Αρχική Καταστροφές Λέσβος: Αναζωπύρωση στη Βρίσα – Εκκενώθηκε ξανά ο οικισμός

Λέσβος: Αναζωπύρωση στη Βρίσα – Εκκενώθηκε ξανά ο οικισμός

0
ΑΝΑΖΟΠΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ ΠΕΡΙΟΧΗ ΒΡΙΣΑ ΠΟΛΙΧΝΙΤΟΣ (ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ/EUROKINISSI) - Βρίσα
Διαφήμιση

Νέα αναζωπύρωση κοντά στη Βρίσα Λέσβου έθεσε σε συναγερμό την Πυροσβεστική. Οι άνεμοι που πνέουν στη θέση Λαγκάδα, μεταξύ Βρίσας και Πολιχνίτου, δημιούργησαν ένα νέο μεγάλο μέτωπο που κινείται δυτικά – νοτιοδυτικά.

Μέσω μηνύματος του 112, δόθηκε εκ νέου εντολή εκκένωσης της περιοχής.

Η αναζωπύρωση της δασικής πυρκαγιάς που ξέσπασε το πρωί της περασμένης Κυριακής, καίει άκαυτες ως τα τώρα δασικές εκτάσεις στην περιοχή Λαγκάδα. Στο σημείο επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, καθώς και έξι εναέρια μέσα.

ΑΝΑΖΟΠΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ ΠΕΡΙΟΧΗ ΒΡΙΣΑ ΠΟΛΙΧΝΙΤΟΣ (ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ/EUROKINISSI)
Αναζοπύρωση στη πυρκαγιά της Λέσβου. Περιοχή Βρίσα -Πολιχνίτος Τετάρτη 27 Ιουλίου 2022 (ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ/EUROKINISSI)
ΑΝΑΖΟΠΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ ΠΕΡΙΟΧΗ ΒΡΙΣΑ ΠΟΛΙΧΝΙΤΟΣ (ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ/EUROKINISSI)
Αναζοπύρωση στη πυρκαγιά της Λέσβου. Περιοχή Βρίσα -Πολιχνίτος Τετάρτη 27 Ιουλίου 2022 (ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ/EUROKINISSI)

Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα δόθηκε εντολή να επιστρέψουν στα σπίτια τους οι κάτοικοι των κοινοτήτων Βρίσας και Σταυρού με απόφαση του Δήμου Δυτικής Λέσβου και μετά από εισήγηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Τα δυο χωριά εκκενώθηκαν όταν η μεγάλη πυρκαγιά στο δάσος της περιοχής πλησίασε επικίνδυνα τους οικισμούς, διότι μέχρι το μεσημέρι δεν υπήρχε ενεργό μέτωπο στη Βρίσα.

Βρίσα Λέσβος
Εικόνα: aeolos.tv

Έβρος: Νέες αντιπυρικές ζώνες στο νοτιοδυτικό τμήμα του Εθνικού Πάρκου της Δαδιάς

Το νοτιοδυτικό μέτωπο της πυρκαγιάς βρίσκεται και σήμερα στο επίκεντρο του επιχειρησιακού σχεδιασμού των δυνάμεων κατάσβεσης στο Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς. Επιχειρώντας καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας οι ισχυρές επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης απέτρεψαν τη δημιουργία νέων πύρινων μετώπων σε μία έκταση χιλιάδων στρεμμάτων, στην οποία χθες, λόγω των εναλλαγών της κατεύθυνσης του ανέμου, προκαλούνταν διάσπαρτες κηλιδώσεις.

Σύμφωνα με τον εκτελώντα καθήκοντα διευθυντή Δασών, Πέτρο Ανθόπουλο, τα πεζοπόρα τμήματα περιόρισαν σημαντικά τη φωτιά που κατευθύνονταν βόρεια από τις κεραίες της ΕΡΤ, περιοχή στην οποία βρίσκεται και η αποικία του Μαυρόγυπα. Σήμερα, με το πρώτο φως της ημέρας, οι δασικές υπηρεσίες σχεδιάζουν τη διάνοιξη νέων αντιπυρικών ζωνών δυτικά του πυροφυλακίου της Λευκίμμης. Σε συνεργασία με τον στρατό και την Πυροσβεστική Υπηρεσία απομακρύνεται η βλάστηση, καθαρίζονται οι ζώνες με μηχανήματα βαρέως τύπου σε μία προσπάθεια περικύκλωσης του πύρινου μετώπου με αντιπυρικές ζώνες, οι οποίες θα αποτρέψουν την περαιτέρω εξάπλωση της πυρκαγιάς βοηθώντας ταυτόχρονα στο έργο των δυνάμεων κατάσβεσης.

Διαβάστε επίσης: Για έβδομη μέρα καίγεται η Δαδιά – Βελτιωμένη εικόνα σε Μάνδρα και Λέσβο

Άμεση η ανταπόκριση της Πυροσβεστικής σε πυρκαγιά στη Σάμο

Υπό έλεγχο τέθηκε γρήγορα φωτιά που ξέσπασε νωρίτερα το μεσημέρι της Τετάρτης στο Πυθαγόρειο της Σάμου, σε αγροτολιβαδική έκταση, πάνω από την περιοχή του αεροδρομίου.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδρασαν άμεσα και πέτυχαν σε ελάχιστο χρόνο να αδρανοποιήσουν τις εστίες και να θέσουν υπό έλεγχο το μέτωπο πριν επεκταθεί.

Διαφήμιση