Αρχική Περιβάλλον Δαδιά: Απομάκρυνση δύο νεοσσών – Αισιοδοξία για το Πάρκο

Δαδιά: Απομάκρυνση δύο νεοσσών – Αισιοδοξία για το Πάρκο

0
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ WWF
(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟ WWF)
Διαφήμιση

Στην προληπτική απομάκρυνση δύο νεοσσών του σπάνιου είδους Ασπροπάρη από τη φωλιά τους στο δάσος της Δαδιάς, προχώρησε χθες η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου και Δαδιάς του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. σε συνεργασία με την περιβαλλοντική οργάνωση του WWF Ελλάς, η οποία είναι εταίρος στο πρόγραμμα LIFE16 με σκοπό τη διατήρηση του απειλούμενου αυτού είδους.

Οι νεοσσοί δακτυλιώθηκαν και φυλάσσονται στις εγκαταστάσεις της Μονάδας και η διαδικασία για την επανένταξή τους θα επιταχυνθεί μετά την κήρυξη του τέλους της φωτιάς από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Ο Ασπροπάρης είναι κρισίμως κινδυνεύον είδος στην Ελλάδα, με μόνο πέντε εναπομείναντα ζευγάρια, το σύνολο των οποίων εντοπίζεται στην περιοχή της Θράκης.

Νεοσσοί Ασπροπάρη - Δαδιά

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς δήλωσε:

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους εργαζόμενους της Μονάδας Διαχείρισης της Δαδιάς, τους επιστήμονες της WWF αλλά και όλους τους εθελοντές, τους υλοτόμους και τους δασεργάτες του Έβρου που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για να προστατεύσουμε τον πολύτιμο θησαυρό βιοποικιλότητας του προστατευόμενου δάσους της Δαδιάς. Στην περιοχή έχει ήδη εγκατασταθεί σταθμός πρώτων βοηθειών της άγριας πανίδας από την «ΑΝΙΜΑ», τον «ΑΡΙΩΝ», την Κτηνιατρική Σχολή ΑΠΘ, τη «Δράση για Άγρια Ζωή» και εθελοντές κτηνιάτρους. Αμέσως μόλις η Πυροσβεστική Υπηρεσία το επιτρέψει, ομάδες εθελοντών και κτηνιάτρων θα σαρώσουν το δάσος για να παρασχεθεί βοήθεια σε τυχόν τραυματισμένα ζώα. Η Α1 ζώνη, δηλαδή ο σκληρός πυρήνας του δάσους με τις αποικίες του Μαυρόγυπα, δεν έχει πληγεί από την πυρκαγιά.»

Νεοσσοί Ασπροπάρη - Δαδιά 2

Διευθυντής WWF: Ζωντανός και άκαυτος σημαντικός πυρήνας του Πάρκου της Δαδιάς

Μεγάλη ήταν η προσπάθεια για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στο Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς, ώστε να διασωθεί η περιοχή που φωλιάζουν σπάνια είδη αρπακτικών.

Ενθαρρυντικά για τη διατήρηση της αποικίας των μαυρόγυπων στη Δαδιά είναι τα δεδομένα που μεταφέρουν οι ψηφιακοί πομποί που τους έχουν τοποθετηθεί, καθώς οι περισσότεροι επέστρεψαν στις φωλιές τους.

Αισιόδοξη είναι η εικόνα που δίνει με ανάρτησή του και ο διευθυντής του WWF Ελλάδας, Δημήτρης Καραβέλλας, που σημειώνει ότι ένα σημαντικό κομμάτι του πυρήνα του Εθνικού Πάρκου της Δαδιάς είναι ακόμα ζωντανό και άκαυτο.

«Στον ουρανό αν προσέξτε πετάει ένας μαυρόγυπας, ενώ άλλος ένας κάθεται πάνω στον βράχο. Η ελπίδα και η αισιοδοξία μέσα στο μαύρο και την στενοχώρια. Η φύση αντιστέκεται» καταλήγει στην ανάρτησή του.

