Αρχική Υγεία - Διατροφή Έρευνα σοκ: Βρέθηκαν μικροπλαστικά στο αίμα αγελάδων και χοίρων

Έρευνα σοκ: Βρέθηκαν μικροπλαστικά στο αίμα αγελάδων και χοίρων

Σύνταξη: ecozen.gr

0
μικροπλαστικα1
Διαφήμιση

Μικροπλαστικά βρέθηκαν στο βοδινό και το χοιρινό κρέας για πρώτη φορά. Η έρευνα έρχεται να συμπληρώσει την προηγούμενη που είχε πραγματοποιηθεί σχετικά με την ανίχνευση μικροπλαστικών στο ανθρώπινο αίμα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ακόμα και το αίμα των αγελάδων και των χοίρων σε φάρμες, έχει μολυνθεί με μικροπλαστικά προκαλώντας παγκόσμια ανησυχία για την ποιότητα των τροφών που καταναλώνουμε.

Οι επιστήμονες στο Vrije Universiteit Amsterdam (VUA) στην Ολλανδία βρήκαν τα σωματίδια στα τρία τέταρτα του κρέατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων που εξέτασαν, καθώς και σε κάθε δείγμα αίματος κατά την πιλοτική τους μελέτη.

Μικροπλαστικά βρέθηκαν επίσης και σε όλα τα δείγματα ζωοτροφών που δοκιμάστηκαν, υποδεικνύοντας μια δυνητικά σημαντική οδό μόλυνσης. Τα προϊόντα διατροφής ήταν συσκευασμένα σε πλαστικό, μια ακόμη πιθανή διαδρομή, αναφέρει η Guardian.

Κρέας - Αγελάδα

Μικροπλαστικά και στο ανθρώπινο αίμα

Οι ερευνητές της VUA ανέφεραν μικροπλαστικά στο ανθρώπινο αίμα για πρώτη φορά τον Μάρτιο και χρησιμοποίησαν τις ίδιες μεθόδους για να δοκιμάσουν τα ζωικά προϊόντα.

Η ανακάλυψη των σωματιδίων στο αίμα δείχνει ότι μπορούν να ταξιδεύουν σε όλο το σώμα και μπορεί να εγκατασταθούν σε όργανα.

Ο αντίκτυπος στην υγεία των ανθρώπων ή των ζώων εκτροφής είναι ακόμη άγνωστος, αλλά οι ερευνητές ανησυχούν επειδή τα μικροπλαστικά προκαλούν βλάβη στα ανθρώπινα κύτταρα στο εργαστήριο και τα σωματίδια της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι ήδη γνωστό ότι εισέρχονται στο σώμα και προκαλούν εκατομμύρια πρόωρους θανάτους ετησίως.

Μάλιστα σε μια έρευνα που διενεργήθηκε από τον διεθνή φιλανθρωπικό οργανισμό WWF υπολογίστηκε ότι κατά μέσο όρο καταναλώνουμε 5 γραμμάρια πλαστικού την εβδομάδα, που είναι το ίδιο με το να τρώγαμε μια πιστωτική κάρτα.

Ορισμένα άγρια ​​ζώα είναι επίσης γνωστό ότι βλάπτονται από τα μικροπλαστικά.

Τεράστιες ποσότητες πλαστικών απορριμμάτων απορρίπτονται στο περιβάλλον και τα μικροπλαστικά έχουν μολύνει ολόκληρο τον πλανήτη, από την κορυφή του Έβερεστ έως τους βαθύτερους ωκεανούς.

Πρόσφατα μάλιστα οι επιστήμονες εντόπισαν σε υψόμετρο 3.000 μέτρων στις κορυφές των Γαλλικών Πυρηναίων μικροπλαστικά, αφού ανέλυσαν τον αέρα εκεί.

Σύμφωνα μάλιστα με τους υπολογισμούς τους, τα μικροπλαστικά ταξίδεψαν επί χιλιάδες χιλιόμετρα και μέσω της τροπόσφαιρας, γεγονός που πολύ απλά σημαίνει πως ούτε στις απάτητες κορυφές των βουνών της Γης ο αέρας δεν είναι απόλυτα καθαρός από πλαστικό!

Δεν υπάρχουν “σύνορα” στη φύση για τα μικροπλαστικά

Τα μικροπλαστικά είναι μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού, το καθένα με διάμετρο μικρότερη από 5 χιλιοστά. Αυτά είναι σωματίδια που μπορούν να εισπνευστούν και δυνητικά να ροκαλέσουν αναπνευστικά προβλήματα στον άνθρωπο.

μικροπλαστικα

«Αυτό είναι το μέγεθος του σωματιδίου που μπορούμε να αναπνεύσουμε και προκαλεί αναπνευστικές ασθένειες – αυτά είναι που μας κάνουν να βήχουμε ή να έχουμε άσθμα», λέει η Deonie Allen από το Πανεπιστήμιο του Strathclyde στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Είναι ήδη γνωστό ότι οι άνθρωποι καταναλώνουν τα μικροσκοπικά σωματίδια μέσω της τροφής και του νερού καθώς και της εισπνοής τους.

Η πιλοτική μελέτη διεξήχθη ώστε να αξιολογηθεί εάν τα μικροπλαστικά είναι παρόντα σε ζώα εκτροφής, στο κρέας και τα γαλακτοκομικά τους προϊόντα και οι ερευνητές τονίζουν ότι τα πρώτα ευρήματα θα πρέπει να λειτουργήσουν ως «ώθηση για την περαιτέρω διερεύνηση των πιθανών κινδύνων» που μπορεί να σχετίζονται με αυτό.

«Οι πλούσιες χώρες πιστεύουν ότι απαλλάσσονται από τα πλαστικά απόβλητα όταν τα αποστέλλουν για να καούν ή να ταφούν σε άλλα μέρη του κόσμου – αλλά αυτό δεν συμβαίνει καθώς αυτά απλώς ‘επιστρέφουν’ σε λίγες εβδομάδες. Δεν υπάρχουν σύνορα στη φύση», λέει ο Steve Allen από το Πανεπιστήμιο του Strathclyde.

Με πληροφορίες από newscientist.com και theguardian.com

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΣτην Αθήνα το μεγαλύτερο συνέδριο διαστημικής έρευνας και τεχνολογίας
Επόμενο άρθροΠροστατεύονται έναντι της Covid-19 οι εμβολιασμένοι όλων των ομάδων ΔΜΣ