Αρχική Υγεία - Διατροφή Παγκόσμια Ημέρα για την υποστήριξη των θυμάτων βασανιστηρίων

Παγκόσμια Ημέρα για την υποστήριξη των θυμάτων βασανιστηρίων

Σύνταξη: ecozen.gr

0
βασανιστηριο
Διαφήμιση

Τα βασανιστήρια προσπαθούν να εξοντώσουν την προσωπικότητα του θύματος και καταργούν την εγγενή αξιοπρέπεια του ανθρώπου.

Παρά την απόλυτη απαγόρευση βασανιστηρίων βάσει του διεθνούς δικαίου, τα βασανιστήρια εξακολουθούν να υφίστανται σε όλες τις περιοχές του κόσμου.

Οι ανησυχίες για την προστασία της εθνικής ασφάλειας και των συνόρων χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο για να επιτρέψουν βασανιστήρια και άλλες μορφές σκληρής, εξευτελιστικής και απάνθρωπης μεταχείρισης. 

ΟΗΕ

Οι διεισδυτικές της συνέπειες συχνά ξεπερνούν την μεμονωμένη πράξη σε ένα άτομο. και μπορεί να μεταδοθεί από γενιά σε γενιά και να οδηγήσει σε κύκλους βίας.

Τα Ηνωμένα Έθνη καταδίκασαν τα βασανιστήρια από την αρχή ως μία από τις άθλιες πράξεις που διαπράχθηκαν από τα ανθρώπινα όντα στους συνανθρώπους τους.

Τα βασανιστήρια είναι έγκλημα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Σύμφωνα με όλα τα σχετικά μέσα, απαγορεύονται απολύτως και δεν μπορούν να δικαιολογηθεί σε καμία περίπτωση.

Αυτή η απαγόρευση αποτελεί μέρος του εθιμικού διεθνούς δικαίου, που σημαίνει ότι είναι δεσμευτικό για κάθε μέλος της διεθνούς κοινότητας.

βία

Το ψήφισμα

Στις 12 Δεκεμβρίου 1997, με το  ψήφισμα 52/149 , η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε στις 26 Ιουνίου τη Διεθνή Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών για την υποστήριξη των θυμάτων βασανιστηρίων, ενόψει της πλήρους εξάλειψης των βασανιστηρίων και της αποτελεσματικής λειτουργίας της  Σύμβασης κατά των βασανιστηρίων και άλλων Σκληρή, απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση ή τιμωρία .

Η 26η Ιουνίου είναι μια ευκαιρία να καλέσουμε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των κρατών μελών του ΟΗΕ, της κοινωνίας των πολιτών και των ατόμων παντού, να ενωθούν υπέρ των εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που έχουν πέσει θύματα βασανιστηρίων και εκείνων που εξακολουθούν να βασανίζονται σήμερα.

Θεραπεία μέσω αποκατάστασης

Η ανάκτηση από βασανιστήρια απαιτεί άμεσα και εξειδικευμένα προγράμματα. Το έργο των κέντρων αποκατάστασης και οργανισμών σε όλο τον κόσμο έχει δείξει ότι τα θύματα μπορούν να κάνουν τη μετάβαση από τη φρίκη στην θεραπεία.

Το  Εθελοντικό Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Θύματα Βασανιστηρίων , το οποίο διαχειρίζεται το Γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του  ΟΗΕ στη Γενεύη είναι ένας μοναδικός μηχανισμός που εστιάζει στα θύματα και διοχετεύει χρηματοδότηση για τη βοήθεια στα θύματα βασανιστηρίων και στις οικογένειές τους. Ιδρύθηκε το 1981 με την εντολή να υποστηρίζει τα θύματα βασανιστηρίων και τις οικογένειές τους, το Ταμείο εορτάζει τη 41η επέτειό του φέτος.

 

Το Ταμείο λειτουργεί διοχετεύοντας εθελοντικές συνεισφορές σε οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που παρέχουν νομικές, κοινωνικές, ανθρωπιστικές, ψυχολογικές και ιατρικές υπηρεσίες.

Οι δικαιούχοι περιλαμβάνουν υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, άτομα που στερούνται ελευθερίας, παιδιά και εφήβους, πρόσφυγες και μετανάστες, θύματα αναγκαστικής εξαφάνισης, αυτόχθονες πληθυσμούς, θύματα σεξουαλικής και σεξουαλικής βίας και LGBTI άτομα, μεταξύ άλλων. Το Εθελοντικό Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα θύματα βασανιστηρίων  δέχεται δωρεές .

