Αρχική Προστασία - Αναπλάσεις Αντιπυρική προστασία: Καθαρίστηκαν 80.000 στρέμματα δασικών εκτάσεων

Αντιπυρική προστασία: Καθαρίστηκαν 80.000 στρέμματα δασικών εκτάσεων

Σύνταξη: ecozen.gr

0
φθιωτιδα αντιπυρική ζώνη
Διαφήμιση

Στο πλαίσιο της αντιπυρικής προστασίας, που έχει αναχθεί σε εθνική προτεραιότητα, αλλά και της προστασίας του μοναδικού δασικού πλούτου που διαθέτει η Ελλάδα, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, προχωρεί σε εκτεταμένες δράσεις μέσα από το πρόγραμμα Προληπτικών Καθαρισμών Antinero.

Πότε θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα, που ξεκίνησε τον Μάιο κι ολοκληρώνεται τον Αύγουστο, αφορά σε εργασίες καθαρισμών, αφαίρεσης καύσιμης ύλης και συσσωρευμένης επί δεκαετίες βιομάζας σε συνολική έκταση 80.000 στρεμμάτων και σε περισσότερα από 100 δασικά οικοσυστήματα. Επίσης συντηρούνται και διανοίγονται δασικοί δρόμοι συνολικού μήκους 12.000 χιλιομέτρων, καθώς και αντιπυρικές ζώνες συνολικού μήκους 1.600 χιλιομέτρων.

Το πρόγραμμα Προληπτικών Καθαρισμών Antinero, χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης με 50 εκατ. ευρώ και από τον Τακτικό Προϋπολογισμό με 22 εκατ. ευρώ. Τις διαγωνιστικές διαδικασίες έφερε εις πέρας το ΤΑΙΠΕΔ.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, τα δεκάδες συνεργεία καθαρισμού στα δάση ανά την Ελλάδα, αποτελούνται και από υλοτόμους και δασεργάτες των τοπικών Δασικών Συνεταιρισμών (όπου υπάρχουν ΔΑΣΕ) και επιπλέον η παρουσία τους στα δάση λειτουργεί ως πρόσθετη φύλαξη από επίδοξους εμπρηστές.

Διαβάστε επίσης:  Καθοριστική η συμφωνία ΔΕΠΑ- TotalEnergies για ενεργειακή επάρκεια 
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΒροχές και καταιγίδες σε όλη τη χώρα – Πού θα είναι έντονα τα φαινόμενα
Επόμενο άρθροΔημόσιες δαπάνες και στασιμοπληθωρισμός