Αρχική Διάστημα Δείτε live την εκτόξευση του Orion στη Σελήνη

Δείτε live την εκτόξευση του Orion στη Σελήνη

Σύνταξη: ecozen.gr

0
Artemis1
Διαφήμιση

Μετά από 53 χρόνια από την προσσελήνωση της αποστολής Apollo 11 στις 20 Ιουλίου 1969, το πρόγραμμα «Artemis 1» σηματοδοτεί την επιστροφή των Αμερικανών στον δορυφόρο της Γης, τη Σελήνη.

Σήμερα, μετά από χρόνια υπερβάσεων κόστους και καθυστερήσεων,  αναφορές από επιτροπές δεοντολογίας και επικρίσεις από λάτρεις του διαστήματος, ακόμη και από τμήματα της ηγεσίας της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), ο γιγαντιαίος πύραυλος SLS είναι έτοιμος για εκτόξευση.

Σήμερα Δευτέρα 29/8,  στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι, στο ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα, η NASA έχει προγραμματίσει  την πρώτη της προσπάθεια να εκτοξεύσει  στις 8:33 π.μ., (3:30 μμ ωρα Ελλάδας) μια δοκιμαστική πτήση που έχει σκοπό να προωθήσει την κάψουλα του πληρώματος Orion, χωρίς αστροναύτες, σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη.

Διαβάστε ακόμα: Τα εκπληκτικά πειράματα της αποστολής Artemis 1 της NASA

Η τηλεόραση της NASA θα ξεκινήσει αναμετάδοση ζωντανά (στα αγγλικά) της διαδικασίας για την εκτόξευση, από τις 13:30 ώρα Ελλάδας.

Μια επιτυχημένη εκτόξευση θα σηματοδοτήσει ένα σημαντικό ορόσημο στην προσπάθεια της NASA να επιστρέψει αστροναύτες στη σεληνιακή επιφάνεια στο πλαίσιο του προγράμματος Artemis.

Οι αξιωματούχοι της NASA έχουν τονίσει ότι πρόκειται για μια δοκιμή, μια αποστολή γνωστή ως «Artemis» που σχεδίασαν για να δουν πώς θα συμπεριφερθεί η κάψουλα πριν επανδρωθεί με αστροναύτες. Ο σχεδιασμός της NASA είναι η εκτόξευση το 2024 της επανδρωμένης αποστολής «Artemis 2» γύρω από το φεγγάρι, ώσπου τελικά το 2025 ή το 2026 η αποστολή Άρτεμις 3 να προσεληνωθεί (μεταφέροντας και την πρώτη γυναίκα αστροναύτη στη Σελήνη).

Η «οδύσσεια» πριν την απογείωση της διαστημικής αποστολής

Η αποστολή «Artemis 1» έχει προγραμματιστεί να διαρκέσει 42 ημέρες, 3 ώρες και 20 λεπτά, στέλνοντας το διαστημόπλοιο Orion σε μια αποστολή μετ’ επιστροφής που θα φτάσει τα 40.000 μίλια πέρα ​​από το φεγγάρι και θα διανύσει συνολικά 1,3 εκατομμύρια μίλια.

Η διαδρομή για την υλοποίηση αυτής της αποστολή υπήρξε ιδιαίτερα επίπονη με χαρακτηριστικά «οδύσσειας» δείχνοντας πώς λειτουργεί η Ουάσιγκτον και, κατά ειρωνικό τρόπο, γιατί η NASA χρειάστηκε 53 χρόνια προτού μπορέσει να επιστρέψει ξανά στο φεγγάρι.

Artemis

Ο γενικός επιθεωρητής της ΝΑSA Πολ Μάρτιν είπε προς το Κονγκρέσο πως είχε υπολογίσει το κόστος για τις τρεις πρώτες πτήσεις του SLS σε 4,1 δισεκατομμύρια δολάρια η καθεμία, ένα τίμημα που είπε ότι ήταν «μη βιώσιμο».

Η NASA και η Boeing απέσυραν αυτήν την ανάλυση, λέγοντας ότι περιελάμβανε κάθε είδους άσχετο κόστος και ο Κεϊσι Ντράϊερ, Συμβουλος Διαστημικής πολιτικής υπολόγισε ότι το κόστος ανά εκτόξευση θα ήταν μεταξύ 876 και 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, «ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο υπολογίζονται τα σχετικά γενικά έξοδα».

Όλες αυτές οι εκτιμήσεις είναι τεράστιοι αριθμοί που έρχονται καθώς το κόστος εκτόξευσης μειώνεται, καθώς η SpaceX και άλλες εταιρείες ανταγωνίζονται για συμβόλαια εκτόξευσης σε μια ισχυρή και ανταγωνιστική εμπορική αγορά.

 

 

Διαφήμιση