Αρχική Ελλάδα Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων: Πάνω από 100 εκατ. οι εκτοπισμένοι

Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων: Πάνω από 100 εκατ. οι εκτοπισμένοι

Σύνταξη: ecozen.gr

0
πρόσφυγες
Διαφήμιση

Ο αριθμός των ανθρώπων που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο την τελευταία δεκαετία και βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν σημειωθεί ποτέ, μια τάση που μπορεί να αντιστραφεί μόνο με μια νέα συντονισμένη προσπάθεια για την επίτευξη ειρήνης, δήλωσε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Μέχρι τον Μάιο του 2022, περισσότεροι από 100 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο αναγκάστηκαν να εκτοπιστούν εξαιτίας διώξεων, συγκρούσεων, βίας, παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή γεγονότων που διαταράσσουν σοβαρά τη δημόσια τάξη.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία – η οποία προκάλεσε την ταχύτερη και μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις αναγκαστικού εκτοπισμού μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο – καθώς και άλλες επείγουσες καταστάσεις, από την Αφρική μέχρι το Αφγανιστάν, έκαναν τον αριθμό των εκτοπισμένων να ξεπεράσει το δραματικό ορόσημο των 100 εκατομμυρίων.

πρόσφυγες XL 1024x717

Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 40.997 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 10.310 ανήλικοι σύμφωνα με στοιχεία από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Η «πολιτική» της Τουρκίας για το μεταναστευτικό

Η Τουρκία φιλοξενεί σχεδόν 3,8 εκατομμύρια πρόσφυγες, τον μεγαλύτερο αριθμό παγκοσμίως και αντιμετωπίζει το θέμα του προσφυγικού για να εκβιάζει την Ελλάδα, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Σήμερα μάλιστα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερνογάν προέβη σε ψευδείς καταγγελίες και επιθετικές δηλώσεις για την Ελλάδα κάνοντας λόγο για «δολοφονίες» μεταναστών από τις ελληνικές Αρχές.  Μιλώντας στα πλαίσια της Παγκόσμιας Κοινοβουλευτικής Διάσκεψης που γίνεται στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν δήλωσε ότι «Σχεδόν καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες της δεινής κατάστασης των προσφύγων που διώκονται, ληστεύονται, ξυλοκοπούνται ακόμη και δολοφονούνται από τα ελληνικά σώματα ασφαλείας».

Μάλιστα, υποστήριξε πως «Το αληθινό βάρος του μεταναστευτικού και του προσφυγικού δεν το σηκώνουν αναπτυγμένα κράτη με ισχυρή φωνή αλλά χώρες σαν την δική μου, που συνορεύουν με τις περιοχές που υπάρχουν κρίσεις».

Σ.Βούλτεψη: Η Ελλάδα δίνει μάχη απέναντι στις απειλές και την εργαλειοποίηση προσφύγων και μεταναστών

«Η Ελλάδα δίνει την μάχη συγχρόνως σε όλα τα μέτωπα», αναφέρει στο μήνυμά της η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων.

«Προστατεύει τα σύνορά της και την εθνική κυριαρχία της απέναντι στις απειλές και την εργαλειοποίηση προσφύγων και μεταναστών, υπερασπίζεται το Διεθνές Δίκαιο και το Κράτος Δικαίου, σέβεται και τηρεί τις Διεθνείς Συνθήκες. Μια στάση που δημιουργεί ένα σύνολο αλληλοσυμπληρούμενων δράσεων, απόλυτα συμβατών μεταξύ τους».

πρόσφυγες

Πάνω από 100 εκατομμύρια οι εκτοπισμένοι 

Μέχρι τα τέλη του 2021, ο αριθμός των ανθρώπων που εκτοπίστηκαν εξαιτίας του πολέμου, της βίας, των διώξεων και των παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχε φτάσει στα 89,3 εκατομμύρια, μεγαλύτερος κατά 8 τοις εκατό από την περασμένη χρονιά και τουλάχιστον διπλάσιος σε σχέση με δέκα χρόνια πριν, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση Παγκόσμιες Τάσεις της Ύπατης Αρμοστείας.

Όσον αφορά τις εκκρεμείς αιτήσεις για άσυλο, στο τέλος του 2021 ανέρχονταν σε 4,6 εκατομμύρια έναντι 4,2 εκατομμυρίων του 2020 (αύξηση 11%). Η έκθεση σημειώνει πως η ταχύτητα και ο όγκος του εκτοπισμού υπερβαίνουν τις διαθέσιμες λύσεις για τους εκτοπισμένους, όπως η επιστροφή, η επανεγκατάσταση ή η ένταξη στην κοινωνία υποδοχής.

