Αρχική Περιβάλλον ΕΛΠΕ: Στα δικαστήρια για παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας

ΕΛΠΕ: Στα δικαστήρια για παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας

Σύνταξη: ecozen.gr

0
Δήμος Θεσσαλονίκης, Θεσσαλονίκη
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
Διαφήμιση

Στα δικαστήρια έφτασαν σήμερα δύο ποινικές υποθέσεις με κατηγορούμενους στελέχη των Ελληνικών Πετρελαίων σχετικά με τη συνεχιζόμενη δυσοσμία στη δυτική Θεσσαλονίκη. Οι δύο υποθέσεις αφορούν σε πράξεις και παραλείψεις της εταιρείας σε ότι αφορά την περιβαλλοντική διαχείριση, το χρονικό διάστημα από το 2016 έως το 2018, και βασίζονται σε εκθέσεις των επιθεωρητών περιβάλλοντος και μηνυτήριες αναφορές κατοίκων της δυτικής Θεσσαλονίκης. Παράσταση πολιτικής αγωγής έχει ασκήσει και ο δήμος Κορδελιού Ευόσμου.

Η πρώτη υπόθεση έχει αναβληθεί ήδη τρεις φορές (η πρώτη δικάσιμος είχε οριστεί τον Οκτώβριο του 2021). Σύμφωνα με το κατηγορητήριο υψηλόβαθμα στελέχη του ομίλου ΕΛΠΕ κατηγορούνται για παραλείψεις και μη λήψη των απαραίτητων μέτρων στη μονάδα κατεργασίας υγρών αποβλήτων και άλλα σημεία εντός του διυλιστηρίου της Θεσσαλονίκης, από τα οποία εκπέμπονται θειούχες πτητικές οργανικές ενώσεις, ώστε να αποφευχθεί η πρόκληση ρύπανσης και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

ΕΛΠΕ

Ως χρόνος τέλεσης των αδικημάτων προσδιορίζεται το διάστημα μεταξύ Δεκεμβρίου 2016 και Μαΐου 2017. Αρχικά είχε υποβληθεί μηνυτήρια αναφορά από πολίτες, η υπόθεση μπήκε στο αρχείο και ανασύρθηκε όταν εκδόθηκε το πόρισμα της μελέτης του ΑΠΘ για τη δυσοσμία, το 2019.

Στη δεύτερη υπόθεση κατηγορούμενοι είναι δυο διευθυντές των εγκαταστάσεων των ΕΛΠΕ στη Θεσσαλονίκη, το διάστημα μεταξύ 2016 και 2018, για παραβίαση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων των εγκαταστάσεων τους. Σύμφωνα με τη δικογραφία που σχηματίστηκε με πράξεις και με παραλείψεις τους, παραβίαζαν επανειλημμένως τους περιορισμούς, τις προϋποθέσεις και τους όρους λειτουργίας των εγκαταστάσεων του διυλιστηρίου, με αποτέλεσμα να προκαλείται συνεχόμενη περιβαλλοντική ρύπανση.

Κατά την αυτοψία που διενεργήθηκε από το Σώμα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος Βορείου Ελλάδος, διαπιστώθηκε διαρροή μαζούτ στο έδαφος και πτητικών οργανικών ουσιών στον αέρα, καθώς και ανεξέλεγκτη απόθεση και απόρριψη επί του εδάφους επικίνδυνων και μη στερεών αποβλήτων, προκαλώντας κατ’ επανάληψη ρύπανση του περιβάλλοντος, με αποτέλεσμα την περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής.

Με δεδομένο ότι το πρόβλημα με τη δυσοσμία συνεχίζεται, πρόσφατα ο δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου Κλ. Μανδαλιανός και ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Κ. Γιουτίκας συμφώνησαν να προχωρήσουν σε ένα κοινό σχέδιο δράσης, κρίνοντας αναγκαία τη διενέργεια νέων μετρήσεων, προκειμένου να αποτυπωθεί με ακρίβεια η σημερινή κατάσταση και να συγκριθεί με τη βάση δεδομένων που δημιουργήθηκε από τον πρώτο κύκλο μετρήσεων, καθώς αυτές είναι που θα καθορίσουν και τα επόμενα βήματα.

Πρόσφατα εξάλλου ο Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας Α.Τζιτζικώστας εξέφρασε την ενόχλησή λέγοντας ότι «δεν είμαστε καθόλου ικανοποιημένοι από την πορεία εκτέλεσης των εργασιών των ΕΛΠΕ. Ενώνουμε τη φωνή μας με τον δήμο και την τοπική κοινωνία προς την πολιτεία και τα ΕΛΠΕ να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

ΠΗΓΗ: https://www.makthes.gr/

Διαφήμιση