Αρχική Υγεία - Διατροφή Ευλογιά των πιθήκων: Ανήσυχη η Ευρώπη – 32 κρούσματα στην Ελλάδα

Ευλογιά των πιθήκων: Ανήσυχη η Ευρώπη – 32 κρούσματα στην Ελλάδα

0
monkeypox - Ευλογιά των πιθήκων
Εικόνα: REUTERS/Dado Ruvic
Διαφήμιση

Τα 32 στη χώρα μας τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων, σύμφωνα με την εβδομαδιαία ανακοίνωση του ΕΟΔΥ.

Όπως έγινε γνωστό, πρόκειται για άνδρες με διάμεση ηλικία τα 38 χρόνια εκ των οποίων οι 12 ανέφεραν ταξίδι στο εξωτερικό κατά την περίοδο επώασης της νόσου.

Αναλυτικά η έκθεση:

«Η ευλογιά των πιθήκων είναι ιογενής λοίμωξη που αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1958. Έκτοτε, εμφανίζεται σε τροπικές περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής. Μεταδίδεται μέσω της επαφής με άγρια ζώα και από άνθρωπο σε άνθρωπο με τη στενή σωματική επαφή.

Το Μάιο του 2022 καταγράφηκε αυξημένος αριθμός κρουσμάτων ευλογιάς πιθήκων σε μη ενδημικές χώρες. Συνολικά, στην Ευρώπη, μέχρι τις 26 Ιουλίου 2022 καταγράφηκαν 13.043 κρούσματα της νόσου σε 37 διαφορετικές χώρες, σύμφωνα με το κοινό Ευρωπαϊκό γραφείο παρακολούθησης της Ευλογίας των πιθήκων από τον ECDC και τον WHO.

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην παρούσα έκθεση αφορούν στα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της λοίμωξης από ιό της ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα, βάσει των δεδομένων που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και έχουν καταγραφεί μέχρι τις 28 Ιουλίου 2022.

Τα δεδομένα επιδημιολογικής επιτήρησης προέρχονται από τις δηλώσεις που αποστέλλουν οι θεράποντες ιατροί στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για τα κρούσματα, καθώς και από την καθημερινή επικοινωνία με συνεργαζόμενα εργαστήρια που συμμετέχουν στη διάγνωση της λοίμωξης από ιό της ευλογιάς των πιθήκων.

Η Διεύθυνση Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης για Λοιμώδη Νοσήματα του ΕΟΔΥ πραγματοποιεί συστηματική διερεύνηση των διαγνωσμένων κρουσμάτων, μέσω επικοινωνίας με τους θεράποντες ιατρούς ή/και μέσω συνεντεύξεων με τους ασθενείς, ώστε να προσδιορισθούν τα χαρακτηριστικά της νόσου και οι παράγοντες κινδύνου.

Ο συνολικός αριθμός των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων από την έναρξη της καταγραφής ανέρχεται σε 32 (όλοι άνδρες, διάμεση ηλικία: 38 έτη (22-59)), εκ των οποίων 12 ανέφεραν ταξίδι στο εξωτερικό εντός του χρόνου επώασης της νόσου (38%)».

Η χρονική κατανομή των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανά εβδομάδα έναρξης συμπτωμάτων (εβδομάδα κατά ISO) παρουσιάζεται στο παρακάτω γράφημα:

monkeypox - July 2022 - Ευλογιά των πιθήκων - κρούσματα

Διαβάστε επίσης: Στα 136.077 τα νέα εβδομαδιαία κρούσματα – Τι δείχνουν τα λύματα

Επιστολή της Στ. Κυριακίδου προς τους Υπουργούς Υγείας της ΕΕ για την ευλογιά των πιθήκων

Για συντονισμένη δράση των 27 κρατών-μελών έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί η ευλογιά των πιθήκων καλεί η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου σε επιστολή της προς τους Ευρωπαίους Υπουργούς Υγείας λίγες ημέρες αφότου ο ΠΟΥ κήρυξε παγκόσμιο συναγερμό.

Στην επιστολή, στοιχεία της οποίας μεταδίδει ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κ. Κυριακίδου «ενθαρρύνει» τα κράτη-μέλη να ορίσουν σαφείς κατευθυντήριες γραμμές σε όλα τα επίπεδα εθνικής διακυβέρνησης, σύμφωνα με τις συστάσεις του ECDC για τον εντοπισμό επαφών και την απομόνωση κρουσμάτων και στενών επαφών.

«Οι σαφείς προτεραιότητές μας σε αυτό το σημείο πρέπει να είναι η ενίσχυση της επιτήρησης, η αναγνώριση και η αναφορά κρουσμάτων, η απομόνωση, η ανίχνευση επαφών,ο εμβολιασμός, καθώς και η πρόληψη των λοιμώξεων και οι εκστρατείες επικοινωνίας σαφούς κινδύνου σε όλα τα κράτη-μέλη και τις χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου» αναφέρει.

Επίσης, σημειώνει ότι οι εθνικές αρχές δημόσιας υγείας θα πρέπει να συνεργαστούν με τους περιφερειακούς και τοπικούς ομολόγους τους για να διασφαλίσουν ότι οι κλινικές πρακτικές και τα εργαστήρια που εμπλέκονται στη διάγνωση και τη διαχείριση περιστατικών εφαρμόζουν με συνέπεια τα πρωτόκολλα επιτήρησης της ευλογιάς των πιθήκων σύμφωνα με τις εθνικές οδηγίες και τις οδηγίες ΕΕ/ΕΟΧ και ότι τα δεδομένα επιτήρησης διαβιβάζονται ταχέως για ανάλυση, ενώ υπογραμμίζει ότι είναι απαραίτητη η αποτελεσματική ιχνηλάτηση επαφών και η απομόνωση των κρουσμάτων.

Στην επιστολή γίνεται λόγος στη σημασία του να επικοινωνηθεί ο δημόσιος κίνδυνος προς τα ενδιαφερόμενα μέρη και τις ομάδες κινδύνου, έτσι ώστε για να υπάρξει ευαισθητοποίηση χωρίς να προκληθεί πανικός ή στιγματισμός.

«Οι προσπάθειες και οι ενέργειες σας σχετικά με την επικοινωνία και την ενημέρωση κινδύνου είναι εξαιρετικά σημαντικές καθώς υπάρχει καλά τεκμηριωμένος κίνδυνος για περαιτέρω μετάδοση σε άλλες ομάδες πληθυσμού, όπως παιδιά μικρής ηλικίας, έγκυες και ανοσοκατεσταλμένα άτομα» αναφέρεται στην επιστολή.

Η Στέλλα Κυριακίδου σημειώνει ότι έχει εξασφαλίσει η αγορά πάνω από 160.000 δόσεων εμβολίων Jynneos, που χρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και δωρίζονται σε κράτη μέλη και χώρες του ΕΟΧ που συνδέονται με το πρόγραμμα EU4Health. Αυτά τα εμβόλια παραδίδονται ήδη σε πολλές χώρες και οι παραδόσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες εβδομάδες επισημαίνεται.

Τέλος, η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων υπογραμμίζει ότι η πρόληψη είναι το σημαντικότερο εργαλείο.

Διαφήμιση