Αρχική Καταστροφές Πεντέλη: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες και τους ισχυρούς ανέμους

Πεντέλη: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες και τους ισχυρούς ανέμους

Σύνταξη: ecozen.gr

0
[354307] ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΝΤΕΛΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΝΤΡΑΦΙ (ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
(ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Σε κόλαση μετατράπηκε η Πεντέλη με την φωτιά να εξαπλώνεται στις γύρω περιοχές, τους ανέμους να είναι θυελλώδεις και να ενισχύουν το καταστρεπτικό έργο της πυρκαγιάς.

Ολονύκτια μάχη έδωσαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για να αντιμετωπίσουν την τεράστια πυρκαγιά που ξέσπασε χθες Τρίτη το μεσημέρι στην Πεντέλη και επεκτάθηκε σε περιοχές όπως το Ντράφι, αλλά και ευρύτερα στην Ανθούσα, τη Διώνη, το Δασαμάρι και τον Γέρακα.Συνεχή ήταν τα μηνύματα από το 112 για εκκενώσεις περιοχών, με το τελευταίο σήμερα Τετάρτη στις 05:30 που εστάλη για τους κατοίκους της Παλλήνης και της Νέας Παλλήνης με εντολή να εκκενώσουν προς Πικέρμι και Ραφήνα.

Στις 04:30 άλλο μήνυμα απευθυνόταν στους κατοίκους του Πανοράματος Παλλήνης και της Βούλας Πικερμίου, προκειμένου να εκκενώσουν προς Πικέρμι.

Στις 02.00 είχαν ειδοποιηθεί και οι κάτοικοι των ανατολικών περιοχών του Γέρακα: «Αν βρίσκεται στις ανατολικές περιοχές του Γέρακα εκκενώστε τώρα προς Αγία Παρασκευή».

Νωρίτερα, είχε δοθεί εντολή για εκκένωση ολόκληρης της Πεντέλης και των περιοχών πέριξ του 414 Στρατιωτικού Νοσοκομείου, προς Βριλήσσια.

23:43 : Τηλεδιάσκεψη με το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας είχε πριν από λίγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το Μέγαρο Μαξίμου.

Ενημερώθηκε για την εξέλιξη της φωτιάς στην Πεντέλη και την έκτασή της. Όλη τη νύχτα θα επιχειρούν στα πύρινα μέτωπα πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής, δυνάμεις της Αστυνομίας, του Στρατού, της τοπικής αυτοδιοίκησης και εθελοντές.

Με το πρώτο φως της μέρας θα αρχίσουν να επιχειρούν τα εναέρια μέσα. Δεν έχουν διακομισθεί, μέχρι στιγμής, πολίτες στα νοσοκομεία με προβλήματα. Οι νοσοκομειακές μονάδες βρίσκονται σε επιφυλακή.

23.28 Γιάννης Αρτοποιός στην ΕΡΤ: Έχουμε καταφέρει να περιορίσουμε το μέτωπο της φωτιάς στην κορυφογραμμή στα σύνορα Πεντέλης με Διόνυσο. Δίνουμε τη μάχη μας στην Ανθούσα στον οικισμό Καλλιθέα και η εστία σε ένα σημείο δεξιά στο Ντράφι. Επιχειρούν αυτή τη στιγμή 420 πυροσβέστες από όλη την Ελλάδα 18 ομάδες υποστήριξης και 120 οχήματα. Το μήνυμα που λαμβάνουμε από το πεδίο επιχειρήσεων είναι πολύ θετικό.

22: 35 : Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής Γιάννη Αρτοποιό, στον Σκάι, μεγάλο είναι αυτή την ώρα το μέτωπο της Ανθούσας, που βρίσκεται κοντά στον οικισμό. Δημιουργείται ασπίδα από πυροσβεστικά οχήματα για να κρατηθεί η πύρινη λαίλαπα έξω από τον οικιστικό ιστό. «Παρατάσουμε δυνάμεις ανάμεσα στο δασικό και οικιστικό ιστό ώστε να μπουν τα υδροφόρα οχήματα μπροστά από τη φωτιά για να μην κινδυνεύει ο οικισμός. Υπάρχει ανάπτυξη δυνάμεων μπροστά από το Παίδων Πεντέλης προς τον Άγιο Πέτρο όπου η φορά μας βοηθά και στρέφει τη φωτιά στα καμένα. Το Ντράφι πλεον πάει πολύ καλά όπως μας ενημερώνουν οι πυροσβέστες. Επιχειρούν μεγάλες δυνάμεις της πυροσβεστικής αλλά και 58 οχήματα αστυνομίας, εθελοντές πυροσβέστες».

[354307] ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΝΤΕΛΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΝΤΡΑΦΙ (ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
(ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
22:11 : Εκκενώθηκαν το Παίδων Πεντέλης με 36 παιδιά προς τα νοσοκομεία Παίδων Αγία Σοφία και Αγλαϊα Κυριακού, καθώς και το Νταού Πεντέλης με 35 παιδιά προς το Ίδρυμα Μητέρα. Μαζί και το προσωπικό.

