Αρχική Ενέργεια Πώς θα λειτουργήσει ο μηχανισμός επιδότησης ηλεκτρικού ρεύματος

Πώς θα λειτουργήσει ο μηχανισμός επιδότησης ηλεκτρικού ρεύματος

Σύνταξη: ecozen.gr

0
εξυπνοι μετρητες ΔΕΗ
Διαφήμιση

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έκανε σήμερα ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, μπαίνει σε λειτουργία ένας μηχανισμός επιδότησης ρεύματος που θα ισχύσει για το επόμενο 12μηνο και θα αποφέρει ακόμα και πάνω από 120 ευρώ κέρδος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Για τις καταναλώσεις ρεύματος του Ιουνίου, οι επιδοτήσεις θα είναι “οριζόντιες” χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξάρτητα από το αν οι κατοικίες είναι κύριες ή δευτερεύουσες. Αυτό σημαίνει πολύ μεγάλη αύξηση της επιδότησης για τα νοικοκυριά που εμφανίζουν αυξημένες καταναλώσεις ρεύματος (άνω των 300 κιλοβατωρών ανά μήνα) αλλά και σημαντική “ανάσα” για όσους μεταφέρθηκαν ή θέλουν να μεταφερθούν στα εξοχικά τους.

ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΤΗΣ ΔΕΗ (EUROKINISSI // ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΝΤΖΙΑΡΗΣ) - Τιμολόγια
(EUROKINISSI // ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΝΤΖΙΑΡΗΣ)

Αυτό θα συμβαίνει και για το επόμενο 12μηνο: Κάθε μήνα ο υπουργός Περιβάλλοντος θα ανακοινώνει πέντε τιμές επιδότησης οι οποίες θα αναπροσαρμόζονται ανάλογα με το πώς εξελίσσεται η τιμή χονδρικής του ρεύματος.

Για το ρεύμα που καταναλώσαμε τον Ιούνιο, θα εφαρμοστεί για τελευταία φορά η “ρήτρα αναπροσαρμογής”. Αυτή θα επιβαρύνει τους λογαριασμούς του ρεύματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων με 24 λεπτά ανά κιλοβατώρα (σ.σ έως και τέσσερις φορές περισσότερο σε σχέση με το κανονικό τιμολόγιο του ρεύματος).

Επί αυτού του ποσού, η επιδότηση που ανακοίνωσε ο κ. Σκρέκας είναι (ανά τιμολόγιο):

· ΟΙΚΙΑΚΟ: 0,2€ / KWh

· ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ: 0,24€ / KWh

· ΑΓΡΟΤΕΣ: 0,213€ / KWh

· ΕΜΠΟΡΟΙ (έως 35KVa): 0,192 € / KWh

· ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ (άνω των 35KVa): 0,148 € / KWh

Παραδείγματα:

  • Ένα νοικοκυριό που θα καταναλώνει 300 κιλοβατώρες, θα βλέπει χρέωση 118 ευρώ μαζί με την ρήτρα αναπροσαρμογής, αλλά θα λαμβάνει επιδότηση 60 ευρώ και τελικώς θα πληρώνει 58,6 ευρώ.
  • Επίσης, ένα νοικοκυριό με 600 κιλοβατώρες μηνιαία κατανάλωση, θα επιδοτείται με 120 ευρώ, οπότε η επιβάρυνση θα πέφτει από τα 236 ευρώ στα 116 ευρώ.

Πρακτικά, αυτό το μοντέλο που ανακοινώθηκε για τον Ιούλιο, θα είναι και το μοντέλο που θα ισχύσει από εδώ και στο εξής.

Οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας θα γνωστοποιούν σε ποια τιμή θα πουλήσουν το ρεύμα ενσωματώνοντας σε αυτή και τη ρήτρα αναπροσαρμογής και στη συνέχεια θα έρχεται το κράτος με αναπροσαρμοσμένες τιμές επιδότησης να κατεβάζει την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας.

Διαφήμιση