Αρχική Έξυπνα & Οικονομικά Επαγωγική vs κουζίνα αερίου: Ποια είναι πιο «πράσινη» επιλογή

Επαγωγική vs κουζίνα αερίου: Ποια είναι πιο «πράσινη» επιλογή

Σύνταξη: ecozen.gr

0
ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ-ΕΣΤΙΑ
Εικόνα: UNSPLASH/ REEET JANK
Διαφήμιση

Πολλοί μπορεί να μαγειρεύουν με κουζίνα αερίου – είναι η επιλογή πολλών σεφ λόγω της ρυθμιζόμενης φλόγας και της ανεξαρτησία της από το ηλεκτρικό δίκτυο.

Ωστόσο, αρκετοί σεφ έχουν υιοθετήσει τις επαγωγικές εστίες – ομαλές, επίπεδες γυάλινες κεραμικές εστίες που θερμαίνονται μόνο όταν τα μεταλλικά σκεύη μαγειρέματος αγγίζουν τις επιφάνειές τους. Οι επαγωγικές εστίες ξεχωρίζουν επίσης επειδή έχουν εξαιρετικό έλεγχο της θερμοκρασίας και δεν εκλύουν επιβλαβείς εκπομπές κατά τη λειτουργία τους.

Εκτός από το γεγονός ότι και οι δύο εστίες μαγειρεύουν φαγητό, οι κουζίνες αερίου και οι επαγωγικές εστίες δεν θα μπορούσαν να είναι πιο διαφορετικές. Εδώ, διερευνούμε αυτές τις διαφορές για να προσδιορίσουμε ποια βάση εστιών είναι η πιο «πράσινη».

 

Πώς λειτουργούν οι επαγωγικές κουζίνες

Οι επαγωγικές εστίες μαγειρεύουν χρησιμοποιώντας τη δύναμη του ηλεκτρομαγνητισμού. Ανοίξτε μια επαγωγική εστία και το ηλεκτρικό ρεύμα στέλνει εναλλασσόμενο ρεύμα μέσα από τις χάλκινες σπείρες κάτω από την επιφάνεια, δημιουργώντας ένα μαγνητικό πεδίο. Χωρίς κατσαρόλα ή τηγάνι στην επιφάνεια, η εστία παραμένει δροσερή.

Τη στιγμή που οποιοδήποτε μέταλλο που περιέχει σίδηρο αγγίζει μια επαγωγική εστία, το σκεύος αρχίζει να αλληλεπιδρά με το μαγνητικό πεδίο, παράγοντας θερμότητα και μαγειρεύοντας το φαγητό.

επαγωγικη εστια

Επειδή ο ηλεκτρισμός πραγματοποιείται αποκλειστικά μεταξύ των πηνίων και του μαγειρικού σκεύους, μόνο η άμεση περιοχή γύρω από τον καυστήρα θερμαίνεται και ψύχεται γρήγορα. (Η θερμότητα που διοχετεύεται μέσω της επιφάνειας της εστίας θα παραμείνει πολύ ζεστή για λίγα λεπτά μετά τη χρήση ).

 

Αποδοτικότητα

Οι επαγωγικές εστίες κυριαρχούν στην αποδοτικότητα. Η συντριπτική πλειονότητα της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από την επαγωγή μαγειρεύει απευθείας το φαγητό, με ορισμένες εκτιμήσεις να αγγίζουν σχεδόν το 100%. Οι επαγωγικές εστίες παρέχουν σταθερή, ομοιόμορφα κατανεμημένη θερμότητα και άμεσες αλλαγές θερμοκρασίας. Αυτό το υψηλότερο επίπεδο ελέγχου προσφέρει τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα τόσο σε σχέση με το χρόνο όσο και με το λειτουργικό κόστος.

Πλεονεκτήματα

Επειδή η θερμότητα μεταφέρεται τόσο αποτελεσματικά, οι επαγωγικές εστίες μαγειρεύουν σημαντικά ταχύτερα από τις εστίες αερίου. Επίσης, μπορούν εύκολα να παραμείνουν σε χαμηλές θερμοκρασίες για μεγάλα χρονικά διαστήματα, κάτι που μερικές φορές αποτελεί πρόκληση για τις εστίες αερίου. Οι προσηλυτισμένοι στην επαγωγική μαγειρική ορκίζονται επίσης στην ευκολία και την ταχύτητα καθαρισμού της επαγωγικής επιφάνειας – για να μην αναφέρουμε την πρόσθετη ασφάλεια του να μην εργάζεστε γύρω από μια ανοιχτή φλόγα.

Μειονεκτήματα

Σε γενικές γραμμές, οι επαγωγικές εστίες κοστίζουν περισσότερο από τις εστίες αερίου, αλλά οι τιμές αυτές αρχίζουν να εξισώνονται.

Παρόλα αυτά, οι επιφάνειες των επαγωγικών εστιών είναι ευαίσθητες, μπορούν εύκολα να γρατζουνιστούν και πρέπει να διατηρούνται καθαρές για να αποφεύγονται οι ρωγμές. Αυτές οι εστίες προτιμούν επίσης τα μαγειρικά σκεύη από ανοξείδωτο χάλυβα και είναι ασύμβατες με τα τηγάνια και τις κατσαρόλες από αλουμίνιο και χαλκό.

