Αρχική Υγεία - Διατροφή Καληνύχτα Αμερική και… καλή τύχη

Καληνύχτα Αμερική και… καλή τύχη

0
αμβλωσεις 4
Διαφήμιση

Της Δήμητρας Τσώτση

Η Αμερική αποχαιρετά τον δυτικό κόσμο και εισέρχεται στη ζώνη του λυκόφωτος. Με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για απαγόρευση της επιλογής της άμβλωσης δεν καταρρίπτεται απλά το δικαίωμα της γυναίκας στην αυτοδιάθεση, αλλά μπαίνει υπό κρατική επιτήρηση η έγκυος γυναίκα και ποινικοποιείται η μη ολοκλήρωση της κύησης.

Το δήθεν ενδιαφέρον για την προστασία μιας ζωής – που σύμφωνα με την ιατρική επιστήμη δεν έχει προλάβει να διαμορφωθεί στους πρώτους 3 μήνες της κύησης – που πρόκειται να έρθει στον κόσμο και η αγνόηση της ζωής που ήδη υπάρχει ξεπερνάει τα όρια της λογικής.

Εν μία νυκτί στην Αμερική το θαύμα της ζωής μετατράπηκε σε τιμωρία για τις γυναίκες που δε θέλουν ή δε μπορούν να κυοφορήσουν με ασφάλεια ή να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα για την ανατροφή ενός νέου ανθρώπου.

Η απόφαση αυτή που πετάει στα σκουπίδια τη βασική αρχή της αυτοδιάθεσης του ανθρώπου, δε φέρνει απλά τον μεσαίωνα αλλά τιμωρεί όσες γυναίκες ή ανήλικα κορίτσια υπήρξαν θύματα βιασμού και δεν έχουν τη ψυχολογική δύναμη να φέρουν στη ζωή τον καρπό αυτής της απάνθρωπης πράξης.

αμβλώσεις 1

Τις καταδικάζει όχι απλά με ψυχολογική κατάρρευση αλλά και σωματική καθώς η κύηση είναι πάνω από 30% πιο επικίνδυνη για την υγεία της γυναίκας απ’ ό,τι η άμβλωση.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ετών, 11 πολιτείες της Αμερικής έχουν ψηφίσει απαγορεύσεις αμβλώσεων που δεν περιλαμβάνουν εξαιρέσεις για βιασμό ή αιμομιξία.

Στο Τέξας, ήδη, παιδιά ηλικίας εννέα, δέκα και έντεκα ετών, τα οποία δεν καταλαβαίνουν ακόμη τι είναι το σεξ και η κακοποίηση, αντιμετωπίζουν αναγκαστική εγκυμοσύνη και τοκετό μετά από βιασμό.

Γυναίκες που κάθονται στα επείγοντα περιστατικά εν μέσω αποβολών δεν λαμβάνουν θεραπεία για σηψαιμία επειδή η καρδιά των εμβρύων τους δεν έχει ακόμη σταματήσει.

Ένοχη μέχρι αποδείξεως του εναντίου

Στις πολιτείες όπου η άμβλωση έχει απαγορευτεί ή θα απαγορευτεί σύντομα, κάθε απώλεια εγκυμοσύνης μετά από ένα πρώιμο όριο μπορεί τώρα να διερευνηθεί ως έγκλημα. Και σε αυτό το «έγκλημα» θα διερευνώνται για πιθανή συμμετοχή γιατροί, φαρμακοποιοί, προσωπικό κλινικών, φίλοι και μέλη της οικογένειας της γυναίκας.

Πέρυσι, το Αρκάνσας ψήφισε έναν νόμο ο οποίος απαιτεί από τις γυναίκες που σκέφτονται να προβούν σε άμβλωση να καλέσουν μια κρατική τηλεφωνική γραμμή και απαιτεί από τους παρόχους αμβλώσεων να καταχωρούν όλους τους ασθενείς σε μια βάση δεδομένων με μια μοναδική ταυτότητα. Έκτοτε, έξι άλλες πολιτείες εφάρμοσαν ή πρότειναν παρόμοιους νόμους.

