Αρχική Διάστημα «Παρέλαση» δορυφόρων Starlink: Γιατί έγινε ορατή και στην Ελλάδα

«Παρέλαση» δορυφόρων Starlink: Γιατί έγινε ορατή και στην Ελλάδα

0
starlink
Εικόνα: UNSPLASH/Andy Holmes
Διαφήμιση

Μια διαφορετική «παρέλαση αστέρων» είδαν τα βράδια του Σαββάτου και της Κυριακής οι κάτοικοι σε κεντρική Στερεά Ελλάδα, νησιά Κυκλάδων και βορειοανατολικό Αιγαίο και της Αττικής, αντίστοιχα, απορώντας αρχικά περί τίνος πρόκειται.

Η συστοιχία κινούμενων φώτων που αναβόσβηναν στον ουρανό ήταν ορατή με γυμνό μάτι, κάτι που προξένησε απορίες, προκάλεσε δε έως και ανησυχία. Πολλοί από τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μοιράστηκαν φωτογραφίες που αποτύπωσαν με τα κινητά τους εκφράζοντας απορία.

Τη φημολογία για το ότι επρόκειτο για τους δορυφόρους Starlink, από την SpaceX του Elon Musk, ακολούθησε η επιβεβαίωση των ειδικών. Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι και τον Απρίλιο του 2020 το ίδιο θέμα είχε απασχολήσει Έλληνες πολίτες παρατηρητές του ουρανού, στο Βόλο.

Διαβάστε επίσης: Μεγάλη Διάκριση για την Hellas Sat – Στο ΔΣ του SSPI μαζί με SpaceX και Kratos

Τι ισχύει τελικά

Πρόκειται για έναν «αστερισμό» τεχνητών δορυφόρων χαμηλής τροχιάς, ο οποίος παρέχει δορυφορικό internet σε όλη την επιφάνεια της Γης.

Κατασκευάστηκαν από την εταιρεία SpaceX, κολοσσού και πρωτοπόρου στις ιδιωτικές διαστημικές αποστολές, που συνεργάζεται με τη NASA, η οποία ιδρύθηκε και διοικείται από τον κροίσο Elon Musk.

Μιλώντας στο ertnews.gr ο διευθυντής του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ και Διευθυντής Ερευνών στο κέντρο Ερευνών Αστρονομίας και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών της Ακαδημίας Αθηνών, Σπύρος Βασιλάκος, αποσαφήνισε ότι πρόκειται για τους δορυφόρους της SpaceX οι οποίοι βρίσκονται σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη για να παρέχουν γρήγορο δορυφορικό Internet σε πολλές περιοχές του πλανήτη. Είναι ορατοί δε, εδώ και λίγους μήνες και στη χώρα μας. Αξίζει να σημειωθεί ότι παρέχεται ήδη από το Μάιο δορυφορικό internet από την εταιρεία και στην Ελλάδα. 

Το προ ημερών φαινόμενο ήταν πιο έντονο και ξεκάθαρα ορατό, λόγω των καλών καιρικών συνθηκών, από όλους όσους έτυχε να παρατηρούν τον ουρανό.

starlink
Εικόνα: UNSPLASH/Forest Katsch

Μικρή «ανησυχία» από ΜΜΕ της Μέσης Ανατολής

Δεδομένου πάντως ότι η SpaceX δεν έχει σχολιάσει ακόμη κάτι επισήμως σε αιτήματα – ερωτήματα διαφόρων μέσων, στο ότι «εκτόξευσαν έναν δορυφόρο Starlink μέσω ενός πυραύλου Falcon 9 αρκετά πρόσφατα» αναφέρεται η Jerusalem Post.

«Πρόκειται για μια πιθανή και λογική εξήγηση», ανέφερε ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας του Ισραήλ “KAN”.

«Τι είναι αυτά τα περίεργα “UFO” που εντοπίστηκαν πάνω από τη Μέση Ανατολή;» αναρωτιέται, χαριτολογώντας ωστόσο, σε δημοσίευμά του το DohaNews, μεγάλο portal ενημέρωσης του Κατάρ σε σχετικό του δημοσίευμα της Δευτέρας.

Πηγή: ΕΡΤ

Διαφήμιση