 Διαβάστε σχετικά: Αδιάκοπη η μάχη με τις φλόγες στη Λέσβο – Αισιοδοξία για την Δαδιά

Χωρίς ενεργό μέτωπο η φωτιά στον Έβρο

Χωρίς ενεργό μέτωπο είναι η φωτιά που έκαιγε για οκτώ μέρες το δάσος της Δαδιάς στον Έβρο.

Όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες, η φωτιά δεν έχει φλόγα, ούτε ενεργό μέτωπο και δεν υπάρχει σχεδόν πουθενά καπνός.

Παρόλα αυτά, μέχρι χθες συνεχίζονταν τα χωματουργικά έργα στο έδαφος, η επιτήρηση και η διαβροχή από έδαφος και αέρα, ενώ όλες οι επίγειες δυνάμεις παραμένουν σε επιφυλακή για τυχόν αναζωπυρώσεις.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΣΤΗΝ ΔΑΔΙΑ ΕΒΡΟΥ (ΥΠ. ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ/EUROKINISSI)
Στην περιοχή της Δαδιάς Έβρου μετέβη την Κυριακή 24 Ιουλίου 2022, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, μαζί με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος, Γιώργο Αμυρά, για την εκτίμηση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί εξαιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή.
(ΥΠ. ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ/EUROKINISSI)

Δήμαρχος Σουφλίου: «Κάηκε το 23% του δάσους»

«Είμαστε σε καλό δρόμο, η φωτιά έχει ελεγχθεί σε μεγάλο βαθμό και οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής παραμένουν σε επιφυλακή για τυχόν αναζωπυρώσεις. Σήμερα υπάρχουν κάποιοι άνεμοι, όμως η εικόνα είναι καλή», δήλωσε ο δήμαρχος Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος, μιλώντας στο Grtimes.

Για τις καταστροφές που υπέστη το δάσος ο κ. Καλακίκος επιβεβαίωσε πως ο «σκληρός» πυρήνας του δάσους δεν πειράχτηκε, αλλά σημείωσε πως οι καταστροφές είναι μεγάλες και ανυπολόγιστες.

«Αυτό το δάσος είναι ο πνεύμονας και το οξυγόνο μας. Δεν υπήρξε καμία πρόληψη και έμεινε απροστάτευτο από κακόβουλες ενέργειες. Καταστράφηκε ένα μεγάλο μέρος του οικοσυστήματος, μπήκαν σε κίνδυνο οι δυνάμεις και ξοδεύτηκαν πολλά χρήματα σε όλη αυτή την επιχείρηση, ενώ θα μπορούσε να στελεχωθεί και να αναβαθμιστεί το δασαρχείο της περιοχής».

«Τα Εθνικά Πάρκα είναι υπό την προστασία του αρμόδιου υπουργείου, ενώ κανονικά η τοπική αυτοδιοίκηση θα έπρεπε να έχει ενεργό ρόλο για τα μέτρα αντιπυρικής προστασίας στα δάση» υποστηρίζει.

Δραματική έκκληση να μην ξεχαστεί η Δαδιά και το δάσος Natura 2000, το οποίο κάηκε στο 23% της έκτασης του, έκανε ο δήμαρχος. «Ο πύρινος εφιάλτης μπορεί να τελειώνει, όμως αρχίζει η μάχη της επόμενης ημέρας που είναι πολύ δύσκολη», είπε χαρακτηριστικά.

«Θα πρέπει η περιοχή και τα προβλήματα της να προβληθούν και να μην ξεχαστούμε. Πρέπει να δούμε το πώς θα ενισχυθεί το δάσος» τονίζει και συνεχίζει «είναι πολλά τα καμένα και δεν μπορούμε να το διαχειριστούμε. Δακρύζω όταν βλέπω αυτή την μαυρίλα. Εδώ μεγάλωσα βλέποντας ένα πράσινο τοπίο. Τώρα βλέπουμε μαύρο» καταλήγει ο κ. Καλακίκος.

Διαφήμιση