Το επαγωγικό μαγείρεμα μπορεί επίσης να είναι αρκετά θορυβώδες. Σε υψηλότερες θερμοκρασίες -ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιούνται περισσότερα από ένα σκεύη- οι εστίες επαγωγής παράγουν έναν ήχο. Οι επαγωγικοί μάγειρες σημειώνουν επίσης ότι οι ανεμιστήρες στις επαγωγικές εστίες αυξάνουν το θόρυβο.

κουζίνα

Πώς λειτουργούν οι κουζίνες αερίου

Το μαγείρεμα με φυσικό αέριο είναι από μόνο του μια θορυβώδης επιχείρηση. Ένα μείγμα οξυγόνου και φυσικού αερίου ψεκάζεται στον καυστήρα, παράγοντας ένα σφύριγμα. Το γύρισμα ενός επιλογέα ή το πάτημα ενός κουμπιού ανάφλεξης δημιουργεί έναν ηλεκτρικό σπινθήρα που μετατρέπει το αέριο οξυγόνο σε φλόγα. Όσο περισσότερο οξυγόνο-αέριο προσθέτετε, τόσο μεγαλύτερη και θερμότερη είναι η φλόγα.

Όταν αναφλέγεται, μια εστία αερίου εκπέμπει διάφορες χημικές ουσίες, όπως φορμαλδεΰδη, οξείδιο του αζώτου και μονοξείδιο του άνθρακα. Ακόμη και όταν μια εστία αερίου δεν αναφλέγεται, ένα μικρό ποσοστό μεθανίου -ένα αέριο του θερμοκηπίου 25 φορές πιο ισχυρό από το διοξείδιο του άνθρακα- διαρρέει. Συλλογικά, αυτές οι εκπομπές αθροίζονται: Σε ένα έτος, οι εστίες φυσικού αερίου σε όλη την Αμερική έχουν περίπου τον ίδιο αντίκτυπο στο κλίμα με μισό εκατομμύριο οχήματα στο δρόμο.

Αποδοτικότητα

Όπως συμβαίνει με κάθε ανοιχτή φλόγα, ένα σημαντικό ποσοστό της ενέργειας που παράγεται από μια εστία αερίου χάνεται στον ψυχρό αέρα που την περιβάλλει. Τα επίπεδα απόδοσης για τις εστίες αερίου κυμαίνονται γύρω στο 28% έως 34%. Σύμφωνα με τα πρότυπα απόδοσης, οι εστίες αερίου κατατάσσονται στην τελευταία θέση μεταξύ των σύγχρονων εστιών.

Πλεονεκτήματα

Οι σεφ που ορκίζονται στο φυσικό αέριο επισημαίνουν σωστά ότι οι εστίες αερίου επιτρέπουν στο χρήστη να βλέπει τη φλόγα και να προσαρμόζει τη ρύθμιση ανάλογα με τα μαγειρικά σκεύη και τα τρόφιμα που βρίσκονται μέσα. Οι επαγωγικές εστίες, ωστόσο, βασίζονται σε ψηφιακές ρυθμίσεις και δεν παρέχουν στους μάγειρες την ίδια ευελιξία.

Οι εστίες αερίου είναι επίσης ανθεκτικές και καθαρίζονται σχετικά εύκολα. Μπορείτε επίσης να μαγειρεύετε στο αέριο με σχεδόν οποιοδήποτε είδος μαγειρικών σκευών.

Μειονεκτήματα

Υπάρχουν πολλά ακόμη μειονεκτήματα εκτός από τα προφανή περιβαλλοντικά. Ενώ οι εστίες αερίου μπορεί να είναι φθηνότερες από τις επαγωγικές εστίες, απαιτούν επίσης απορροφητήρα ή ανεμιστήρα για εξαερισμό, αυξάνοντας τη συνολική τιμή. (Τουλάχιστον, πρέπει να ανοίγετε ένα παράθυρο όταν μαγειρεύετε με αέριο ).

Το πιο σημαντικό είναι ότι οι εστίες αερίου ενέχουν συγκεκριμένους κινδύνους για την υγεία λόγω της χρόνιας έκθεσης σε διοξείδιο του αζώτου.

Μια ανοιχτή φλόγα ανοίγει επίσης την πιθανότητα πυρκαγιάς ή εγκαυμάτων. Οι συσκευές αερίου, γενικά, διατρέχουν τον κίνδυνο διαρροής.
επαγωγικη εστια1

Ποια είναι πιο «πράσινη» επιλογή;

Χωρίς αμφιβολία, η επαγωγική εστία είναι ο πιο οικολογικός τρόπος μαγειρέματος λόγω των χαμηλότερων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και της καλύτερης ποιότητας του αέρα στην κουζίνα σας. Καθώς όλο και περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αρχίζουν να τροφοδοτούν πόλεις σε όλο τον κόσμο, ακόμη και οι εκπομπές από την τροφοδοσία των επαγωγικών εστιών θα γίνουν ουδέτερες ως προς τον άνθρακα.

Το επαγωγικό μαγείρεμα είναι επίσης ταχύτερο, ασφαλέστερο και αποτελεσματικότερο.

ΠΗΓΗ: https://www.treehugger.com

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΤο δεκάλεπτο που μπορεί να παρατείνει τη ζωή των 85χρονων
Επόμενο άρθροΚακοκαιρία: Σάρωσε όλη τη χώρα – Τα μέτρα προστασίας για τους πολίτες