Αρχική Καταστροφές H Ευρώπη καίγεται: Χιλιάδες τουρίστες απομακρύνονται σε Ισπανία Πορτογαλία – Αγωνία στη...

H Ευρώπη καίγεται: Χιλιάδες τουρίστες απομακρύνονται σε Ισπανία Πορτογαλία – Αγωνία στη Γαλλία

0
20220715 132802
Διαφήμιση

Μεγάλες δασικές πυρκαγιές μαίνονται για έβδομη ημέρα στα κεντρικά της Πορτογαλίας.

Στη Γαλλία 7.300 εκτάρια κάηκαν. Οι ανεξέλεγκτες πυρκαγιές συνεχίζουν να μαίνονται σε όλη την Ευρώπη, καταστρέφοντας τα πάντα στο πέρασμά τους, συμπεριλαμβανομένων κατοικιών, γηπέδων γκολφ, επιχειρήσεων και πολυτελών κατοικιών.

Η Πορτογαλία, η Ισπανία,η Γαλλία και η Κροατία υποφέρουν από τεράστιες πυρκαγιές εν μέσω του ασφυκτικού πανευρωπαϊκού καύσωνα.

Πορτογαλία

Το θερμόμετρο να ξεπερνάει τους 46 βαθμούς Κελσίου και σε συνθήκες ακραίας ξηρασίας, πάνω από 3.000 πυροσβέστες μάχονται νυχθημερόν για να συγκρατήσουν τα συνολικά 27 ενεργά μέτωπα. Τα κυριότερα εντοπίζονται στις επαρχίες Λεϊρία και Αβέϊρο. Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα επέκτεινε μέχρι την Κυριακή την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα μέχρι την Κυριακή. Απαγορεύεται μεταξύ άλλων η πρόσβαση του κοινού σε δασικές περιοχές και η χρήση γεωργικών μηχανημάτων. Στο πλευρό των πυροσβεστικών δυνάμεων και απελπισμένοι κάτοικοι που προσπαθούν να σώσουν τις περιουσίες τους. Οι θυελλώδεις νοτιάδες ωστόσο από την Αφρική καθιστούν το έργο τους εξαιρετικά δύσκολο.

20220715 132753

Ισπανία

Η φωτιά που ξέσπασε τη Δευτέρα κοντά στην επαρχία Κάθερες στα δυτικά της χώρας δεν εχει τεθεί υπό έλεγχο και έχει μέχρι στιγμής καταστρέψει δεκάδες χιλίαδες στρέμματα.Χιλιάδες τουρίστες απομακρύνονται καθώς πλησιάζουν οι φλόγες στη Μάλαγα με ρεκόρ θερμοκρασίας Ιουλίου 47 C. Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από το δημοφιλές ισπανικό θέρετρο διακοπών της Μάλαγα καθώς ανεξέλεγκτες φλόγες κυλούν προς το hotspot στις κοντινές πόλεις Alhaurin de la Torre και Alhaurin el Grande.

20220715 132822

Γαλλία

Σε πύρινο κλοιό βρίσκεται και η Γαλλία. Οι πυρκαγιές που μαίνονται για τρίτη ημέρα κοντά στο Μπορντό έχουν καταστρέψει σχεδόν 40.000 στρέμματα δάσους. Οι αρχές διέταξαν την προληπτική εκκένωση οικισμών. Συνολικά 6.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους.

Πάνω από 1.000 πυροσβέστες έχουν ριχτεί στη μάχη. Η Ελλάδα συνδράμει με δύο Canadair

Στη Gironde, της Γαλλίας, 1.000 πυροσβέστες συνεχίζουν να μάχονται με δύο πυρκαγιές που ξέσπασαν την Πέμπτη 14/07/22. Και έχουν κάψει έως τώρα 7.300 εκτάρια αυξάνοντας την καμένη γη κατά 2.000 εκταρίων μόλις μέσα στη νύχτα, ανέφεραν οι αρχές.

20220715 132745

Οι φλόγες αναζωπυρώνονται από την καυτή ζέστη, τις συνθήκες στο tinder box και τον δυνατό αέρα.

Στη Γαλλία, χιλιάδες άλλοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, καθώς 1.000 πυροσβέστες με την υποστήριξη δέκα αεροσκαφών βομβαρδιστικών νερού συνεχίζουν να μάχονται με δύο κολαστήρια που ξέσπασαν την Τρίτη, που προκλήθηκαν από την καυτή ζέστη, τις συνθήκες σε σκάφη και τους δυνατούς ανέμους.Μία από τις γαλλικές πυρκαγιές βρίσκεται σε δασικές εκτάσεις ακριβώς νότια του θερέτρου Arcachon του Ατλαντικού, που αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης για επισκέπτες από όλη τη Γαλλία και όχι μόνο κατά τη θερινή περίοδο. Το άλλο βρίσκεται σε πάρκο, κοντά σε κοιλάδες με αμπελώνες που έχουν δυσκολευτεί με θερμότερο, ξηρότερο καιρό από το συνηθισμένο φέτος. Μερικά από τα πυροσβεστικά αεροπλάνα και τον εξοπλισμό που μετέιχαν  στην παρέλαση της Πέμπτης για την Ημέρα της Βαστίλης στο Παρίσι, εκτράπηκαν για χρήση στις πυρκαγιές στην περιοχή του Μπορντό. Πυρκαγιές ξέσπασαν επίσης στη νοτιοανατολική Γαλλία και βόρεια του Παρισιού. Κάτοικος της περιοχής Karyn είπε στη Le Figaro: «Δεν το έχω δει ποτέ και πραγματικά νιώθω ότι είναι μετα-αποκαλυπτικό, πέφτει παντού, στα αυτοκίνητα, είναι ανησυχητικό». Στην Ιταλία τα ποτάμια  στεγνώνουν. Ο  ποταμός Πάδος  της Ιταλίας έχει στεγνώσει στη χειρότερη ξηρασία της χώρας τα τελευταία 70 χρόνια.

Διαφήμιση