 χιλιοστά βροχής. Να μην επιχειρήσουμε να διασχίσουμε κάποιοι χείμαρρο ή πλημμυρισμένο δρόμο για να αποφύγουμε κάθε εγκλωβισμό προειδοποίησε και συνέστησε να μην παρκάρουμε τα αυτοκίνητά μας κάτω από δέντρα που έχουν πάρει κλίση καθώς μπορεί να υπάρξουν πτώσεις από τα έντονα φαινόμενα.

ΚΛΕΙΣΤΗ Η ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΧΑΜΟΣΤΕΡΝΑΣ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΕΝΤΟΝΗΣ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗΣ (ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)
(ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Καλαμπάκα: «Βούλιαξε» η πόλη

Απίστευτες εικόνες καταγράφονται στην Καλαμπάκα και στην ευρύτερη περιοχή από το ισχυρό μπουρίνι που την πλήττει από νωρίς το απόγευμα της Τρίτης 23 Αυγούστου 2022.

Σύμφωνα με το trikalavoice.gr, κεντρικοί δρόμοι της πόλης βυθίστηκαν στο νερό, πλημμύρισαν ισόγεια καταστήματα και υπόγεια. Μεγάλες ζημιές καταγράφονται και γύρω από την πόλη ενώ αιωνόβιος πλάτανος έσπασε και έκοψε στα δυο το δρόμο προς Διάβα.

καλαμπακα πτωση δεντρου
ΦΩΤΟ : trikalavoice.gr

Ο καιρός σήμερα – Πού χτυπά η κακοκαιρία

Βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν σε μεγάλο μέρος της χώρας. Τα φαινόμενα θα είναι τοπικά έντονα στα κεντρικά και βόρεια. Τοπικά μικρή πτώση της θερμοκρασίας στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά. Άνεμοι με εντάσεις έως 4-5 μποφόρ στα πελάγη.

Σήμερα, Τετάρτη 24 Αυγούστου 2022, περιμένουμε βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Τα φαινόμενα τοπικά θα έντονα κυρίως στα κεντρικά και βόρεια με έμφαση τμήματα της Κ. και Αν. Μακεδονίας, της Θράκης, του Βορείου Αιγαίου και πιθανώς τις Σποράδες.

Οι καταιγίδες στα κεντρικά και βόρεια είναι πιθανό να συνοδεύονται από τοπικές χαλαζοπτώσεις μικρού μεγέθους, ενώ στην Θράκη και το βορειοανατολικό Αιγαίο υπάρχει πιθανότητα για χαλαζοπτώσεις μεγάλου μεγέθους.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί :

  • στη Δυτική Μακεδονία από 13 έως 25-26 βαθμούς,
  • στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 14 έως 32-33,
  • στην Ήπειρο από 12 έως 28-29 βαθμούς,
  • στη Θεσσαλία από 14 έως 30-31,
  • στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 15 έως 30-31 βαθμούς,
  • στα νησιά του Ιονίου από 18 έως 29-30 και
  • στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη από 18 έως 28-30 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με εντάσεις έως 2-4 μποφόρ, με εξαίρεση τα νοτιότερα τμήματα όπου θα πνέουν από δυτικές γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 4-5 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν βορειοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις έως 4-5 μποφόρ.

ΒΡΟΧΗ ΣΤΗ ΑΘΗΝΑ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/ EUROKINISSI)
(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/ EUROKINISSI)

Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Στην Αττική περιμένουμε παροδικές νεφώσεις και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες αναμένονται βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα είναι πιθανό να είναι κατά τόπους έντονα. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με εντάσεις έως 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 25 έως 30-31 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε παροδικές νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι έντονα. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις με εντάσεις έως 2-3 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 29-30 βαθμούς.

SOS για έξι περιοχές

Τα φαινόμενα, σύμφωνα με το meteo,  κατά τόπους σε τμήματα της Κ. και Αν. Μακεδονίας, της Θράκης, του Β. Αιγαίου και πιθανώς της Αν. Θεσσαλίας, της Β. Εύβοιας και των Σποράδων θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και είναι πιθανό να σημειωθούν σημαντικά ύψη βροχής και πιθανώς πλημμυρικά επεισόδια.

Οι καταιγίδες τοπικά στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά είναι πιθανό να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις μικρού μεγέθους, ενώ στην Θράκη και το ΒΑ Αιγαίο είναι πιθανό να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις έως και μεγάλου μεγέθους.

Ο παρακάτω χάρτης δείχνει τον αθροιστικό υετό που αναμένεται κατά την διάρκεια της Τετάρτης 24/08 και συνοψίζει τις κυριότερες περιοχές υψηλού κινδύνου.

μετεο 1

Το αναμενόμενο επεισόδιο βροχόπτωσης είναι Κατηγορίας 3 σύμφωνα με τον Δείκτη Επικινδυνότητας Επεισοδίου Βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index – RPI) που έχει αναπτυχθεί και εφαρμόζεται επιχειρησιακά στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr.

 

Διαφήμιση