Το 2021 υπεβλήθησαν 1,4 εκατομμύρια νέα αιτήματα για άσυλο. Οι ΗΠΑ ήταν ο μεγαλύτερος αποδέκτης παγκοσμίως νέων ατομικών αιτημάτων (188.900), ενώ ακολούθησαν η Γερμανία (148.200), το Μεξικό (132.700), η Κόστα Ρίκα (108.500) και η Γαλλία (90.200).

Αντίθετα στην Ελλάδα παρουσιάστηκε μείωση της τάξης του 40% στις εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου το 2021 σε σχέση με το 2020.

«Κάθε χρόνο την τελευταία δεκαετία, οι αριθμοί αυξάνονται συνεχώς», τόνισε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Filippo Grandi. «Είτε θα πρέπει η διεθνής κοινότητα να συνεργαστεί και να αναλάβει δράση μπροστά σε αυτή την ανθρώπινη τραγωδία, επιλύοντας τις συγκρούσεις και βρίσκοντας βιώσιμες λύσεις, είτε η τρομακτική αυτή ανοδική τάση θα συνεχιστεί».

Η περσινή χρονιά ξεχώρισε για τον αριθμό των συγκρούσεων που κλιμακώθηκαν και νέων που ξέσπασαν. Είκοσι τρεις χώρες, με πληθυσμό συνολικά 850 εκατομμυρίων ανθρώπων, αντιμετώπισαν συγκρούσεις μέτριας ή υψηλής έντασης, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Την περασμένη χρονιά αυξήθηκε επίσης για 15η συνεχή χρονιά ο αριθμός των ανθρώπων που εκτοπίστηκαν στο εσωτερικό της χώρας τους εξαιτίας των συγκρούσεων, φτάνοντας τα 53,2 εκατομμύρια.

Ο αριθμός των προσφύγων και εσωτερικά εκτοπισμένων που επέστρεψαν στις εστίες τους σημείωσε αύξηση το 2021, φτάνοντας στα επίπεδα της προ κορωνοϊού εποχής, με τον εθελούσιο επαναπατρισμό να αυξάνεται κατά 71%.

σοφια βουλτεψη
(EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ)

«Όχι στη δημιουργία γκέτο προσφύγων»

«Μέσα στο ζοφερό περιβάλλον που έχει δυστυχώς δημιουργηθεί, εφαρμόζουμε μια εθνική στρατηγική που σκοπό έχει την πραγματική ένταξη και όχι τη δημιουργία γκέτο, περιθωριοποίησης και ριζοσπαστικοποίησης, σε μια κοινωνία ευρωπαϊκή και συνεκτική, με σεβασμό των δικαιωμάτων τόσο των προσφύγων όσο και των τοπικών κοινωνιών», αναφέρει η κ. Βούλτεψη.

«Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων σήμερα και δυστυχώς μας βρίσκει μπροστά σε μια ακόμη κρίση ξεριζωμού ανθρώπων από τις πατρίδες και τις εστίες τους. Αυτή τη φορά στον μακρύ κατάλογο των προσφυγικών κρίσεων έχει προστεθεί και ο πόλεμος στην Ουκρανία μετά την παράνομη εισβολή της Ρωσίας», επισημαίνει η κ. Βούλτεψη και προσθέτει: «Η πιεστική αυτή κατάσταση απαιτεί άμεσες και ολιστικές λύσεις. Καμιά χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της το πρόβλημα και καμιά χώρα δεν μπορεί μόνη της να σώσει εκατομμύρια ανθρώπους».

Η υφυπουργός τονίζει ότι «είναι ανάγκη η παγκόσμια κοινότητα και οπωσδήποτε η Ευρώπη, που επίσης πλήττεται από τον πόλεμο και την ξηρασία, να καταλήξει επιτέλους σε μια συνολική απόφαση που θα συνδυάζει τη φύλαξη των συνόρων με παράλληλη στήριξη των χωρών που χειμάζονται και ανθρωπιστική βοήθεια σε εκείνους που φθάνουν στο ευρωπαϊκό έδαφος».

Όπως συμπληρώνει, «δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι οι προσπάθειες της χώρας μας στο ανθρωπιστικό πεδίο, στην προστασία των ευάλωτων, κυρίως γυναικών, παιδιών και ασυνόδευτων ανηλίκων, αλλά και στον πολύ σημαντικό τομέα της ένταξης, έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη και την υποστήριξη όλων των διεθνών οργανισμών».

Διαφήμιση