Αρχική Ενέργεια Χωρίς φυσικό αέριο η Γερμανία – Τριήμερη διακοπή του Nord Stream 1

Χωρίς φυσικό αέριο η Γερμανία – Τριήμερη διακοπή του Nord Stream 1

Σύνταξη: ecozen.gr

0
nord stream - αερίου
Εικόνα: Gazprom
Διαφήμιση

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom διέκοψε την Τετάρτη τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream 1 για εργασίες συντήρησης, αυξάνοντας περαιτέρω τις εντάσεις στην ήδη τεταμένη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Entsog, η διαχειρίστρια εταιρεία του αγωγού, ανακοίνωσε ότι οι παραδόσεις φυσικού αερίου διακόπηκαν λίγο πριν από τις 06:00 GMT.

Οι τριήμερες εργασίες σε έναν σταθμό συμπιεστών είναι “απαραίτητες”, δήλωσε η Gazprom, προσθέτοντας ότι έπρεπε να πραγματοποιούνται μετά από “κάθε 1. 000 ώρες λειτουργίας”.

Ωστόσο, ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων της Γερμανίας Κλάους Μίλερ χαρακτήρισε την απόφαση “τεχνικά ακατανόητη”, προειδοποιώντας ότι πιθανότατα ήταν απλώς ένα πρόσχημα της Μόσχας για να χρησιμοποιήσει τον ενεργειακό εφοδιασμό ως απειλή.

Η εμπειρία δείχνει ότι η Μόσχα “παίρνει μια πολιτική απόφαση μετά από κάθε λεγόμενη συντήρηση”, είπε, προσθέτοντας ότι “θα μάθουμε μόνο στις αρχές Σεπτεμβρίου αν η Ρωσία το ξανακάνει αυτό”.

Η Ευρώπη βρίσκεται εν βρασμώ λόγω της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας, καθώς η Ρωσία περιόρισε τις παραδόσεις φυσικού αερίου μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Η Γερμανία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο, κατηγόρησε τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί την ενέργεια ως “όπλο”.

Πιθανό και το δελτίο τροφίμων

Καθώς ο χειμώνας είναι προ των πυλών, οι Ευρωπαίοι καταναλωτές αντιμετωπίζουν τεράστιους λογαριασμούς ρεύματος. Ορισμένες χώρες, όπως η Γαλλία, έχουν προειδοποιήσει ότι είναι πιθανό να υπάρξει δελτίο τροφίμων.

Ερωτηθείς εάν η προμήθεια φυσικού αερίου θα συνεχιστεί μετά την ολοκλήρωση των τριήμερων εργασιών το Σάββατο, ο εκπρόσωπος της ρωσικής κυβέρνησης Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι “υπάρχει εγγύηση ότι, εκτός από τα τεχνικά προβλήματα που προκαλούνται από τις κυρώσεις, τίποτα δεν παρεμποδίζει τις προμήθειες”.

gazprom1
Εγκαταστάσεις της Gazprom

Οι δυτικές πρωτεύουσες “έχουν επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας, οι οποίες δεν επιτρέπουν την κανονική συντήρηση, τις εργασίες επισκευής”, πρόσθεσε, σε κάτι που φάνηκε να υπαινίσσεται την επανάληψη ενός προηγούμενου γύρου με την εκκίνηση και το σταμάτημα.

Συνεχείς οι συντηρήσεις του αγωγού

Η Gazprom είχε ήδη πραγματοποιήσει 10 ημέρες μακροχρόνιων εργασιών συντήρησης τον Ιούλιο. Ενώ αποκατέστησε τις ροές αερίου μετά τις εργασίες, μείωσε δραστικά τις προμήθειες λίγες ημέρες αργότερα, επικαλούμενη τεχνικό πρόβλημα σε μια τουρμπίνα.