 Επικηρυγμένοι όσοι βοηθούν σε άμβλωση με οποιονδήποτε τρόπο

Νόμοι όπως αυτός του Τέξας, που ενθαρρύνει τους ιδιώτες να υποβάλλουν αγωγές εναντίον οποιουδήποτε διευκολύνει μια άμβλωση, θα πολλαπλασιαστούν, δίνοντας στους αυτόκλητους εκδικητές εργαλεία για τον εντοπισμό και την ταυτοποίηση υπόπτων.

Η Εθνική Επιτροπή για το Δικαίωμα στη Ζωή δημοσίευσε πρόσφατα συστάσεις για τις πολιτείες κατά των αμβλώσεων, οι οποίες περιλαμβάνουν ποινικές κυρώσεις για όποιον παρέχει πληροφορίες σχετικά με την αυτοδιαχειριζόμενη άμβλωση “μέσω τηλεφώνου, διαδικτύου ή οποιουδήποτε άλλου μέσου επικοινωνίας”.

αμβλωσεις 3

Στο Μιζούρι, φέτος, ένας νομοθέτης πρότεινε ένα μέτρο που θα επέτρεπε σε ιδιώτες να μηνύουν οποιονδήποτε βοηθά κάτοικο της πολιτείας να κάνει έκτρωση αλλού.  Μάλιστα ο νόμος θα ανταμείβει τους επιτυχημένους ενάγοντες με δέκα χιλιάδες δολάρια. Ένας νόμος που θυμίζει εκείνον που υπήρχε για τους φυγάδες σκλάβους.

Το The Stream, ένα συντηρητικό χριστιανικό έντυπο, υποστήριξε πρόσφατα την υποχρεωτική ψυχιατρική κράτηση για τις γυναίκες που κάνουν έκτρωση.

Τον Μάιο, η Λουιζιάνα προώθησε ένα νομοσχέδιο που θα επέτρεπε να κατηγορούνται για φόνο οι γυναίκες που έκαναν άμβλωση. Η πρόταση αποσύρθηκε, αλλά η απειλή είχε διατυπωθεί.


Η θεολογική έννοια της εμβρυϊκής προσωπικότητας

Η ιδέα ότι, από τη στιγμή της σύλληψης, ένα έμβρυο είναι ένα πλήρες ανθρώπινο ον, που αξίζει ίσα (ή, ακριβέστερα, ανώτερα) δικαιώματα- αποτελεί θεμελιώδες δόγμα του κινήματος κατά των αμβλώσεων.

Οι νομικές προεκτάσεις αυτής της ιδέας -συμπεριλαμβανομένου του πιθανού χαρακτηρισμού των ενδομήτριων σπειραμάτων και του χαπιού της επόμενης ημέρας ως οργάνων δολοφονίας- είναι ανισόρροπες και πολύ πιο σκληρές από ό,τι ακόμη και ο μέσος Αμερικανός που είναι κατά των αμβλώσεων είναι πρόθυμος να αποδεχθεί σήμερα.

Παρ’ όλα αυτά, το κίνημα κατά των αμβλώσεων πιέζει τώρα ανοιχτά για να γίνει η εμβρυϊκή προσωπικότητα το θεμέλιο του αμερικανικού νόμου περί αμβλώσεων.

Οι νόμοι για την εμβρυϊκή προσωπικότητα έχουν ψηφιστεί στη Τζόρτζια και την Αλαμπάμα και δεν είναι πλέον πιθανό να κριθούν αντισυνταγματικοί. Τέτοιοι νόμοι δικαιολογούν την πλήρη ποινικοποίηση της εγκυμοσύνης, σύμφωνα με την οποία οι γυναίκες μπορούν να συλλαμβάνονται, να κρατούνται και να τίθενται υπό κρατική παρέμβαση για τη διενέργεια πράξεων που θεωρούνται δυνητικά επιβλαβείς για το έμβρυο.

Η προσέγγιση αυτή έχει δοκιμαστεί σταθερά, ιδίως σε μειονότητες με χαμηλό εισόδημα, τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες.

Ακόμη και σε πολιτείες όπως η Καλιφόρνια, όπου ο νόμος απαγορεύει ρητά την απαγγελία κατηγοριών σε γυναίκες για φόνο μετά από απώλεια εγκυμοσύνης, συντηρητικοί εισαγγελείς το κάνουν ούτως ή άλλως.

