Αρχική Πολιτισμός Στη Σαντορίνη το πρώτο Μουσείο στον κόσμο για την Χαμένη Ατλαντίδα

Στη Σαντορίνη το πρώτο Μουσείο στον κόσμο για την Χαμένη Ατλαντίδα

Σύνταξη: ecozen.gr

0
μουσειο ατλαντιδας 1
Διαφήμιση

Η Ατλαντίδα είναι το πιο διάσημο μυθολογικό νησί όλων των εποχών. Θεωρούνταν ουτοπία. Η επιρροή της στη λογοτεχνία και την Τέχνη, είναι πολύ σημαντική κατά τη διάρκεια των αιώνων. Μια από τις τοποθεσίες που εικάζεται ότι βρίσκονταν η Ατλαντίδα είναι η Σαντορίνη. Εκεί άνοιξε για πρώτη φορά τις πύλες του το πρώτο Μουσείο στον κόσμο για την χαμένη Ατλαντίδα πριν τρία χρόνια. Το Lost Atlantis Experience φιλοξενείται σε ένα μοναδικό κτίριο 700τ.μ. κοντά στον παραδοσιακό οικισμό του Μεγαλοχωρίου.

μουσειο ατλαντιδας 3

Τι λένε οι αρχαίοι φιλόσοφοι για την Ατλαντίδα;

Ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια όλων των εποχών έχει την αφετηρία του σε μια διήγηση του μεγάλου αρχαίου φιλοσόφου Πλάτωνα (428 π.Χ.-347 π.Χ.). Στους διαλόγους του “Τίμαιος” και “Κριτίας”, οι τίτλοι των οποίων προέρχονται από τα ονόματα των πρωταγωνιστών τους, γίνεται λόγος για την ιστορία της Ατλαντίδας (περ. 360 π.Χ.).

Για λόγους που δεν ξέρουμε ο Πλάτωνας δεν ολοκλήρωσε τον “Κριτία”, ενώ ο μελετητής Benjamin Jowett και άλλοι υποστηρίζουν ότι ο μεγάλος αρχαίος φιλόσοφος σκόπευε να γράψει κι έναν ακόμα διάλογο με τίτλο “Ερμοκράτης”. Στις συζητήσεις που καταγράφονται στους δύο αυτούς διαλόγους συμμετέχουν ο Σωκράτης και ο φιλόσοφος Τίμαιος και οι πολιτικοί Κριτίας κι Ερμοκράτης.

μουσειο ατλαντιδας 5
Ο μόνος που αναφέρεται όμως στην Ατλαντίδα, είναι ο Κριτίας. Λέει ότι, όταν ήταν μικρό παιδί, άκουσε από τον παππού του την ιστορία της Ατλαντίδας, ο οποίος με τη σειρά του την είχε ακούσει από τον Σόλωνα (640 π.Χ.-558 π.Χ.). Ο Σόλωνας την είχε μάθει από έναν γέρο Αιγύπτιο ιερέα, όταν είχε ταξιδέψει στην Αίγυπτο. Χρονικά η ιστορία τοποθετείται γύρω στο 9.600 π.Χ.

Τι αναφέρει στον Τίμαιο ο Πλάτωνας;

«Ήταν ένα νησί που βρισκόταν πέρα από τα στενά που ονομάζεται Ηράκλειες Στήλες (το σημερινό Γιβραλτάρ) και ήταν μεγαλύτερο από τη Λιβύη (Βόρεια Αφρική) και τη Μικρά Ασία μαζί. Σε αυτό λοιπόν το νησί, την Ατλαντίδα, υπήρχε ένα βασίλειο με τεράστια δύναμη, που εξουσίασε όλη εκείνη την περιοχή, πολλά άλλα νησιά και τμήματα της ηπείρου. Ακόμα, οι βασιλιάδες του εξουσίαζαν αρκετές χώρες από τα στενά στη Βόρεια Αφρική ως την Αίγυπτο και στην Ευρώπη μέχρι την Τυρρηνία (Ιταλία). Η μεγάλη αυτή δύναμη επιχείρησε να υποτάξει και τη δική μου χώρα (Αίγυπτος) και τη δική σου (Ελλάδα) και ολόκληρη την περιοχή μέσα από τα στενά. Τότε, Σόλωνα, η χώρα σου (Αθήνα) νίκησε τους εισβολείς και μας έσωσε από τη σκλαβιά. Έπειτα όμως έγιναν μεγάλοι σεισμοί και πλημμύρες και, μέσα σ’ ένα φοβερό μερόνυχτο, το νησί της Ατλαντίδας το κατάπιε η θάλασσα κι εξαφανίστηκε».

