Αρχική Ζώα Οι επιπτώσεις στον πλανήτη από την αύξηση κατοικίδιων

Οι επιπτώσεις στον πλανήτη από την αύξηση κατοικίδιων

Σύνταξη: ecozen.gr

0
Κατοικίδια
Διαφήμιση

Η ζήτηση για κατοικίδια ζώα αυξήθηκε κατά τη διάρκεια του κορονοϊού, με 3,2 εκατομμύρια νοικοκυριά στο Ηνωμένο Βασίλειο να αποκτούν κατοικίδιο από την έναρξη της πανδημίας, σύμφωνα με έρευνα της Pet Food Manufacturers Association.

Κατοικίδια και πλανήτης

«Τώρα, περισσότερο από ποτέ, γνωρίζουμε ότι η συντροφικότητα και η χαρά που μπορούν να φέρουν τα κατοικίδια ζώα στη ζωή των ανθρώπων δεν πρέπει να υποτιμάται», δήλωσε η Nicole Paley, αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος της PFMA.

Αλλα είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου, ο μεγαλύτερος εχθρός του πλανήτη;

Όσο αξιαγάπητοι κι αν είναι, οι γάτες και οι σκύλοι κατέχουν ένα απότομο αποτύπωμα άνθρακα. Αυτό οφείλεται κυρίως στη διατροφή τους, η οποία περιλαμβάνει πολλά κρέατα και ζωικά προϊόντα.

Κατανάλωση κρέατος

Η κατανάλωση κρέατος από γάτες και σκύλους στις ΗΠΑ παράγει περίπου 64 εκατομμύρια τόνους CO2 ετησίως, ισοδύναμο με την αξία ενός έτους οδήγησης από 13 εκατομμύρια αυτοκίνητα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS One, το 2017.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι γάτες και οι σκύλοι ευθύνονται για το 25 έως 30 τοις εκατό των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της κατανάλωσης κρέατος στις ΗΠΑ.

BERTY
Εικόνα: Battersea Dogs & Cats Home

«Τα κατοικίδια έχουν πολλά οφέλη, αλλά και τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις», δήλωσε ο Gregory Okin, συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Λος Άντζελες. «Όσοι από εμάς προτιμούμε να τρώμε ή να σερβίρουμε κρέας πρέπει να μπορούμε να έχουμε μια ενημερωμένη συζήτηση για τις επιλογές μας, και αυτό περιλαμβάνει τις επιλογές που κάνουμε για τα κατοικίδια ζώα μας.»

Οι τροφές

Η παραγωγή ξηρών τροφών για κατοικίδια εκπέμπει 106 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο, περισσότερο από χώρες όπως η Μοζαμβίκη και οι Φιλιππίνες, σύμφωνα με μελέτη του 2020 από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

Μια χώρα που παράγει την ίδια ποσότητα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα θα είναι η εξήντα υψηλότερη εκπομπή στον κόσμο, ανέφεραν οι ερευνητές.

«Αν το εκφράσετε σε σχέση με τις εκπομπές των χωρών, είναι πολύ εκπληκτικό και τραβάει τα βλέμματα», δήλωσε στην Independent ο Ντόμινικ Μοράν, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης και καθηγητής γεωργικών και οικονομικών πόρων στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

200908113204 cateat2 350x233 1

Οι ερευνητές ανέλυσαν περισσότερους από 280 τύπους ξηρών τροφών για κατοικίδια που πωλούνται στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, περιοχές που αντιπροσωπεύουν τα δύο τρίτα των πωλήσεων και διαπίστωσαν ότι το ήμισυ των τροφίμων προέρχεται από ζωικά και προϊόντα ψαριών. Το άλλο μισό είναι φτιαγμένο από φυτά καλλιέργειας, όπως ρύζι, καλαμπόκι και σιτάρι.

«Ακόμη και αν ληφθεί υπόψη η χρήση υποπροϊόντων σε τροφές για κατοικίδια, η διατροφή των ζώων συντροφιάς παίζει ρόλο στην αλλαγή του περιβάλλοντος.

Αυτό είναι ένα θέμα που έχει παραλειφθεί στο παρελθόν, αλλά έχουμε δείξει ότι τα κατοικίδια ζώα και ο τρόπος με τον οποίο τρέφονται πρέπει να ληφθούν υπόψη παράλληλα με άλλες δράσεις για τη μείωση της αλλαγής του κλίματος και της απώλειας βιοποικιλότητας », δήλωσε ο Peter Alexander, ανώτερος ερευνητής στον τομέα της επισιτιστικής ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

Με πληροφορίες του Independent

Διαφήμιση