αμβλωσεις 2

Η απαγόρευση θα αυξήσει κατά 21%  τους θανάτους γυναικών

Μελέτη εκτιμά ότι μια πανεθνική απαγόρευση θα οδηγούσε σε αύξηση κατά 21% των θανάτων που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη. Ορισμένες από τις γυναίκες που θα πεθάνουν από την απαγόρευση των αμβλώσεων είναι έγκυες αυτή τη στιγμή.

Οι θάνατοί τους δεν θα προέλθουν από παρασκηνιακές διαδικασίες, αλλά από μια σιωπηλή άρνηση της φροντίδας καθώς οι παρεμβάσεις καθυστερούν, οι επιθυμίες αγνοούνται. Θα πεθάνουν από λοιμώξεις, από προεκλαμψία, από αιμορραγία, καθώς θα αναγκάζονται να υποβάλλουν το σώμα τους σε εγκυμοσύνες που ποτέ δεν ήθελαν να κυοφορήσουν.

Εν τω μεταξύ, οι απαγορεύσεις των αμβλώσεων θα πλήξουν, θα καταστήσουν ανάπηρες και θα θέσουν σε κίνδυνο πολλές γυναίκες που θέλουν να φέρουν την εγκυμοσύνη τους σε πέρας, αλλά αντιμετωπίζουν ιατρικές δυσκολίες.

Και οι γιατροί στις πολιτείες όπου ισχύει η απαγόρευση έχουν ήδη αρχίσει να αρνούνται να θεραπεύσουν γυναίκες που αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο αποβολής, υπό το φόβο ότι η θεραπεία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως άμβλωση.

Η μητρότητα ως τιμωρία

Πραγματικά δυσκολεύεται κάποιος να συλλάβει το νόημα αυτής της απαγόρευσης, στο πού τελικά αποσκοπεί; Ποια ζωή θέλει να σώσει ο υπέρμαχος της απαγόρευσης; Μήπως δε γνωρίζει ότι μια απελπισμένη γυναίκα μπορεί να προβεί σε πράξεις απελπισίας; Μήπως ξεχνά ότι σε αυτή την επιλογή του να έρθει ένα παιδί στον κόσμο θα πρέπει να υπάρχει το βασικό κριτήριο της επιθυμίας της μητρότητας;

Κι αν μια γυναίκα πιέζεται από το νόμο να φέρει στον κόσμο ένα παιδί ποιος νόμος θα πιέσει τον πατέρα του παιδιού να του εξασφαλίσει τα προς το ζην. Ή μήπως θα ποινικοποιήσουν την άρνηση της πατρότητας για να το πετύχουν αυτό; Προς το παρόν το ενδιαφέρον όλων των υπέρμαχων της απαγόρευσης των αμβλώσεων σταματάει με τη γέννηση του εμβρύου.

Όταν το δικαίωμα στη μητρότητα γίνεται υποχρέωση παύει να υπάρχει ελευθερία. Η έγκυος γυναίκα αντιμετωπίζεται πλέον ως κινητή βόμβα που κανένας δε θέλει να κρατήσει κοντά του μήπως και σε οποιαδήποτε αποτυχία κύησης βρεθεί υπόλογος στη δικαιοσύνη.

Η έγκυος γυναίκα θεωρείται πλέον ένοχη μέχρι της αποδείξεως του εναντίου την ίδια στιγμή που η ελεύθερη κατοχή και χρήση όπλων αντιμετωπίζεται ως δικαίωμα και ο νόμος θεωρεί όσους οπλοφορούν αθώους μέχρι της αποδείξεως του εναντίου.

Η Αμερική προτίμησε να σβήσει τα φώτα του σύγχρονου πολιτισμού καταργώντας την ελευθερία της αυτοδιάθεσης στους πολίτες της, όχι μόνο στις γυναίκες.

Τι να περιμένεις μετά από αυτό να έρθει πέρα από σκοταδισμό; Τι να ευχηθείς στην άλλοτε υπέρμαχο των δικαιωμάτων της ελευθερίας πέρα από ένα «Καληνύχτα Αμερική και… καλή τύχη».

Διαφήμιση