Αρχική Ζώα Η κλιματική αλλαγή μπορεί να μην “σκοτώσει” όλες τις πολικές αρκούδες

Η κλιματική αλλαγή μπορεί να μην “σκοτώσει” όλες τις πολικές αρκούδες

Τα ευρήματα των επιστημόνων δημιουργούν ελπίδες ότι οι πολικές αρκούδες θα μπορούσαν να προσαρμοστούν για να επιβιώσουν εν μέσω της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας.

Σύνταξη: ecozen.gr

0
πολική αρκούδα
Διαφήμιση

Ενώ οι πολικές αρκούδες χρησιμοποιούνται συχνά ως πρότυπο για την κλιματική αλλαγή, μια νέα μελέτη αμφισβητεί το κατά πόσον η άνοδος της θερμοκρασίας θα σκοτώσει πραγματικά τα ζώα.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον ανακάλυψαν έναν νέο πληθυσμό πολικών αρκούδων που ευδοκιμεί στην ελεύθερη από πάγο θάλασσα στη νοτιοανατολική Γροιλανδία.
Ο πληθυσμός είναι γενετικά ξεχωριστός και μοναδικά προσαρμοσμένος στο περιβάλλον χωρίς πάγους και θα μπορούσε να βοηθήσει να ρίξει φως στο μέλλον του είδους εν μέσω της αύξησης της θερμοκρασίας.

Οι πολικές αρκούδες απειλούνται από την απώλεια των θαλάσσιων πάγων λόγω της κλιματικής αλλαγής, δήλωσε η Δρ Kristin Laidre, επικεφαλής της μελέτης. Αυτός ο νέος πληθυσμός μας δίνει κάποια εικόνα για το πώς το είδος μπορεί να παραμείνει στο μέλλον.

Αλλά δεν νομίζω ότι ο βιότοπος του παγετώνα θα υποστηρίξει τεράστιους αριθμούς πολικών αρκούδων. Απλώς δεν υπάρχει αρκετή ποσότητα. Εξακολουθούμε να αναμένουμε μεγάλη μείωση των πολικών αρκούδων σε όλη την Αρκτική λόγω της κλιματικής αλλαγής“.
Με βάση τα ιστορικά αρχεία και τις γνώσεις των ιθαγενών, οι ερευνητές γνώριζαν ότι υπήρχαν κάποιες αρκούδες στη Νοτιοανατολική Γροιλανδία.

Ωστόσο, μέχρι σήμερα, η περιοχή δεν έχει μελετηθεί λεπτομερώς λόγω των απρόβλεπτων καιρικών συνθηκών, των οδοντωτών βουνών και των ισχυρών χιονοπτώσεων.

greenland

Θέλαμε να ερευνήσουμε αυτή την περιοχή επειδή δεν γνωρίζαμε πολλά για τις πολικές αρκούδες στη Νοτιοανατολική Γροιλανδία, αλλά δεν περιμέναμε ποτέ να βρούμε έναν νέο υποπληθυσμό που ζει εκεί, δήλωσε ο δρ Laidre.

Απλά δεν ξέραμε πόσο ξεχωριστές ήταν

Στη μελέτη, η ομάδα συνδύασε δεδομένα 36 ετών σχετικά με την κίνηση, τη γενετική και τη δημογραφία για να αξιολογήσει για πρώτη φορά τον πληθυσμό.
Τα αποτελέσματά τους έδειξαν ότι η ομάδα αυτή αποτελείται από μερικές εκατοντάδες αρκούδες και είναι γενετικά διαφορετική από οποιονδήποτε από τους 19 γνωστούς πληθυσμούς πολικής αρκούδας.

Πρόκειται για τον πιο γενετικά απομονωμένο πληθυσμό πολικών αρκούδων οπουδήποτε στον πλανήτη, δήλωσε η συν-συγγραφέας καθηγήτρια Beth Shapiro.

