Αρχική Ελλάδα Έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου προκαλεί τουρκικό παραλήρημα

Έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου προκαλεί τουρκικό παραλήρημα

Σύνταξη: ecozen.gr

0
Μητσοτακησ Ερντογαν
Διαφήμιση

Παραλήρημα προκλητικότητας από Τουρκία έχει προκαλέσει η δημοσίευση του περιεχόμενο της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που κάνει λόγο για το επίπεδο δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της χώρας.

Η Άγκυρα απορρίπτει ως μη ρεαλιστικές τις εκτιμήσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που εκφράζονται στην έκθεση, σύμφωνα με το Τουρκικό ΥΠΕΞ ενώ υπογραμμίζει ότι «οι στενόμυαλες προσπάθειες ενός ή δύο μελών της ΕΕ για το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό δεν ωφελούν».

Βασικά σημεία της έκθεσης

Στο κείμενο της έκθεσης αν και αναγνωρίζονται κάποια βήματα προόδου της Άγκυρας, στο δρόμο της μείωσης των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο εκφράζεται η λύπη των Βρυξελλών για τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων που αμφισβητούν την κυριαρχία της Ελλάδας επί ορισμένων νησιών της.

Η έκθεση προτρέπει  την Τουρκία καθώς και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να συμμετάσχουν σε μια καλόπιστη ειρηνική διευθέτηση των διαφορών και να απέχουν από κάθε μονομερή ενέργεια ή απειλή.

Στο κείμενο καλούνται επίσης όλες οι πλευρές να επιδείξουν πραγματική συλλογική δέσμευση για τη διαπραγμάτευση της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών (ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας) με καλή πίστη και σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και αρχές.

F16 αεροσκάφη

Παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου

Επίσης γίνεται αναφορά στην Κυπριακή Δημοκρατία και η Κομισιόν καταδικάζει τις οχλήσεις από τουρκικά ερευνητικά σκάφη τα οποία διενεργούν έρευνες στα ορια της ΑΟΖ που έχει οριοθετηθεί από την Λευκωσία.

Η έκθεση κάνει αναφορά και στην πολιτική των υπερπτήσεων και παραβιάσεων της Άγκυρας απέναντι στην Αθήνα, καταδικάζοντας τις παραβιάσεις του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου, καθώς και τις υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένες περιοχές.

Ενέργειες οι οποίες χαρακτηρίζονται ως παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των κρατών μελών της ΕΕ, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.

Γίνεται ακόμα αναφορά στο casus belli και σημειώνεται με λύπη το γεγονός ότι δεν έχει ακόμα αρθεί.

 

Αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο

Το κείμενο χαιρετίζει την συνέχεια των διερευνητικών Ελλάδας – Τουρκίας με στόχο την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ενώ καλεί για μία ακομα φορά την Άγκυρα να υπογράψει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας. 

Στο κείμενο εκφράζεται ακόμα η απόλυτη αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία. Την ίδια στιγμή επιβεβαιώνεται το δικαίωμα της Λευκωσίας να προχωρά στη σύναψη διμερών συμφωνιών που αφορούν την ΑΟΖ της.

Η έκθεση υποστηρίζει την πρόσκληση που απηύθυνε η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Τουρκία να διαπραγματευτεί με καλή πίστη τη θαλάσσια οριοθέτηση μεταξύ των αντίστοιχων ακτογραμμών τους ή να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο.

Επίσης η έκθεση καταδικάζει το γεγονός ότι η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει τα ψηφίσματα 550(1984) και 789(1992) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, σε σχέση με τα Βαρώσια, που καλούν την Τουρκία να μεταβιβάσει την περιοχή στους νόμιμους κατοίκους της υπό την προσωρινή διοίκηση του ΟΗΕ.

Ελληνική ΑΟΖ

Καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Η έκθεση καταγγέλλει το γεγονός ότι η Τουρκία και οι τοπικές συριακές παρατάξεις καταπατούν τα δικαιώματα των αμάχων και περιορίζουν τις ελευθερίες τους ατιμώρητα στα κατεχόμενα από την Τουρκία εδάφη, καταδικάζει την παράνομη μεταφορά Σύρων προσφύγων στη βόρεια Συρία προκειμένου να αναδιαμορφωθεί ο δημογραφικός χαρακτήρας μιας κυρίως κουρδικής περιοχής στη Συρία.

Ζητείται ακόμα από την Τουρκία να προχωρήσει σε πλήρη δέσμευση για ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης στη Λιβύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Τέλος η Τουρκία καλείται να υιοθετήσει μια πιο εποικοδομητική προσέγγιση για τη σταθεροποίηση της Σομαλίας αυξάνοντας τον πολιτικό και επιχειρησιακό συντονισμό της με την ΕΕ και σε αυτό το ζήτημα.