Η ρωσική εταιρεία επιμένει ότι μια βασική τουρμπίνα δεν μπορούσε να σταλεί στη Ρωσία λόγω των κυρώσεων κατά της Μόσχας. Όμως η Γερμανία, όπου βρισκόταν η τουρμπίνα, δήλωσε ότι η ίδια η Μόσχα εμπόδιζε στην πραγματικότητα την παράδοση της τουρμπίνας στη Ρωσία.

Ένας αξιωματούχος της Gascade, η οποία διαχειρίζεται το δίκτυο διανομής εντός της Γερμανίας, αντιμετώπισε επίσης με σκεπτικισμό τις τελευταίες ενέργειες της Gazprom.

“Τον Ιούλιο, επρόκειτο για τακτική συντήρηση που είχε προγραμματιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα από τον Nord Stream 1, αυτή τη φορά δεν ήταν προγραμματισμένη και δεν γνωρίζουμε τι κρύβεται πίσω από αυτή την επιχείρηση”, δήλωσε ο αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Μία ημέρα πριν από τη νέα διακοπή λειτουργίας, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι η Γερμανία βρίσκεται πλέον σε “πολύ καλύτερη θέση” όσον αφορά την ενεργειακή ασφάλεια, αφού πέτυχε τους στόχους της για την αποθήκευση φυσικού αερίου πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Η Ευρώπη στο σύνολό της είχε επίσης αρχίσει να γεμίζει τις δεξαμενές αποθήκευσης φυσικού αερίου.

Την Κυριακή, τα επίπεδα αποθήκευσης ήταν ήδη στο 79,9% της χωρητικότητας στην ΕΕ.

Ταυτόχρονα, οι φόβοι για την περιορισμένη παροχή ενέργειας έχουν επίσης οδηγήσει τις εταιρείες να μειώσουν τη χρήση ενέργειας.

Η βιομηχανία της Γερμανίας κατανάλωσε τον Ιούλιο 21,3% λιγότερο φυσικό αέριο από τον μέσο όρο του μήνα από το 2018 έως το 2021, ανακοίνωσε ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Δικτύων.

Ο Μιλερ δήλωσε ότι μια τέτοια προληπτική δράση “θα μπορούσε να σώσει τη Γερμανία από μια έκτακτη ανάγκη φυσικού αερίου αυτό το χειμώνα”.

gazprom

Μετάβαση σε LNG

Στη γερμανική παραθαλάσσια πόλη Λούμπμιν, όπου ο Nord Stream 1 καταλήγει στη στεριά, τα σχέδια για τη μετάβαση σε υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) έχουν ήδη δρομολογηθεί.

Το υγροποιημένο φυσικό αέριο, το οποίο μεταφέρεται με πλοία, θα φτάσει στο βιομηχανικό λιμάνι του Λουμπμίν, θα μετατραπεί ξανά σε αέριο και θα διοχετευθεί στο δίκτυο διανομής της Gascade, το οποίο μέχρι στιγμής χρησιμοποιείται για τη διοχέτευση του ρωσικού αερίου σε όλη τη χώρα.

“Αναμένουμε να είμαστε σε θέση να διοχετεύσουμε αέριο στο δίκτυο διανομής την 1η Δεκεμβρίου”, δήλωσε ο Stephan Knabe της Deutsche ReGas – της εταιρείας που διαχειρίζεται το έργο LNG.

Η εταιρεία πιστεύει ότι μόνο μέσω του τερματικού σταθμού LNG Lubmin μπορούν να εισαχθούν έως και 4,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, αποτελώντας περίπου το 8% της δυναμικότητας του Nord Stream 1.

Εν τω μεταξύ, η Ευρώπη ως μπλοκ ετοιμαζόταν να λάβει επείγουσα δράση για τη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να θέσει υπό έλεγχο τις καλπάζουσες τιμές. Ο φόβος της έλλειψης φυσικού αερίου έχει οδηγήσει τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για την ηλεκτρική ενέργεια στη Γαλλία και τη Γερμανία σε επίπεδα ρεκόρ.

ΠΗΓΗ: Dailymail

Διαφήμιση