Γνωρίζουμε ότι αυτός ο πληθυσμός ζει χωριστά από άλλους πληθυσμούς πολικών αρκούδων για τουλάχιστον αρκετές εκατοντάδες χρόνια και ότι το μέγεθος του πληθυσμού τους καθόλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου παρέμεινε μικρό“.

Οι σωματικές μετρήσεις δείχνουν ότι τα ενήλικα θηλυκά είναι μικρότερα από άλλες περιοχές και έχουν λιγότερα μικρά, γεγονός που μπορεί να αντανακλά την πρόκληση της εύρεσης συντρόφων στο πολύπλοκο περιβάλλον, σύμφωνα με την ομάδα.

RV Polarstern

Η δορυφορική παρακολούθηση των ενήλικων θηλυκών ατόμων του πληθυσμού δείχνει ότι οι αρκούδες είναι μόνιμοι κάτοικοι σε αντίθεση με τις περισσότερες άλλες πολικές αρκούδες, οι οποίες ταξιδεύουν μακριά πάνω από τον θαλάσσιο πάγο για να κυνηγήσουν.

Αυτή η ομάδα περπατάει στον πάγο μέσα σε προστατευμένα φιόρδ ή σκαρφαλώνει πάνω από βουνά για να φτάσει σε γειτονικά φιόρδ πάνω από το στρώμα πάγου της Γροιλανδίας, σύμφωνα με την ομάδα.

Από τις 27 αρκούδες που παρακολουθήθηκαν, οι μισές επέπλευσαν κατά λάθος κατά μέσο όρο 120 μίλια νότια πάνω σε μικρά πλεούμενα πάγου που έπεσαν στο παράκτιο ρεύμα της Ανατολικής Γροιλανδίας, πριν πηδήξουν και επιστρέψουν στη στεριά.

Κατά μία έννοια, αυτές οι αρκούδες δίνουν μια ιδέα για το πώς μπορεί να τα πάνε οι αρκούδες της Γροιλανδίας κάτω από μελλοντικά κλιματικά σενάρια, δήλωσε ο Δρ Laidre.

Οι συνθήκες θαλάσσιου πάγου στη νοτιοανατολική Γροιλανδία σήμερα μοιάζουν με αυτές που προβλέπονται για τη βορειοανατολική Γροιλανδία στα τέλη του αιώνα.

Ο πληθυσμός έχει πρόσβαση στον θαλάσσιο πάγο για τέσσερις μήνες το χρόνο από τον Φεβρουάριο έως τα τέλη ΜαΐουΤους υπόλοιπους οκτώ μήνες, οι πολικές αρκούδες κυνηγούν φώκιες από κομμάτια πάγου γλυκού νερού που αποσπώνται από το στρώμα πάγου της Γροιλανδίας.

Οι θαλάσσιοι παγετώνες στη Νοτιοανατολική Γροιλανδία είναι ένα αρκετά μοναδικό περιβάλλον, δήλωσε η συν-συγγραφέας Twila Moon.

Ανταρκτική, Παγετώνας

Αυτού του είδους οι παγετώνες υπάρχουν και σε άλλα μέρη της Αρκτικής, αλλά ο συνδυασμός των σχημάτων των φιορδ, της υψηλής παραγωγής πάγου και της πολύ μεγάλης δεξαμενής πάγου που είναι διαθέσιμη από το στρώμα πάγου της Γροιλανδίας είναι αυτό που παρέχει σήμερα μια σταθερή παροχή πάγου.

Τα ευρήματα δημιουργούν ελπίδες ότι οι πολικές αρκούδες θα μπορούσαν να προσαρμοστούν για να επιβιώσουν εν μέσω της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας.

Αν ενδιαφέρεστε για τη διατήρηση του είδους, τότε ναι, τα ευρήματά μας είναι ελπιδοφόρα νομίζω ότι μας δείχνουν πώς κάποιες πολικές αρκούδες θα μπορούσαν να επιβιώσουν υπό την κλιματική αλλαγή, δήλωσε ο δρ Laidre.

ΠΗΓΗ: Dailymail

Διαφήμιση