Αρχική COVID-19 Σοβαρές διαταραχές για όσους πέρασαν Covid-19 δείχνει νέα έρευνα

Σοβαρές διαταραχές για όσους πέρασαν Covid-19 δείχνει νέα έρευνα

Σύνταξη: ecozen.gr

0
άρρωστος - Covid - σπίτι - ασθενείς
Εικόνα: UNSPLASH/engin akyurt
Διαφήμιση

Μια νέα έρευνα επιστημόνων στη Δανία βρήκε ότι τα κρούσματα του Covid-19 έχουν άλλον ένα σοβαρό λόγο να ανησυχούν για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις μετά τη νόσηση. Η επιστημονική κοινότητα αναφέρει ότι οι άνθρωποι που πέρασαν Covid-19, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης νευροεκφυλιστικών διαταραχών, όπως οι νόσοι Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον, σε σχέση με όσους δεν έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό έπειτα από έρευνα που πραγματοποιήθηκε.

Μάλιστα ο κίνδυνος φαίνεται να είναι ίδιος και για όσους πέρασαν γρίπη. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Παρντίς Ζαριφκάρ του Τμήματος Νευρολογίας του νοσοκομείου Rigshospitalet της Κοπεγχάγης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο 8ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Νευρολογίας στη Βιέννη, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 920.000 άτομα, εκ των οποίων 43.375 είχαν διαγνωστεί θετικοί στον κορονοϊό.

Πάρκινσον

Διαπιστώθηκε ότι οι τελευταίοι, μετά την Covid-19, είχαν 3,5 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα για διάγνωση Αλτσχάιμερ, 2,6 φορές για Πάρκινσον, 2,7 για ισχαιμικό εγκεφαλικό και 4,8 φορές για ενδοεγκεφαλική αιμορραγία.

Όμως, ο αυξημένος κίνδυνος για τις περισσότερες νευρολογικές παθήσεις δεν ήταν υψηλότερος στους ασθενείς με Covid-19 από ό,τι σε εκείνους που είχαν διαγνωστεί με γρίπη. Μόνο οι ασθενείς άνω των 80 ετών με κορονοϊό είχαν 1,7 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα για ισχαιμικό εγκεφαλικό σε σχέση με όσους είχαν περάσει γρίπη ή πνευμονία βακτηριακής αιτιολογίας.

Επίσης, η συχνότητα άλλων νευροεκφυλιστικών παθήσεων, όπως πολλαπλής σκλήρυνσης, μυασθένειας, συνδρόμου Guillain-Barre ή ναρκοληψίας, δεν φάνηκε να αυξάνει μετά από Covid-19, γρίπη ή πνευμονία.

Αλτσχάιμερ

Ο δρ Ζαριφκάρ δήλωσε: «Βρήκαμε στοιχεία για αυξημένο κίνδυνο διάγνωσης νευροεκφυλιστικών και εγκεφαλοαγγειακών διαταραχών στους ασθενείς με Covid-19. Όμως, με εξαίρεση το ισχαιμικό εγκεφαλικό, οι περισσότερες νευρολογικές διαταραχές δεν φαίνεται να είναι συχνότερες μετά από Covid-19 από ό,τι μετά από γρίπη ή βακτηριακή πνευμονία».

«Τα ευρήματα αυτά θα βοηθήσουν στην κατανόηση της μακροπρόθεσμης επίδρασης του COVID-19 στον οργανισμό και του ρόλου που διαδραματίζουν οι λοιμώξεις στις νευροεκφυλιστικές ασθένειες και τα εγκεφαλικά επεισόδια».

Διαβάστε επίσης:  Η long COVID πλήττει υγεία και εργασία - Απολύουν ασθενείς που υποφέρουν από το σύνδρομο
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΔολοφονική “ασθένεια Χ” προ των πυλών λένε Βρετανοί επιστήμονες
Επόμενο άρθροΚορωνοϊός: Πτώση του αριθμού κρουσμάτων το τελευταίο 24ωρο