Αρχική Ενέργεια Άνοιξε με μειωμένη ροή ο Nord Stream 1

Άνοιξε με μειωμένη ροή ο Nord Stream 1

Σύνταξη: ecozen.gr

0
Nord Stream
Διαφήμιση

Σε λειτουργία βρίσκεται από το πρωί ο ρωσικός αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 1 αφού παρέμεινε κλειστός επί δέκα ημέρες, για εργασίες συντήρησης.

Ωστόσο η λειτουργία του είναι στο 30% της μεταφορικής του ικανότητας.  «Είμαστε στη διαδικασία επανέναρξης της μεταφοράς φυσικού αερίου. Μπορεί να διαρκέσει μερικές ώρες προκειμένου να καλυφθεί ο μεταφορικός όγκος» του αγωγού, δήλωσε ένας εκπρόσωπος της διαχειρίστριας εταιρίας στο Reuters.

Ένας εκπρόσωπος της αυστριακής OMV δήλωσε ότι η Gazprom άφησε να εννοηθεί ότι θα παρέχει ποσοστό 50% των συμφωνημένων ποσοτήτων παράδοσης σήμερα, με τα επίπεδα αυτά, να προσαρμόζονται στον όγκο των ποσοτήτων που παραδίδονταν πριν από τη διακοπή της λειτουργίας του αγωγού.

Σωλήνες φυσικού αερίου

Ο πρόεδρος του γερμανικού ομοσπονδιακού οργανισμού δικτύων, Κλάους Μίλερ, ανακοίνωσε νωρίς το πρωί μέσω Twitter ότι ο αγωγός άρχισε να λειτουργεί με το 30% της χωρητικότητάς του και ότι αυτή η ποσότητα είναι εγγυημένη για δύο ώρες.

Στις 14 Ιουνίου, η Ρωσία μείωσε τη ροή φυσικού αερίου στο 40% της συνολικής μεταφορικής ικανότητας του, επικαλούμενη καθυστέρηση στην παράδοση μιας τουρμπίνας που είχε μεταφερθεί για συντήρηση στον Καναδά.

Καθώς, η Δύση κατηγορεί τη Μόσχα για την «οπλοποίηση» των ενεργειακών πηγών της, μερικές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις όπως η γερμανική, έχουν δηλώσει ότι η καθυστέρηση παράδοσης της τουρμπίνας δεν ήταν καλή δικαιολογία για τη μείωση της παροχής του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του αναφερόμενου αγωγού.

Ο Καναδάς ανακοίνωσε ότι εξέδωσε μία άδεια για την επιστροφή της τουρμπίνας, αλλά δεν έχει γίνει γνωστό πότε αυτή θα φτάσει στον Nord Stream.

Η Ρωσία επιμένει για την αξιοπιστία της, αναφορικά με τις εξαγωγές του φυσικού αερίου και αρνείται τις κατηγορίες για «οπλοποίηση» της ενέργειας για εκβιασμό της Ευρώπης.

Επίσης η Μόσχα, κατηγορεί τη Δύση για την υποστήριξη που παρέχει στην Ουκρανία αναφορικά με την επιβολή ενός οικονομικού πολέμου κατά της Ρωσίας.

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ-ΕΣΤΙΑ
Εικόνα: UNSPLASH/
REEET JANK

Μείωση χρήσης φυσικού αερίου με εντολή Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενημέρωσε χθες, τις χώρες-μέλη της, προκειμένου να μειώσουν τη χρήση του φυσικού αερίου κατά 15% μέχρι τον Μάρτιο, μετά από σχετικές νέες προειδοποιήσεις του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, σχετικά με το επίπεδο των μελλοντικών εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Παράλληλα, με σχέδιο Κανονισμού του Συμβουλίου που κατατέθηκε, η Κομισιόν θα έχει τη δυνατότητα να κηρύξει, μετά από διαβούλευση με τις χώρες – μέλη, έναν «συναγερμό στην Ενωση», επιβάλλοντας την υποχρεωτική μείωση της ζήτησης σε όλα τα κράτη – μέλη.

Η Κομισιόν σημειώνει ότι η ΕΕ αντιμετωπίζει τον κίνδυνο μίας περαιτέρω μείωση των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, λόγω της εργαλειοποίησης των εξαγωγών του αερίου από το Κρεμλίνο, με σχεδόν τις μισές χώρες – μέλη να έχουν ήδη επηρεασθεί από τη μείωση των ροών.

 

Διαφήμιση