Αρχική Ενέργεια Αυξήσεις «φωτιά» στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος

Αυξήσεις «φωτιά» στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος

Σύνταξη: ecozen.gr

0
ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΔΕΚΟ ΔΕΗ ΚΑΙ ΕΥΔΑΠ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΕΥΡΩ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI) - Επιδότηση ρεύματος - ρεύμα
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
Διαφήμιση

«Παίρνουν φωτιά» οι λογαριασμοί ρεύματος μετά τις αυξήσεις στα τιμολόγια Σεπτεμβρίου που έδωσαν στη δημοσιότητα οι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος. Σε αναμονή ανακοινώσεων βρίσκονται οι καταναλωτές για τις κρατικές επιδοτήσεις ηλεκτρικού ρεύματος από το οικονομικό επιτελείο.

Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται την Τρίτη ή το αργότερο την Τετάρτη καθώς ο αρμόδιος υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας συνοδεύει σήμερα τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Κατάρ για διμερείς επαφές στο επίκεντρο των οποίων είναι η ενέργεια.

Οι αυξήσεις που ανακοινώθηκαν από τους παρόχους είναι της τάξης του 15% έως και 62%.

Η χρέωση της κιλοβατώρας για τον Σεπτέμβριο από τη ΔΕΗ θα είναι 0,788 ευρώ, από την Protergia  0,782, τον Ήρων 0,75 και από την Elpedison 1,08.

Οι νέες αυξήσεις στην αρχική τιμή της κιλοβατώρας είναι το αποτέλεσμα των έντονων αυξήσεων που σημειώνονται όλο τον Αύγουστο στο φυσικό αέριο, αλλά και στην χονδρική τιμή του ρεύματος σε όλη την Ευρώπη.

ΔΕΗ

Η χώρα μας την προηγούμενη εβδομάδα κατέγραψε τιμές κοντά στα 400 ευρώ η μεγαβατώρα, όταν η μέση ευρωπαϊκή τιμή ήταν 431 ευρώ, ενώ υπήρξαν και πολύ υψηλές τιμές που μία μέρα ξεπέρασαν και τα 800 ευρώ.

ΔΕΗ: Μειώνονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές

Παρά την ενεργειακή κρίση και την άνοδο των τιμών του ρεύματος, το ποσοστό των πελατών της ΔΕΗ – που είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας – με ληξιπρόθεσμες οφειλές όχι μόνο δεν αυξήθηκε, αλλά μειώνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της επιχείρησης που έχει στη διάθεσή του το ΑΠΕ, οι πελάτες της ΔΕΗ με ληξιπρόθεσμες οφειλές ήταν τον Ιούνιο εφέτος το 20,6% του συνόλου (ένας στους πέντε), έναντι:

-23,1% τον Ιούνιο του 2021.

-26,2% τον ίδιο μήνα του 2020.

-26,4 % το 2019 και

-30,2% τον Ιούνιο του 2018.

Αυτό σημαίνει ότι το 2018 οι πελάτες με ληξιπρόθεσμες οφειλές ήταν 50% περισσότεροι (σε εκατοστιαία βάση) σε σχέση με το 2022 παρά το γεγονός ότι οι τιμές του ρεύματος από το φθινόπωρο του 2021 και μετά έχουν αυξηθεί εξαιτίας της διεθνούς κρίσης.

Η συγκράτηση του ποσοστού των πελατών με ληξιπρόθεσμα χρέη προς τον μεγαλύτερο προμηθευτή αποδίδεται σε σειρά παραγόντων όπως:

  • οι επιδοτήσεις που παρέχει η Πολιτεία μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης προς τους καταναλωτές ρεύματος,
  • οι εκπτώσεις που εφαρμόζει η ΔΕΗ,
  • τα προγράμματα σταθερού τιμολογίου που δεν επηρεάστηκαν από την ρήτρα αναπροσαρμογής τους προηγούμενους μήνες (έως ότου η ρήτρα καταργήθηκε τον Ιούλιο) αλλά και
  • τα προγράμματα διακανονισμού της επιχείρησης, που επιτρέπουν στους καταναλωτές οι οποίοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες, να διατηρούν ενήμερες τις οφειλές τους.

 

Διαφήμιση