μουσειο ατλαντιδας 4
Πώς ήταν η Ατλαντίδα;

Στον “Κριτία”, ο Πλάτωνας περιγράφει αναλυτικά την Ατλαντίδα, την ιστορία, τη γεωγραφία και τους κατοίκους της. Αναφέρει πως προήλθαν από τον Ποσειδώνα και έχτισαν στο νησί επιβλητικά παλάτια, ναούς και λιμάνια. Η πρωτεύουσα είχε κυκλικό σχήμα και ήταν χτισμένη σε λόφο. Πίσω από την πόλη υπήρχε ένας εύφορος κάμπος που καλλιεργούσαν οι αγρότες. Ο βασιλιάς της Ατλαντίδας κατοικούσε σε ένα παλάτι στην κορυφή του λόφου. Στο κέντρο του παλατιού βρισκόταν ένας ναός αφιερωμένος στον Ποσειδώνα.

Αν και οι κάτοικοι της Ατλαντίδας είχαν ό,τι ήθελαν, έγιναν άπληστοι και διεφθαρμένοι. Γι’ αυτό ο Δίας αποφάσισε να τους τιμωρήσει, βυθίζοντας το νησί τους και εξαφανίζοντας στα βάθη της θάλασσας τους ίδιους. Την ίδια εποχή έγιναν σοβαρές καταστροφές και στην Ελλάδα. Οι πολεμιστές και ο πολύς πληθυσμός εξαφανίστηκαν και η Αττική πήρε τη μορφή που είχε στα χρόνια του Σόλωνα.

Το πρώτο μουσείο στον κόσμο για την Ατλαντίδα

Το Μουσείο Lost Atlantis Experience είναι μία ιδιωτική πρωτοβουλία, η οποία προωθεί την Ελληνική πολιτιστική κληρονομιά, την Ελληνική Ιστορία και Μυθολογία.

μουσειο ατλαντιδας 7

Ένα ταξίδι στην ελληνική Ιστορία, Μυθολογία, Φιλοσοφία και Γεωλογία. Στο Μουσείο, με την χρήση σύγχρονων καινοτόμων τεχνολογιών, θα έχετε την ευκαιρία μεταξύ άλλων να:

  • Ανακαλύψετε τις αποδείξεις που συνδέουν τον μύθο της Ατλαντίδας με την έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης, μέσα από διαδραστικά βίντεο.
  • Μάθετε για την Ιστορία της Σαντορίνης, τον Μινωικό πολιτισμό και τον μύθο της χαμένης Ατλαντίδας.
  • Εξερευνήσετε το μεγαλύτερο Διόραμα της Ατλαντίδας και την καθημερινή ζωή των κατοίκων της με την χρήση επαυξημένης πραγματικότητας.
  • Ρωτήσετε τον ίδιο τον Πλάτωνα σε μορφή ολογράμματος για την φιλοσοφία και θεωρία του σχετικά με την Χαμένη Ατλαντίδα
  • Ξαναζήσετε με όλες τις αισθήσεις σας τον σεισμό, το τσουνάμι και την έκρηξη του ηφαιστείου που οδήγησαν στην καταστροφή της Ατλαντίδας μέσα από μια 9D εμπειρία.
Διαφήμιση