Ερντογάν: Λύσαμε τα δεσμά μας 

«Η Τουρκία είναι πλέον μια ανεξάρτητη χώρα που μπορεί να καθορίσει και να εφαρμόσει τις δικές της προτεραιότητες σε επίπεδο πολιτικής και ασφαλείας», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά το πέρας του υπουργικού συμβουλίου, προσθέτοντας ότι η Τουρκία έχει ισχύ και δύναμη, που έχει αποκτήσει μόνη της χωρίς κηδεμονίες.

Ευρωκοινοβούλιο

«Η Τουρκία είναι μια χώρα που έσκισε τα πουκάμισα που της είχαν ράψει για εκείνη, έλυσε τα δεσμά που της είχαν τυλίξει τα πόδια, γκρέμισε τα τείχη που της είχαν τραβήξει ανάμεσα σε εκείνη και το παρελθόν της και κατήργησε τις υποθήκες που της είχαν βάλει», σημείωσε.

«Μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων στο Ευρωκοινοβούλιο»

Η πρωταρχική μας προσδοκία από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι «να μην καταστεί εργαλείο στην ατζέντα στενόμυαλων κύκλων, καθώς ανέχεται ακόμη και μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων να φωλιάζουν στο Ευρωκοινοβούλιο κάνοντας τρομοκρατική προπαγάνδα και στην πραγματικότητα δεν προκαλεί έκπληξη» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Με αυτό τον τρόπο, συνεχίζει , το Ευρωκοινοβούλιο έχει χάσει τόσο την αξιοπιστία του όσο και την αξιοπιστία του στα μάτια του τουρκικού κοινού.

Καταλήγοντας η ανακοίνωση σημειώνει ότι αυτή η έκθεση αποτελεί νέο παράδειγμα της προκατειλημμένης στάσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και το μόνο που πετυχαίνει είναι να βλάπτει την εικόνα του.

ευρωκοινοβούλιο

Παραλήρημα Ακάρ για Χαρδαλιά

Στο στόχαστρο του Ακάρ βρίσκεται ο Έλληνας υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση της Τουρκίας θα πρέπει να… παίρνει άδεια από εδώ και στο εξής για να επισκεφτεί τα νησιά του Αιγαίου.

Συγκεκριμένα η ενημέρωση Τύπου από το τουρκικό υπουργείο Αμυνας μοιάζει περισσότερο με ένα προπαγανδιστικό παραλήρημα. 

Η Ελλάδα κατηγορείται από τον Χουλουσί Ακάρ ότι κατά την τρέχουσα χρονιά έχει προβεί σε 953 παραβιάσεις στο Αιγαίο.

Η κατηγορία αυτή έρχεται από τη Σμύρνη, την έδρα της Στρατιάς του Αιγαίου των 130.000 στρατιωτών, που σχηματίστηκε το 1975 και ως μοναδική αποστολή της έχει την εισβολή σε όλη τη νησιωτική Ελλάδα.

χαρτης ελλαδας

«Προκαλεί για ένοπλη σύγκρουση ο Μητσοτάκης»

Ο εθνικιστής κυβερνητικός εταίρος, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, μιλώντας στην κοινοβουλευτική του ομάδα υποστήριξε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός προσπαθεί να προκαλέσει κλίμα ένοπλης σύγκρουσης με την Τουρκία και προκάλεσε τους Έλληνες, όποιος θέλει να πνιγεί στο Αιγαίο, να κοπιάσει. Ο ηγέτης του Εθνικιστικού Κινήματος (ΜΗΡ) αναφέρθηκε και στα Δωδεκάνησα ωσάν να είναι τουρκικά, ενώ απείλησε ότι όποιος ακουμπήσει τους Τούρκους, θα του ξεριζώσουν την καρδιά.

Απάντηση Μητσοτάκη

Η ελληνική κυβέρνηση απαντά σε όλες τις προκλήσεις των Τούρκων κρατώντας όμως ήπιους τόνους έχοντας πάντα ως στήριγμα το Διεθνές Δίκαιο. «Αυτή η ρητορική δεν μπορεί να μας οδηγήσει πουθενά και προφανώς είναι υποχρέωση της χώρας μας να εγείρει αυτή την τουρκική προκλητικότητα στα διεθνή φόρα και τα αναζητεί τη στήριξη των συμμάχων μας. Είτε μιλάμε για τις Ηνωμένες Πολιτείες είτε για την Ευρωπαϊκή Ένωση και νομίζω ότι αυτή η στήριξη ήρθε δημόσια και χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις», σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Διαφήμιση