Αρχική Περιβάλλον NASA: Τα lockdown άλλαξαν την ατμόσφαιρα της Γης (βίντεο)

NASA: Τα lockdown άλλαξαν την ατμόσφαιρα της Γης (βίντεο)

Σύνταξη: ecozen.gr

0
NASA Atmosphere
Διαφήμιση

Η πανδημία του κορωνοϊού προκάλεσε τη λήψη αυστηρών μέτρων στην κυκλοφορία του πληθυσμού και στη λειτουργία της παγκόσμιας οικονομίας.

Τα lockdowns που εφαρμόστηκαν σε πολλές χώρες παγκοσμίως εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19 παρείχαν μια μοναδική ευκαιρία για τη NASA και άλλα ιδρύματα να μελετήσουν πως και πόσο η καθημερινή δραστηριότητα των ανθρώπων επηρεάζει την ατμόσφαιρα του πλανήτη.

Συγκεκριμένα, δύο νέες μελέτες είδαν τα φώτα της δημοσιότητας που επικεντρώνονται ακριβώς σε αυτό. Η μία εστιάζει στο οξείδιο του αζώτου και η άλλη στις συγκεντρώσεις διοξειδιού του άνθρακα.  Η έρευνα έγινε από μέλη του Jet Propulsion Laboratory (JPL) της NASA, τα οποία παρακολούθησαν τις πτώσεις στις εκπομπές οξειδίου του αζώτου κατά τη διάρκεια των παγκόσμιων περιορισμών.

Το οξείδιο του αζώτου προέρχεται συνήθως από τα καυσαέρια των αυτοκινήτων και από σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και στη συνέχεια αντιδρά στον αέρα, παράγοντας όζον.

ατμόσφαιρα

Οι ερευνητές, διαπίστωσαν πως υπήρξε μια πτώση 2% παγκοσμίως στις συγκεντρώσεις του όζοντος στα χαμηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας. Σε διαφορετική περίπτωση, μια τέτοια μείωση θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο σε περίπου 15 χρόνια με εφαρμογή εξαιρετικά επιθετικών περιορισμών.

Πόσο ελαττώθηκε το CO2 

Για πρώτη φορά, οι ερευνητές εντόπισαν βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις του ατμοσφαιρικού διοξειδίου του άνθρακα (CO2) σε ολόκληρο τον πλανήτη λόγω των εκπομπών από ανθρώπινες δραστηριότητες.

Χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό δορυφόρων της NASA και ατμοσφαιρικών μοντέλων, οι επιστήμονες πραγματοποίησαν μια πρώτη στο είδος της ανίχνευση των αλλαγών στις ανθρώπινες εκπομπές CO2.

Η νέα μελέτη χρησιμοποιεί δεδομένα από το Orbiting Carbon Observatory-2 (OCO-2) της NASA για τη μέτρηση της πτώσης των εκπομπών CO2 κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 από το διάστημα. Με τα ημερήσια και μηνιαία προϊόντα δεδομένων να είναι πλέον διαθέσιμα στο κοινό, αυτό ανοίγει νέες δυνατότητες για την παρακολούθηση των συλλογικών επιπτώσεων των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στις συγκεντρώσεις CO2 σε σχεδόν πραγματικό χρόνο.

Προηγούμενες μελέτες διερεύνησαν τις επιπτώσεις των αποκλεισμών στις αρχές της πανδημίας και διαπίστωσαν ότι τα παγκόσμια επίπεδα CO2 μειώθηκαν ελαφρώς το 2020.

Οι μετρήσεις της ομάδας έδειξαν ότι στο βόρειο ημισφαίριο, η αύξηση των συγκεντρώσεων CO2 που δημιουργήθηκε από τον άνθρωπο μειώθηκε από τον Φεβρουάριο έως τον Μάιο του 2020 και ανέκαμψε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, σύμφωνα με μια παγκόσμια μείωση των εκπομπών κατά 3% έως 13% για το έτος.

Αποπνικτική η ατμόσφαιρα στο Νέο Δελχί

Όμως, όσον αφορά το CO2, ηαπότομη πτώσηπρέπει να τοποθετηθεί σε πλαίσιο, δήλωσε η Lesley Ott, ερευνητής μετεωρολόγος στο Γραφείο Παγκόσμιας Μοντελοποίησης και Εξομοίωσης της NASA στο Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Goddard στο Greenbelt του Maryland.

Το αέριο αυτό μπορεί να παραμείνει στην ατμόσφαιρα έως και έναν αιώνα μετά την απελευθέρωσή του, γιαυτό και οι βραχυπρόθεσμες αλλαγές μπορεί να χαθούν στον συνολικό παγκόσμιο κύκλο του άνθρακα μια ακολουθία απορρόφησης και απελευθέρωσης που περιλαμβάνει φυσικές διεργασίες καθώς και ανθρώπινες. Τα lockdown στις αρχές του 2020 αποτελούν ένα μικρό μέρος της συνολικής εικόνας του CO2 για το έτος.

ΠΗΓΗ: https://www.nasa.gov/

Διαφήμιση