Έως τις 22.00 δεν είχαν γίνει κλήσεις προς το ΕΚΑΒ για τραυματισμούς ή αναπνευστικά προβλήματα. Σε μέγιστη ετοιμότητα το ΕΚΑΒ και τα εφημερεύοντα νοσοκομεία.

21: 50 : Δραματική είναι η πρόβλεψη του διευθυντή της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά, για τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν τις επόμενες ώρες. Όπως επισημαίνει σε ανάρτησή του, η μέση ένταση των ανέμων τη νύχτα μπορεί να μην ξεπερνά τα 5 με 6 μποφόρ, ωστόσο οι ριπές του ανέμου θα φτάνουν 7-8 μποφόρ. Σημειώνει, δε, ότι «οι συνθήκες θα εξακολουθήσουν να είναι δύσκολες και το βράδυ, ενώ πριν τα ξημερώματα θα ενισχυθούν».

21:47 : Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική η πυρκαγιά της Πεντέλης στο μέτωπο προς Διόνυσο έχει μειώσει ταχύτητα. Ενώ στο μέτωπο προς δυτικά και νότια προς την περιοχή Καλλιθέα έχει ένταση. Δεν υπάρχουν κλήσεις για εγκλωβισμένους.

21:12 : Εκκενώνεται προληπτικά το νοσοκομείο Παίδων, ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΙ, η δήμαρχος της Πεντέλης κυρία Κεχαγιά, όπου είναι σε εξέλιξη μεγάλη φωτιά εν μέσω ισχυρών ανέμων. Η ίδια σημείωσε πως δεν κινδυνεύουν ούτε τα παιδιά, ούτε το προσωπικό. Η φωτιά είναι μεν σε απόσταση, αλλά η απομάκρυνση κρίθηκε αναγκαία για προληπτικούς λόγους.

Στις φλόγες είναι πλέον τα πρώτα σπίτια στην Πεντέλη, καθώς το πύρινο μέτωπο που καίει από το απόγευμα δεν αντιμετωπίστηκε εγκαίρως.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, αυτή τη στιγμή, υπάρχουν 4 σπίτια με ζημιές στην περιοχή που βρίσκεται στο Ντράφι. Είναι τα σημεία, στα οποία οι πυροσβέστες επιχείρησαν για να διασώσουν τις περιουσίες των πολιτών.

ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΝΤΕΛΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΝΤΡΑΦΙ (ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)
(ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)

Ο πυρομετεωρολόγος κ. Θεόδωρος Γιάνναρος ενημέρωσε με ανάρτησή του στο Facebook ότι η δασική πυρκαγιά στην Πεντέλη έχει λάβει άσχημες διαστάσεις και πως οι εργαζόμενοι αποχωρούν από τις εγκαταστάσεις στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Η δασική πυρκαγιά στην Πεντέλη έχει λάβει άσχημες διαστάσεις. Αποχωρούμε από τις εγκαταστάσεις μας στο ΕΑΑ, αλλά θα συνεχίσουμε να επιτηρούμε τις πυρομετεωρολογικές συνθήκες και να ενημερώνουμε για ότι νεότερο προκύψει. Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών. Παραμείνετε ενημερωμένοι. Παραμείνετε σε επαγρύπνηση, έγραψε χαρακτηστικά ο ίδιος.

Η φωτιά ξέσπασεστο Βαγιάτι Πεντέλης και έχει μπει ήδη στο Ντράφι φτάνοντας στα σπίτα.

Σε ετοιμότητα δύο νοσοκομεία

Στα σημεία πυρκαγιάς στη Πεντέλη βρίσκονται σε ετοιμότητα 5 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ. Από το Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας του ΕΚΑΒ έχουν τεθεί σε ετοιμότητα Θριάσιο και Γ. Γεννηματάς για εγκαυματίες.

ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΝΤΕΛΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΝΤΡΑΦΙ (ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)
(ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)

Ο συντονισμός των δυνάμεων του ΕΚΑΒ γίνεται από το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο του ΕΚΑΒ όπου ήδη βρίσκεται ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου.

Ισχυροί άνεμοι στην περιοχή

Οι πολύ ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δεν βοηθούν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς. Σύμφωνα με την ενημέρωση, οι ριπές του ανέμου φτάνουν μέχρι και τα 8 μποφόρ.

ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΝΤΕΛΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΝΤΡΑΦΙ (ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)
(ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI)

Οι Air Tractors δεν μπορούν να επιχειρήσουν και αποχωρούν. Παράλληλα δόθηκε εντολή να σηκωθούν 2 Canadair από Ελευσίνα και 2 Canadair από Θεσσαλονίκη.

Συνεχίζουν να επιχειρούν σε αυτές τις συνθήκες τα ελικόπτερα και ενισχύονται με άλλες εναέριες δυνάμεις από τη περιφέρεια.

Διαφήμιση