Αρχική Ζώα Νέα είδη ψαριών στη Μεσόγειο αλλάζουν τα δεδομένα της αλιείας

Νέα είδη ψαριών στη Μεσόγειο αλλάζουν τα δεδομένα της αλιείας

Σύνταξη: ecozen.gr

0
μπλε καβουρι
girish dalvi unsplash
Διαφήμιση

Εκατοντάδες μη αυτόχθονα είδη ψαριών έχουν εισβάλει στη Μεσόγειο Θάλασσα τις τελευταίες δεκαετίες. Σήμερα, αλλοιώνουν την τοπική βιοποικιλότητα, διαταράσσοντας την αλιεία και την υδατοκαλλιέργεια σε ολόκληρη την περιοχή.

Ωστόσο, ορισμένα από αυτά τα χωροκατακτητικά είδη δημιουργούν εμπορικές ευκαιρίες για τον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας.

Τα χωροκατακτητικά είδη ψαριών εξαπλώνονται κυρίως από ανθρώπινες δραστηριότητες, συχνά μεμονωμένα.
Η διώρυγα του Σουέζ και ο πορθμός του Γιβραλτάρ αποτελούν τις κύριες πύλες εισόδου ψαριών.

διαγωνισμό βάρκα

Το μπλε καβούρι στην Ισπανία

Το Δέλτα του Έβρου είναι ο μεγαλύτερος υγροβιότοπος της Καταλονίας, που φιλοξενεί εκατοντάδες υδρόβια είδη και είναι ένας τόπος με μακρά αλιευτική παράδοση.
Εδώ και αιώνες, η τοπική ένωση ηΑδελφότητα του San Pere ψαρεύει στη μεγαλύτερη λιμνοθάλασσα, την Encanyissada. Αλλά πριν από μερικά χρόνια, η συνήθης ψαριά τους μειώθηκε ξαφνικά. Ανταυτού, βρήκαν έναν εκπληκτικό νεοφερμένο: το μπλε καβούρι, ένα άγριο βορειοαμερικανικό καρκινοειδές που έχει εισβάλει στην περιοχή, αποδεκατίζοντας τα τοπικά είδη.

μπλε καβούρια
jules thomas unsplash

Με τα άλλα είδη να έχουν εξαφανιστεί σε μεγάλο βαθμό, οι ντόπιοι ψαράδες στράφηκαν στην αλίευση του μπλε καβουριού.

Οι τοπικοί ερευνητές λένε ότι το να επιτραπεί η επαγγελματική αλιεία αυτών των νέων καβουριών είναι η καλύτερη ελπίδα για να σταματήσει η έκρηξη του πληθυσμού τους.

Η Καταλονία έχει συστήσει ειδική επιτροπή συνδιαχείρισης με στόχο την παροχή καλύτερων επιστημονικών συμβουλών, τη βελτίωση της σύλληψης και τον εξορθολογισμό του εμπορίου γαλάζιου καβουριού μέσω της αλιευτικής αγοράς.

Αυτό το τμήμα της Ισπανίας παρακολουθείται στενά από άλλες περιοχές, οι οποίες πλήττονται όλο και περισσότερο από την εισβολή του μπλε καβουριού.

Η Γενική Επιτροπή Αλιείας για τη Μεσόγειο ξεκίνησε ένα περιφερειακό ερευνητικό πρόγραμμα για τον πολλαπλασιασμό του μπλε καβουριού σε ολόκληρη τη Μεσόγειο Θάλασσα.

Η καινοτόμος τεχνολογία και η μεγάλης κλίμακας αλιευτική υποδομή της Καταλονίας φαίνεται ότι είχαν αντίκτυπο: ο πληθυσμός των μπλε καβουριών σταμάτησε προφανώς να αυξάνεται, αν και χρειάζονται περισσότερες μελέτες.

Σε κάθε περίπτωση, ο εισβολέας μπλε κάβουρας, που πιθανώς μεταφέρθηκε από την Αμερική με τα έρμα των εμπορικών πλοίων, ήρθε για να μείνει.
Ένα σημαντικό θετικό στοιχείο είναι ότι το μπλε καβούρι έχει υπέροχη γεύση, οπότε η εντατική αλιεία του είδους είναι επωφελής για το περιβάλλον, τον αλιευτικό τομέα και τους καταναλωτές.

bivalvianet pearl oyster Pinctada radiata
Μαργαριταρένια στρείδια στην Ελλάδα

Αλλά τα χωροκατακτητικά είδη δεν υπάρχουν μόνο στην Καταλονία. Στην Ελλάδα, στον κόλπο της Ελευσίνας οι ψαράδες συλλέγουν τακτικά μη αυτόχθονα δίθυρα μαλάκια.

Προερχόμενα από την περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, εξαπλώθηκαν σε αυτό το τμήμα της Μεσογείου μέσω της διώρυγας του Σουέζ μία από τις κύριες οδούς εισόδου μη αυτόχθονων θαλάσσιων ειδών στη Μεσόγειο.
Πρόκειται για το λεγόμενο μαργαριταρένιο στρείδι, Pinktada imbricata radiata. Εκτός από το φαγητό, μερικές φορές βρίσκονται μέσα σε αυτό και μαργαριτάρια. Μπορεί να καταναλωθεί ωμό, ψητό, στον ατμό ή τηγανητό, σε ζυμαρικά ή ριζότο.
Οι ψαράδες πωλούν τα μαργαριταρένια στρείδια σε τοπικούς ιχθυοπώλες, οι οποίοι τα πωλούν για 5 ευρώ το κιλό αλλά το εμπόριο περιορίζεται από την έλλειψη κανονισμών.

Σε αντίθεση με τα μύδια και άλλα δημοφιλή τοπικά μαλάκια, τα μαργαριταρένια στρείδια θεωρούνται εξωτικά είδη και η ελληνική νομοθεσία δεν καλύπτει την εκμετάλλευσή τους για ανθρώπινη κατανάλωση.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου Πατρών κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα μαργαριταρένια στρείδια δεν βλάπτουν τα ενδημικά είδη και μπορούν να αλιευθούν με βιώσιμο τρόπο.
Έχουν καταρτίσει νέους κανόνες και πρότυπα για ολόκληρη την αλυσίδα αξίας από τις προδιαγραφές αλιείας έως τις βέλτιστες πρακτικές αποθήκευσης και μεταφοράς. Συνταγές με μαργαριταρένια στρείδια μελετώνται ήδη σε σχολές μαγειρικής στην Ελλάδα.μαργαριταρι στρειδι

Πίεση για ρυθμιστική αλλαγή

Ο τομέας των υδατοκαλλιεργειών αναπτύσσεται ραγδαία στην Ελλάδα. Τα μύδια και τα στρείδια συμβάλλουν στη διατήρηση του νερού καθαρού από τα υπερβολικά θρεπτικά συστατικά. Είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή υγιεινής διατροφής, οπότε η καλλιέργεια μαργαριταρένιων στρειδιών θα μπορούσε να είναι μια αρμονική λύση.

Η εισβολή εκατοντάδων μη αυτόχθονων ειδών στη Μεσόγειο Θάλασσα τις τελευταίες δεκαετίες αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση αλλά και μια ευκαιρία για τον αλιευτικό τομέα να προσαρμοστεί και να την αξιοποιήσει στο έπακρο.

ΠΗΓΗ: Euronews.com

Διαφήμιση