Αρχική Special Topics - 2 Τα κίνητρα για να “ανοίξει” η αγορά υδρογόνου

Τα κίνητρα για να “ανοίξει” η αγορά υδρογόνου

Σύνταξη: ecozen.gr

0
Sardi energean
Διαφήμιση

Την ανάγκη θέσπισης κινήτρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο που θα καταστήσουν το υδρογόνο ανταγωνιστικό σε σχέση με το φυσικό αέριο επεσήμανε η Δρ. Κατερίνα Σάρδη, Διευθύνουσα Σύμβουλος και Country Manager της Energean στην Ελλάδα.  

Μιλώντας σε συνέδριο του ΔΕΣΦΑ και του Πανεπιστημίου Πειραιώς με θέμα «Δημιουργώντας την αλυσίδα του υδρογόνου στην Ελλάδα», η κα. Σάρδη ανέφερε ότι, σε αντίθεση προς ό,τι είχε συμβεί με την προσπάθεια διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα, σήμερα τα πάσης φύσεως οικονομικά και χρηματοδοτικά κίνητρα για το υδρογόνο είναι πολύ περιορισμένα έως και ανύπαρκτα.

Αποτέλεσμα, το υδρογόνο, ανανεώσιμο ή χαμηλότερου αποτυπώματος άνθρακα, να παραμένει μη ανταγωνιστικό προς το φυσικό αέριο το οποίο καλείται σε ευρύτερη κλίμακα να αντικαταστήσει.

Sardi energean

Πώς θα “ανοίξει” η αγορά υδρογόνου στη χώρα

Η κα. Σάρδη τόνισε επίσης ότι στην προσπάθεια δημιουργίας αγοράς υδρογόνου στην χώρα μας, θα πρέπει να αποφευχθούν μαξιμαλιστικοί και μη επιτεύξιμοι στόχοι, αλλά και να αντιμετωπιστούν  με επιτυχία ζητήματα όπως:

  • η αποφυγή δημιουργίας νέων σημαντικών εξαρτήσεων από εισαγωγές
  • η διασφάλιση της προμήθειας των απαιτούμενων φυσικών πόρων, όπως το νερό
  • η ανάπτυξη και λειτουργία των πιστοποιητικών προέλευσης εναρμονισμένων εντός της εσωτερικής αγοράς
  • η διασφάλιση των πόρων για τις τεράστιες επενδύσεις που χρειάζονται τόσο στον τομέα των δικτύων όσο και στην παραγωγή

green hydrogen

Επένδυση 160 εκατ. ευρώ

Η κα. Σάρδη ανέφερε ότι η Energean έχει σχεδιάσει μία μονάδα παραγωγής οικολογικού υδρογόνου (EcoH2) στον Πρίνο, η οποία σε συνδυασμό με τη μονάδα αποθήκευσης CO2, θα λειτουργεί με σχεδόν μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, καθώς πάνω από το 99% των εκπομπών CO2 θα αποθηκεύονται. 

 «Πρόκειται για μια επένδυση της τάξης των 160 εκατ. ευρώ, η οποία σε πλήρη ανάπτυξη θα είναι σε θέση να δίνει περί τους 150 τόνους ημερησίως, ήτοι περίπου το 3% της ισοδύναμης κατανάλωσης φυσικού αερίου της χώρας για το 2021», επεσήμανε χαρακτηριστικά η κα. Σάρδη.

Η Energean έχει υποβάλει πρόταση προς ένταξη του project μονάδας παραγωγής οικολογικού υδρογόνου στα Σημαντικά Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (Important Projects of Common European Interest -IPCEI).

 

Διαφήμιση