Για να δείτε πώς οι υπηρεσίες αποκατάστασης βοηθούν τα βασανιστήρια των επιζώντων να επουλωθούν, παρακολουθήστε το τρέιλερ του Ταμείου Βασανιστηρίων του ΟΗΕ, που περιλαμβάνει συνεντεύξεις με δικαιούχους οργανισμούς, επιζώντες και εμπιστευματοδόχους.

Γιατί σηματοδοτείται η 26η Ιουνίου

Η Διεθνής Ημέρα του ΟΗΕ για την υποστήριξη των θυμάτων βασανιστηρίων στις 26 Ιουνίου σηματοδοτεί τη στιγμή του 1987 όταν τέθηκε σε ισχύ η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών κατά των βασανιστηρίων και άλλων σκληρών, απάνθρωπων ή εξευτελιστικών μεταχείρισης ή τιμωρίας, ένα από τα βασικά μέσα καταπολέμησης των βασανιστηρίων. Σήμερα, η Σύμβαση έχει επικυρωθεί από 162 χώρες.

Τι αποτελεί βασανιστήριο

Ο όρος “βασανιστήρια” σημαίνει κάθε πράξη με την οποία ο σοβαρός πόνος ή ταλαιπωρία, σωματική ή ψυχική, επιβάλλεται σκόπιμα σε ένα άτομο για σκοπούς όπως

  • η λήψη από αυτόν ή τρίτων πληροφοριών
  • εξομολόγηση,
  • τιμωρία του για πράξη που έχει διαπράξει ή τρίτο άτομο ή είναι ύποπτος ότι διέπραξε,
  • ή εκφοβίζει ή εξαναγκάζει αυτόν ή τρίτο άτομο,
  • ή για οποιονδήποτε λόγο που βασίζεται σε διακρίσεις οποιουδήποτε είδους,

όταν τέτοιος πόνος ή ταλαιπωρία προκαλείται από ή με την ηθική αυτουργία ή με τη συγκατάθεση ή τη συγκατάθεση δημόσιου υπαλλήλου ή άλλου προσώπου που ενεργεί υπό επίσημη ιδιότητα.

βασανιστηρια

Δεν περιλαμβάνει πόνο ή ταλαιπωρία που προκύπτει μόνο από, εγγενείς ή παρεπόμενες από νόμιμες κυρώσεις. “Σύμβαση κατά των βασανιστηρίων και άλλης σκληρής, απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης ή τιμωρίας (1984, άρθρο 1, παράγραφος 1)

Νομικά πρότυπα και μέσα

Το 1948, η διεθνής κοινότητα καταδίκασε βασανιστήρια και άλλη σκληρή, απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση στην  Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που  εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Το 1975, απαντώντας σε έντονη δραστηριότητα μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ), η Γενική Συνέλευση ενέκρινε τη  Διακήρυξη για την προστασία όλων των ατόμων από το να υποστούν βασανιστήρια και άλλη σκληρή, απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση ή τιμωρία .

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 και του 1990, σημειώθηκε πρόοδος τόσο στην ανάπτυξη νομικών κανόνων και μέσων όσο και στην επιβολή της απαγόρευσης των βασανιστηρίων. Το  Εθελοντικό Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα θύματα βασανιστηρίων  ιδρύθηκε από τη Γενική Συνέλευση το 1981 για να χρηματοδοτήσει οργανισμούς που παρέχουν βοήθεια σε θύματα βασανιστηρίων και στις οικογένειές τους.

Η Σύμβαση κατά των βασανιστηρίων και άλλης σκληρής, απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης ή τιμωρίας  εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση το 1984 και τέθηκε σε ισχύ το 1987. Η εφαρμογή της από τα συμβαλλόμενα κράτη παρακολουθείται από ένα σώμα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων,  την επιτροπή κατά των βασανιστηρίων .

Ο πρώτος  ειδικός εισηγητής για τα βασανιστήρια , ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας με εντολή να αναφέρει την κατάσταση των βασανιστηρίων στον κόσμο, διορίστηκε από την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το 1985.

Κατά την ίδια περίοδο, η Γενική Συνέλευση εξέδωσε ψηφίσματα στα οποία υπογράμμισε τον ρόλο των υγειονομικό προσωπικό για την προστασία των κρατουμένων και των κρατουμένων από βασανιστήρια και καθιέρωσε γενικές αρχές για τη μεταχείριση των κρατουμένων.

Τον Δεκέμβριο του 1997, η Γενική Συνέλευση κήρυξε τη Διεθνή Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών στις 26 Ιουνίου για την υποστήριξη των θυμάτων βασανιστηρίων.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν επανειλημμένα αναγνωρίσει τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) στην καταπολέμηση των βασανιστηρίων.

Με πληροφορίες του ΟΗΕ

Διαφήμιση